Staat het zien van het noorderlicht ook bij jou op de bucketlist? Dat kunnen we ons goed voorstellen, want het is zonder twijfel een van de állermooiste natuurfenomenen op aarde! Wil jij weten waar en wanneer je het noorderlicht kan zien? Reisspecialist Suus vertelt waar je deze show van Moeder Natuur het beste kunt bewonderen én met welke bijzondere activiteiten en plekjes je dit kunt combineren. En ken jij het zuiderlicht al? Lees snel verder!

Suus Dekkker
3 mei 2022
Reisspecialist Suus bij de Cliffs of Moher

Het noorderlicht zien in Lapland; een winters sprookje

Wist je dat het noorderlicht minstens 200 nachten per jaar aan de hemel verschijnt in Fins Lapland? Het is daarmee een van de beste plekken ter wereld om het mysterieuze groene licht te bewonderen. Gedurende onze wintermaanden heb je echter wel de meeste kans om het noorderlicht te zien, aangezien het dan langer donker is. Zie jij het al voor je; je doet de deur open, loopt naar buiten en de sneeuw knispert onder je voeten. De sterren twinkelen en de groene vlagen van het noorderlicht dansen aan de hemel. Dat is toch een winters sprookje?

In Lapland worden veel speciale noorderlichtexcursies georganiseerd. Je gaat dan samen met een gids naar een afgelegen plek in de wildernis, waar de hemel helder is. Onder het genot van een hapje en een drankje wacht je tot het zover is; het zien van het noorderlicht! Of combineer het spotten van het noorderlicht met een rendiersafari; hoe leuk is dat?

Hotel Jeris

Tijdens je vakantie naar Fins Lapland gaat het winterse sprookje overdag gewoon verder. Ga bijvoorbeeld mee op een huskysledetocht, vaar door de bevroren Botnische Zee met een imposante ijsbreker, scheur met een sneeuwscooter door de betoverende witte landschappen of ontspan in een Finse sauna. Onze directeur Simone ging je voor en vertelt op ons blog over haar eigen reis naar Fins Lapland.

Huskytocht door de sneeuw
Icebreaker Cruise

Het noorderlicht zien in IJsland; wonderschone natuur

Nog een fantastische bestemming dichtbij huis waar je het noorderlicht kunt zien: IJsland! Want hoe bijzonder is het om de Skogafoss-waterval te bewonderen met het noorderlicht op de achtergrond? Om de 463 meter hoge berg Kirkjufell tegen een groene hemel te zien? Of om het noorderlicht weerspiegeld te zien in de ijsschotsen van het gletsjermeer Jökulsárlón? Ook in de Westfjorden of het Thingvellir National Park heb je goede kans om dit spektakel te bewonderen.

Goed om te weten: je hebt de meeste kans om tussen oktober en maart het noorderlicht op IJsland te zien. En over het algemeen geldt dat hoe noordelijker je bent, hoe beter het noorderlicht te zien is.

Wat je winterse vakantie in IJsland nog meer onvergetelijk maakt? Wat dacht je van wandelen door een ijsgrot, op huskysafari gaan, met een sneeuwscooter over een vulkaan rijden en ontspannen in warmwaterbronnen? Klinkt goed, toch?

Noorderlicht bij de Skógafoss-waterval
IJsgrot in IJsland

Het noorderlicht zien in Noorwegen; op naar de noorderlichthoofdstad

Ook in Noorwegen geldt: hoe noordelijker je bent, hoe groter de kans op het zien van het noorderlicht. Zo wordt de noordelijk gelegen stad Tromsø ook wel de noorderlichthoofdstad van Europa genoemd. Ondanks dat raden we je toch aan om buiten deze stad op zoek te gaan naar de groene en paarse lichtshow, want: hoe minder luchtvervuiling, hoe beter!

Zo zijn wij fan van het Malangenfjord, ten zuiden van Tromsø. Dit zestig kilometer lange fjord ligt midden in een uitgestrekt natuurgebied en pal aan het fjord ligt een prachtig resort: het Malangenfjord Resort. Hoe fijn is het om wakker te worden met uitzicht op het fjord en besneeuwde bergtoppen en ‘s avonds op noorderlichtsafari te gaan?

Het noorderlicht spotten tijdens een huskysafari in Noorwegen

Ook op de spectaculaire Lofoten (die tot de mooiste eilanden ter wereld behoren) kun je het noorderlicht bewonderen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kajaktocht in het donker, waarbij de flikkering van het noorderlicht in de zee weerspiegelt? Magisch… In Noord-Noorwegen kun je het noorderlicht zien van september tot eind maart. Wel geldt dat het noorderlicht het sterkst is bij koud en droog weer, en dat is meestal vanaf december het geval.

