De laatste jaren hebben we het wandelen massaal ontdekt. Of het nu gaat om een kort rondje dichtbij huis of een lange afstandswandeling aan de andere kant van het land, wandelen is populairder dan ooit. En nog gezond ook! Ook tijdens een vakantie is wandelen een activiteit die graag gedaan wordt. Uitzichten om nooit te vergeten, onvergetelijke ontmoetingen, de kans om bijzondere flora en fauna te zien en (hopelijk) genieten van een lekker zonnetje. We zetten vijf bijzondere wandelingen voor jou in de spotlights; van eenvoudige dagwandelingen tot uitdagende meerdaagse tochten. Dus trek de wandelschoenen maar aan!

Ilona Blom
23 mei 2023
Gezinsreizenexpert Ilona op Naxos

Bergen, fjorden en onvergetelijke uitzichten in Noorwegen

We beginnen dichtbij huis. Want als er een bestemming is die geweldig is om tijdens je vakantie wandelend te verkennen dan is dat Noorwegen wel. Van eenvoudige dagwandelingen tot trektochten van fjord naar fjord. Hier is voor iedereen iets te vinden.

De allerbekendste wandeling is de hike naar Preikestolen. Deze rots hangt maar liefst 604 meter hoog boven het Lysefjord en de uitzichten zijn onvergetelijk. Je bent alleen niet de enige, want deze locatie is een van de bekendste spots in Noorwegen. Vertrek daarom op tijd, zodat je de grootste menigte voor bent. De hike naar Preikestolen is 8 kilometer lang (heen en terug) en je overbrugt een hoogteverschil van 500 meter. Een hike voor avontuurlijke reizigers dus.

Een kortere wandeling (circa 4 kilometer) is de Fosseråsa hike in Geiranger. Deze hike was een van de eerste National Scenic Hikes in Noorwegen en door deze benoeming is de route gemarkeerd en worden de paden goed onderhouden. Je start bij het Norwegian Fjord Center (tegenover Hotel Union) en in circa twee uur wandel je naar boven naar de Storsæterfossen waterval. Je kunt hier zelfs achterlangs lopen. Je wandelt via dezelfde weg terug naar het beginpunt. Energie over? Volg dan bij het Fjord Center de trappen naar beneden langs het stromende water. Je ziet ook hier weer diverse watervallen en natuurlijk dat prachtige uitzicht op het Geirangerfjord.

Wandelen in Noorwegen
Preikestolen in het Lysefjord

Wandelen op vakantie; de nationale parken van Amerika

Tijdens een rondreis door het Zuidwesten van Amerika zijn de nationale parken ideaal om wandelend te verkennen. In elk nationaal park zijn diverse routes uitgezet; van eenvoudig tot zwaar zodat je zelf kunt kiezen wat bij jouw vakantie past.

Watervallen, valleien, imposante bergen en waanzinnige uitzichten; in Yosemite National Park vind je het allemaal. Een van de mooiste routes om te wandelen is de Panorama Trail die je van het ene mooie viewpoint naar het andere brengt. Als je met de bus naar Glacier Point gaat, loop je het grootste gedeelte van de 14 kilometer lange route naar beneden. Onderweg wordt je getrakteerd op meerdere watervallen.

In Zion National Park zijn vele wandelingen uitgezet waarbij je loopt langs watervallen, rivieren en natuurlijk naar vele mooie uitzichtpunten. Een van de bekendste en meest pittige wandelingen is ‘Angels Landing’.  Deze hike leidt je via fenomenale uitzichtpunten naar de 453 meter hoge rots genaamd Angels Landing. Om dit punt te bereiken volg je eerst een deel van de West Rim Trail en wandel je langs de Virgin River. Vervolgens gaat het pad met haarspeldbochten steil omhoog en op weer andere punten is het klimmen en klauteren. Via smalle richels met aan beide kanten een diepe afgrond kom je op de top van de berg. Op deze uitdagende punten zitten kabels in de rotsen bevestigd waaraan je je aan vast kunt houden. Zo kun je onderweg ook nog genieten van het dramatische uitzicht over het diepe ravijn, de imposante kliffen en de diepe afgrond. Dit is echt een hike om nooit te vergeten! Voor deze wandeling dien je tussen de vier en zes uur uit te trekken, afhankelijk van je conditie. Voor Angels Landing is een permit nodig, dit gaat middels een loterij systeem.

