Bijzonder overnachten op reis? Dat is natuurlijk de kers op de taart en al helemaal als dit op een duurzame manier kan! Reisspecialist Nicole vertelt je daarom over vijf bijzondere overnachtingen die je helpen om duurzamer te reizen en een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Zo krijg jij een unieke ervaring en heb je daarnaast een positieve impact op de wereld om je heen. Win-win!

Nicole Steenman
29 november 2022

Een bijzondere overnachting in een yurt

Heb je altijd al een nacht onder de sterren willen slapen? Under Canvas is de perfecte glamping-gelegenheid voor iedere natuurliefhebber. Deze permanente opgezette tenten vind ik zo bijzonder vanwege de fantastische locaties nabij de meest bekende nationale parken van Amerika zoals Yosemite National Park, de Grand Canyon en Yellowstone in West-Amerika, of de Great Smoky Mountains op de grens van Tennessee en North Carolina. Ook is de Stargazer van Under Canvas een grote aanrader. Deze is namelijk voorzien van een kijkvenster boven het kingsize bed. Hoe bijzonder is dat?

Under Canvas zet zich op verschillende vlakken in om zo milieuvriendelijk mogelijk te opereren. Ze gebruiken onder andere douches met trekkoorden en kranen die automatisch worden uitgeschakeld, zodat er niet onnodig water wordt verspild. De luxe glampings verbruiken dan ook beduidend minder water en energie dan een hotel van vergelijkbare grootte. Daarnaast werkt Under Canvas alleen samen met duurzame bedrijven, gebruiken ze geen plastic en heb je geen toegang tot elektriciteit in de tent. Wees gerust, je kunt je telefoon wel nog opladen door middel van zonne-energie.

Binnenkijken in de tent, Under Canvas Lake Powell
Under Canvas in Zion

Overnachten in het bijzonder in het regenwoud van Costa Rica

In het hart van het regenwoud van Costa Rica, aan de voet van de Arenal-vulkaan, ligt Nayara Springs. Een Adult Only resort dat bekend staat om zijn weelderige tuinen vol inheemse flora en fauna. De villa’s met eigen zwembad verscholen in het tropische bos geven je een ultieme privé-ervaring. Je krijgt het gevoel je mijlenver van de rest van de wereld te bevinden, waarbij je enkel de fluitende vogels om je heen hoort. Niet voor niets wordt Nayara Springs consequent bekroond als een van de beste hotels ter wereld, onder andere door Forbes Travel Guide en TripAdvisor. Tevens vanwege hun persoonlijke service, romantische sfeer en authentieke Costa Ricaanse ervaring. Maar ook duurzaamheid heeft het resort hoog in het vaandel en ze streven er dan ook naar om ecologisch verantwoordelijk te zijn.

Herbebossing is de belangrijkste actie die Nayara Springs onderneemt om het regenwoud en de wilde dieren die dichtbij en op het terrein van het resort leven te beschermen. Het planten van nieuwe bomen vermindert het aantal broeikasgassen in de lucht, wat het lokale klimaat ten goede komt. Er wordt gebruikt gemaakt van spaarlampen, waterbesparende kranen en er is een herbruikbaar handdoekenprogramma opgezet. Ook maken ze enkel gebruik van lokale en seizoensgebonden producten van boeren uit de omgeving. De meerderheid van de medewerkers komt uit de naburige stad La Fortuna de San Carlos. Ze bieden hen gratis vervoer, onderwijs in duurzaam toerisme en gezondheidsdiensten.

Nayara Springs in Arenal, Costa Rica
Kamer Nayara Springs in Arenal, Costa Rica

Maak contact met de Masai in het Maji Moto Eco Camp

Bijzonder overnachten doe je zonder twijfel in het kleinschalige Maji Moto Eco Camp in Kenia. Hier kom je op een authentieke manier persoonlijk in contact met de Masai. Het kamp is opgebouwd uit eenvoudige tenten en alle algemene ruimtes in het kamp zijn geheel in Masai-stijl gemaakt van lokale materialen, zoals gras, stenen, takken en… gedroogde koeienmest.

