Verken Little Petra

Natuurlijk steelt Petra met recht de show in Jordanië, maar wist u dat er vlakbij Petra nog veel meer verborgen parels liggen die de moeite waard zijn om te bezoeken? Net ten noorden van Petra vindt u, eveneens in het Petra Archaeological Park, het historische Al Beidha, waarin Siq al-Barid zich bevindt, ook wel bekend als Little Petra.

Het landschap van Little Petra is adembenemend mooi, met de meest indrukwekkende gebouwen – zoals tempels, eet- en feestzalen – die zijn uitgehouwen in de rotsen. Waar Petra vooral een roodachtige steen heeft, bestaat Little Petra meer uit zandkleurig gesteente.  

De oudste nederzettingen van Little Petra dateren van ongeveer 7.000 voor Christus, waarmee het een van de oudste van heel het Midden-Oosten is. Naar alle waarschijnlijkheid was konden de nomadenvolken in Little Petra uitrusten tijdens hun reis. Ooit was het een vruchtbaar gebied waar de kamelen uitbundig konden grazen. Vanwege de waterkanalen werd floreerde de agricultuur en werd er zelfs wijn gemaakt. Deze waterkanalen waren ook nodig, omdat er in Little Petra geen bronwater te vinden was. Het regenwater werd dus opgevangen en via de waterkanalen verspreid.

Een smalle kloof van ongeveer 350 meter vormt de toegang tot Little Petra. Klim vooral ook via de trappen omhoog, zodat u van een weids uitzicht over de woestijn kunt genieten. Ondanks dat de gebouwen niet zo overdadig gedecoreerd zijn als in Petra, zijn de overeenkomsten wel duidelijk te zien. De Nabateeërs kozen ook hier voor een dorp dat verscholen ligt tussen rotsen, met een smal pad dat leidt naar de ingang. Wat bij Little Petra bijzonder is, is dat het dorp kon worden afgesloten tijdens aanvallen van buitenaf.

Het is heerlijk om rond te dwalen in Little Petra en de huizen, stallen en tempels te bewonderen. In sommige huizen ziet u ook uit de rotsen uitgehakte bedden voor de bewoners. Het is ook intrigerend te zien hoe zoveel eeuwen geleden al op vernuftige wijze waterkanalen zijn aangelegd.

Wilt u reisinspiratie ontvangen en geen enkele tip missen?

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.