Yosemite
Zion National Park

Oude kloosters, rotswoningen en smalle kloven; wandelen in Jordanië

Het indrukwekkende Petra, de Dode Zee en de Wadi Rum woestijn; dat zijn drie bezienswaardigheden waar je vaak aan denkt bij een reis naar Jordanië. Maar wist je dat je op vakantie in Jordanië ook fantastische wandelingen kunt maken?

Zo is er de 650 kilometer lange Jordan Trail. We kunnen ons goed voorstellen dat je dat een beetje teveel van het goede vindt. Maar wist je dat het ook mogelijk is om dag etappes te wandelen en ’s avonds weer te overnachten in je eigen comfortabele hotelbed? Een van de bekendste etappes is de route naar Little Petra. Deze ‘backdoor hike’ brengt je van het minder bekende Little Petra via bergen, trappen en kloven naar het bekende Petra. Little Petra heeft net als haar grote zus oude kloosters, rotswoningen en kloven. Omdat deze route niet is gemarkeerd, doe je dit samen met een gids.

Een trail die je zonder gids kan ondernemen is de Siq Trail in Wadi Mujib te noorden van het Dana Biosphere Reserve. Voor de trail staat officieel zo’n twee tot drie uur, maar onze ervaring was dat het ook in een kortere tijd te doen is. Je begint de hike langs de oever van het riviertje bij de ingang van de kloof. Deze kloof wordt steeds smaller en op een gegeven moment is het alleen nog maar mogelijk om door de rivier te lopen. Het water is heerlijk fris, maar gelukkig niet koud. Je moet vaak klauteren en af en toe van een rots (niet hoog) springen. Aan het einde van de tocht kom je aan bij een prachtige waterval. De Siq Trail is open van van 1 april tot 31 oktober, maar de openingstijden zijn onderhevig aan de weersomstandigheden.

Petra
Wadi al Mujib

Op avontuur in de jungle van Suriname

Ga jij ook tijdens je vakantie geen uitdaging uit de weg? Zie je een meerdaagse tocht onder primitieve omstandigheden wel zitten? Dan is een 5-daagse trekking door de Surinaamse jungle echt iets voor jou. De reis in Suriname start comfortabel, want je vliegt vanuit de hoofdstad Paramaribo naar het zuiden, naar een jungle lodge waar je nog even kan genieten van een lekker bed. De volgende dag stap je samen met een gids in een korjaal (traditionele houten kano) en vaar je over de rivier door het tropische regenwoud en passeer je stroomversnellingen op weg naar het beginpunt van je hike. Het doel is het beklimmen van de 718 meter hoge Kasikasima berg. Het is een intensieve klim, maar op de top wordt je beloond met een magisch uitzicht over het Amazone regenwoud. Om dit avontuur nog magischer te maken overnacht je in een hangmat en wordt er ’s avond voor je gekookt op open vuur.

Kasikasima
Kasikasima

Wandelen naar de top in Sri Lanka

Sri Lanka is een van de parels van Azie. Tijdens een vakantie in Sri Lanka zie je prachtige tempels, lange zandstranden en kun je wildlife spotten in de nationale parken, maar ook toffe wandelingen maken. Zoals bijvoorbeeld de hike in Horton Plains National Park, een schitterend natuurgebied op ongeveer 2.100 meter boven de zeespiegel. Je maakt hier een wandeling van drie à vier uur door de glooiende heuvels. Een van de hoogtepunten van de wandeling is het uitzichtpunt genaamd World’s End. Vanaf hier heb je een weids uitzicht en kijk je ruim 700 meter de diepte in. Een prachtig vergezicht, wat voor sommige reizigers aandoet als Schotland. Bij goed weer kun je vanaf dit punt maar liefst 75 kilometer ver kijken. Deze mooie wandeltocht brengt je verder langs diverse watervallen, zoals de Bakers Falls. Vergeet niet een warme trui of een jas mee te nemen, vooral in de ochtend kan het nog erg fris zijn!

Kun je niet genoeg krijgen van wandelingen in combinatie met zonsopkomst? Dan is de hike naar Adam’s Peak ook een aanrader. Adam’s Peak is een heilige plek en onderweg kom je dan ook veel pelgrims tegen. Midden in de nacht start je met het beklimmen van de vele traptreden en na zo’n 3 à 4 uur wordt je bovenaan aan de top beloond met een geweldig uitzicht. De beste periode om Adam’s Peak te beklimmen is van december t/m april.

Worlds End Horton Plains National Park, Sri Lanka
Adam's Peak