Reis je in de winter naar Noord-Noorwegen? Dan ga je een fantastisch avontuur tegemoet. Ook hier kun je een huskysafari of sneeuwscootertocht maken door de betoverend witte landschappen, en daarnaast kun je (tussen november en februari) op zoek gaan naar orka’s en walvissen! Ook bijzonder: de witte wildernis zelf per fatbike (een soort mountainbike met extreem brede banden) ontdekken of de Sami ontmoeten. Dit zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië die rendieren hoeden en je graag meer over hun leefwijze vertellen terwijl jij aan het genieten bent van een heerlijke traditionele soep.

Kajakken bij het Elements Arctic Camp
Walvissen spotten in Noorwegen

Het noorderlicht zien in Yukon (Canada); ontdek de wildernis

Wil je het noorderlicht zien én ga je graag van de gebaande paden? Zet dan een reis naar Yukon – het ‘wilde hart’ van Canada – op je bucketlist! Urenlang rondrijden zonder ook maar iemand tegen te komen; in Yukon is het mogelijk. Rijd over de poolcirkel, bewonder de machtige Tombstone Mountains en vlieg met een Cessna boven het Kluane National Park. Verwonder je in dit park over immense bergen (waaronder de hoogste berg van Canada), indrukwekkende gletsjers en ijsvelden, prachtige meren en weide valleien. Vergeet je camera dus niet mee te nemen om al dit moois vast te leggen. Wie weet leg je ook wel een eland, coyote, lynx, grizzly- of zwarte beer op de gevoelige plaat vast! Ben je ook geïnteresseerd in historie? Sla dan ook zeker Dawson City niet over, waar je de sfeer van de Gold Rush nog steeds kunt proeven.

Tombstone Territorial Park

’s Avonds is het dan zover; gaat het noorderlicht zich laten zien? Ben je in de stad Whitehorse? Dan is het aan te raden eerst de stad te verlaten, want met zoveel stadslicht is het spotten van het noorderlicht een lastige opgave. Rijd bijvoorbeeld naar Chadburn Lake (op zo’n vijftien minuten rijden) of Fish Lake (circa tien minuten rijden). Nog beter is om midden in de wildernis van Yukon te verblijven in een comfortabele lodge. Je schuift dan met een kop thee aan bij het kampvuur, kijkt uit over een prachtig meer en dan begint het turen… Het is een donkere, heldere avond, dus het zou moeten kunnen… En ja, daar is het! De eerste groene vlagen laten zich zien. Tijd om te genieten van de show die Moeder Natuur opvoert. Goed om te weten: in Yukon kun je het noorderlicht zien van eind augustus tot en met begin april.

Kluane National Park
Genieten van het noorderlicht bij het kampvuur

Ook op de bucketlist: het zuiderlicht!

Het noorderlicht prijkt op menig bucketlist, maar heb je al eens van het zuiderlicht gehoord? Je kunt de sensationele kleuren van dit natuurwonder o.a. in Nieuw-Zeeland bewonderen. Bijvoorbeeld bij Lake Tekapo en op het derde en meest onbekende eiland van Nieuw-Zeeland: Stewart Island. Dit eiland wordt door de Maori ook wel het ‘land van de vlammende hemel’ genoemd en dat is niet voor niets! Ga jij hier de groene, paarse en rode kleuren die door de lucht dansen bewonderen en dit combineren met het bewonderen van de imposante vulkanen, spuitende geisers en ijzige gletsjers die Nieuw-Zeeland rijk is? Je kunt het zuiderlicht tussen maart en september aanschouwen, maar een beetje geluk moet je wel hebben… Het laat zich niet al te vaak zien en dat maakt het nog specialer!

Zuiderlicht

Tip: apps voor het spotten van het noorderlicht

Soms laat het noorderlicht zich urenlang op je bestemming zien, soms slechts enkele minuten. Download daarom een app die een seintje geeft wanneer je het noorderlicht op jouw reisbestemming kunt zien. Zo hoef je niets te missen!

Wil jij zelf het noorderlicht zien?

… Of misschien toch het zuiderlicht? Neem dan een kijkje bij onze reizen naar Lapland, IJsland, Noorwegen, Yukon of Nieuw-Zeeland, of vraag onze reisspecialisten om mee te denken over jouw ultieme reiservaring!

Milford Sound