Het Maji Moto Eco Camp beschikt niet over een generator, waardoor je aangewezen bent op kaarsen, zaklantaarns en natuurlijk het kampvuur. Om je telefoon op te laden, kan je gebruik maken van de energie afkomstig uit zonnepanelen. Alle maaltijden worden bereid met verse ingrediënten afkomstig uit het dichtstbijzijnde dorp. Water is schaars, waardoor de toiletten een waterloos ‘long-drop’ systeem hebben en het douchewater is afkomstig uit de natuurlijke heetwaterbron nabij het kamp. Een gegarandeerd onvergetelijke ervaring en een bijzondere mogelijkheid om een uniek inkijkje te krijgen in de cultuur en het leven van de Masai.

Maji Moto Eco Camp in Kenia
Uitzicht vanuit Maji Moto Eco Camp in Kenia

Bijzonder overnachten vlakbij thermische baden

In de Colca Canyon, een van de meest spectaculaire gebieden van Peru, ligt een eco-lodge waar je zeker een bijzondere overnachting tegemoet gaat. De unieke omgeving en de uitgebreide spafaciliteiten zorgen ervoor dat je helemaal tot rust kunt komen. Dompel jezelf onder in een van de privé-vulkanische zwavelbronnen met natuurlijk verwarmd water en aanschouw de prachtige sterrenhemel boven de Peruviaanse kloof.

De lodge maakt gebruik van het water van de warmwaterbronnen als duurzame energiebron; alle kamers en de lodge worden ermee verwarmd. Verder is er een eigen rioolwaterzuiveringsinstallatie gebouwd, zodat deze gebruikt kan worden om de tuinen te irrigeren. Daarnaast is de lodge voortdurend op zoek naar nieuwe creatieve manieren om hun impact te minimaliseren. Zo zijn ze onlangs begonnen aan een programma om zo min mogelijk plastic te gebruiken, o.a. door shampoo/conditioner dispensers te plaatsen in plaats van wegwerpflesjes te gebruiken.

Colca Lodge in Colca Canyon, Peru
Hot springs Colca Lodge in Colca Canyon, Peru

Bijzonder: bewonder het noorderlicht vanuit je slaapkamer

Ontdek het Arctic TreeHouse Hotel op de poolcirkel in Rovaniemi, de hoofdstad van Lapland. Deze duurzame accommodatie heeft als eerste hotel in Fins Lapland het Green Key-ecolabel bemachtigd. Alle gebouwen zijn gemaakt van Fins hout, een traditioneel, duurzaam en hernieuwbaar materiaal. Wat ze tevens allemaal gemeen hebben, is een betoverende ambiance en het adembenemende uitzicht op de noordelijke hemel door de panoramische ramen. Met wat geluk kan je zelfs vanuit je bed het noorderlicht bewonderen. Over bijzonder overnachten gesproken…

Bij het Arctic TreeHouse Hotel zijn vanaf het begin van het ontwerp- en bouwproces ecologische waarden en de Green Key-criteria in het achterhoofd gehouden. Elk jaar plant het hotel 5.000 – 10.000 nieuwe zaailingen in de omliggende bossen. Het hotel heeft ook geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen, zoals Geothermische verwarming en zonne-energie. Tot slot probeert het hotel zo veel mogelijk lokaal geproduceerde ingrediënten te gebruiken.

Arctic TreeHouse Hotel in Lapland
Noordelicht spotten vanuit de kamer, Lapland

Wat wordt jouw volgende bijzondere overnachtig?

Naast deze vijf bijzondere overnachtingen die ook nog eens duurzaam zijn, zijn er natuurlijk nog veel meer unieke én duurzame overnachtingen te vinden. Wist je al dat elke duurzame accommodatie die wij aanbieden op onze website een duurzaamheidsicoontje heeft? Je herkent ze aan het groene blaadje! Zo zie je in één oogopslag of deze accommodaties ecologische producten gebruiken, zuinig omgaan met water en/of gerechten met ingrediënten uit de streek serveren. Heb je een leuke accommodatie op het oog en kan je niet wachten om hier zelf te kunnen overnachten? Neem contact op met een van onze reisspecialisten, zij helpen je graag verder!