Verkenningstocht Anuradhapura

Vandaag gaat u de historische bezienswaardigheden van Anuradhapura bewonderen. Een leuke dag met bezoeken aan stoepa’s, boeddhabeelden, prachtig aangelegde tuinen en een geweldig uitzicht vanaf Mihintale. Hieronder vindt u wat meer informatie over de bezienswaardigheden.

Jaya Sri Maha Bodhi
Naar verluidt werd de heilige boom Jaya Sri Maha Bodhi meer dan 2000 jaar geleden vanuit Bodh Gaya in India meegenomen door prinses Sangamitta en weer gepland in Anuradhapura. Met het verplanten van deze vijgenboom is het boeddhisme ontstaan en vandaag de dag wordt de Jaya Sri Maha Bodhi veel geëerd door de lokale bevolking door middel van het brengen van bloem- en reukoffers en het zingen van liederen. De boom wordt omringd door wapperende vlaggetjes en stoepa’s, waardoor de locatie heel speciaal aanvoelt.

Brazen Palace
Het is onvoorstelbaar dat het Brazen Palace, ook wel bekend als Lovamahapaya, ooit meer dan 1.000 kamers had die verspreid waren over negen verdiepingen. Het paleis werd gebouwd voor circa 1.000 monniken. Van het Brazen Palace zijn vandaag de dag alleen nog de ruïnes zichtbaar, waaronder 1.600 perfect geplaatste granieten palen die verspreid zijn over 40 rijen. Het is moeilijk voor te stellen dat dit grote bouwwerk al tussen 161 en 137 voor Christus gebouwd werd op bevel van de toenmalige koning Dutugemunu. Nabij de pilaren staat nu een moderne residentie die gebruikt wordt door de Maha Vihara monniken. Veel boeddhistische pelgrims brengen een bezoek aan het Brazen palace en de nabijgelegen Jaya Sri Maha Bodhi.

Samadi Buddha
Het standbeeld van de Samadi Buddha is een van de mooiste van het hele Anuradhapura-tijdperk. Naar schatting is het standbeeld gemaakt in de derde of vierde eeuw en pas in 1886 werd het standbeeld weer ontdekt, gevallen op de grond en met schade aan de neus. De neus werd gereconstrueerd, maar de meningen of het goed gelukt is verschillen nogal. Er wordt gezegd dat het gezicht van het de boeddha drie verschillende uitdrukking laat zien als u van hoek verandert. Gezien vanaf links en rechts ziet u een boeddha die een beetje verdrietig of glimlachend kijkt. Recht van voren is de uitdrukking neutraal. Ziet u het?

Kuttam Pokuna
De Kuttam Pokuna, ook wel bekend als de ‘tweelingbaden’, zijn een prachtig bewaard gebleven voorbeeld van de innovatieve monniken in de zesde eeuw. Deze twee – vrijwel identieke – baden zijn 30 en 40 meter lang en beide 15 meter breed. Het bovenste bad heeft een leeuwenbek waaruit water in het bad stroomt. Voordat het water door de leeuwenbek stroomde werd het gezuiverd in de muil van Makara, een mythisch wezen, zodat het hierna gebruikt kon worden als drinkwater. Via het tweede bad liep het water verder door onder de vloeren van een paleis, zodat het hier koel bleef en zodat de monniken zich hier konden wassen zonder het gezuiverde water in het bovenste bad te vervuilen.

Mihintale
Tijdens een bezoek aan Anuradhapura mag Mihintale zeker niet op uw lijstje ontbreken. Dit is een heilige bergtop op ongeveer een halfuurtje rijden vanaf Anuradhapura. Dit is de plek waar de toenmalige koning Tissa een ontmoeting met boeddha heeft gehad en waar het boeddhisme is ontstaan in Sri Lanka. Om deze reden is het een belangrijke bedevaartsplaats geworden voor boeddhisten. Niet alleen vanwege de culturele waarde is een bezoek aan Mihintale een aanrader. Vanaf de grote witte stoepa op de top, genaamd Maha Seya en die niet te missen is, heeft u namelijk een fenomenaal uitzicht over de omgeving. Naast de stoepa staat een groot wit boeddhabeeld dat ook niet te missen is.