Onze directeur Simone bezocht een bestemming die bij velen op de befaamde bucketlist staat. Jawel! We hebben het over een reis naar Fins Lapland. Dé bestemming waar rendiersafari’s, scootertochten door onbegrensde witte landschappen, huskytochten en noorderlichtexpedities onderdeel van de dag zijn. Maar ook een bestemming waar je nog lang over zult napraten vanwege de diepe indruk die het achterlaat… Droom jij ook van reizen naar Fins Lapland? Lees dan vooral verder, want Simone vertelt over haar ervaringen!

Simone Jansen
15 april 2022
Europa
Finland
Vreugdedans in de sneeuw

Op reis naar Fins Lapland via Helsinki

Op nieuwjaarsdag ben ik vertrokken om mijn bucketlistreis te maken naar magisch Fins Lapland. Een betere start van het nieuwe jaar kan haast niet, toch? Wat heb ik hier naar uitgekeken. De vlucht naar Fins Lapland gaat via Helsinki, dus ik dacht: ‘waarom de hoofdstad ook niet gelijk meenemen?’

Dat bleek een mooie aanvulling op mijn reis. Helsinki is een stad die ondanks zijn wat ‘minder populaire’ karakter, een hele verassende stad blijkt. Sober, maar ook charmant met een vleugje grandeur in de winkelstraten. Zeker in hartje winter heeft de stad sfeer doordat het gehuld is in een laagje sneeuw en ’s avonds mooi verlicht is.

Directeur Simone in Helsinki

Fins Lapland here we come!

De volgende ochtend is het tijd om door te vliegen naar Ivalo. Daar ga ik dan, ein-de-lijk: Fins Lapland here I come! Na een vlucht van nog geen 1,5 uur staan we met -20 graden in Fins Lapland. Het is een kleine luchthaven, dus je staat zo buiten. We stappen in de minibus richting ons verblijf: het Inari Wilderness Hotel. Hier zal ik de aankomende vijf nachten verblijven. En dan, als ik tijdens de busreis uit het raam kijk, besef ik me plotseling in wat voor droomwereld we zijn terechtgekomen. Overal waar ik kijk, zie ik bomen bedolven onder dikke lagen sneeuw.

Aangekomen bij mijn resort wacht mij een warm onthaal in de sfeervolle lobby, waar de open haard brandt en de gasten ontspannen met elkaar een drankje doen. Het echte wintersportgevoel komt bij mij meteen naar boven. Bij de check-in ontvang ik het programma met de activiteiten voor de aankomende dagen. Nadat we ook onze sleutel hebben gekregen lopen we naar onze log cabin, met uitzicht op het uitgestrekte Inari-meer. De cabin is ruim en van alle gemakken voorzien. En niet te vergeten; in de woonkamer zit een fijne open haard en in de badkamer een eigen sauna! Dat wordt genieten geblazen, helemaal na zo’n reis!

Bomen bedolven onder sneeuw
Winter wonderland in Fins Lapland

Reizen door Fins Lapland: wat zijn de temperaturen?

Een vraag die we vaak aan de telefoon gesteld krijgen is of Fins Lapland niet te koud is. Logisch ook, want met temperaturen tot ver onder nul is dat toch wel even wennen. In de wintermaanden (tussen december en april) kan de temperatuur tot tussen de -5ºC en -15ºC dalen en bij extreme kou tikt de thermometer in Fins Lapland ook wel eens de -20ºC tot -30°C aan. Zelf heb ik een thermopak geboekt voor de hele week, dus ook voor buiten de activiteiten om. Zo kunnen we ook goed inpakt zelf op verkenning gaan. Ideaal!

En de kou tijdens het reizen door Fins Lapland? Dat valt me echt alles mee. Het is prima te doen, als je maar weet wat je aan moet trekken. Ga daarom goed voorbereid op reis, neem goede thermokleding en een skipak mee, en trek genoeg lagen aan om jezelf warm te houden. En zeg nu eerlijk, waar maak je nu zulke temperaturen mee? Dat maakt het nu juist ook zo avontuurlijk, vind je niet?

Tip! Neem handwarmers mee zodat je je handen en voeten ook nog extra kan verwarmen als dit nodig is.

Sneeuwscooteren door onbegrensde witte landschappen

Dik ingepakt tegen de kou beginnen we de volgende ochtend meteen met wat actie, namelijk een sneeuwscootertocht! Na een korte instructie van de gids stappen we zelf op de scooter. Het is in het begin even wennen, maar door de prettige snelheid en de sporen, is het besturen vrij gemakkelijk. Samen met de gids en andere gasten zoeven we met onze sneeuwscooters over het bevroren meer en dwars door de besneeuwde bossen. Daar helemaal in de verte zien we ook nog een kudde rendieren voorbij rennen! Reis je door Fins Lapland? Dan mag je deze activiteit beslist niet overslaan. Wat een tocht! Wat een ervaring! Dit ga ik echt nooit meer vergeten!

Tip! Het is belangrijk om de activiteiten die je tijdens je reis naar Fins Lapland wil ondernemen van tevoren boekt. Ter plaatse lukt dit vaak niet meer omdat de activiteiten dan volgeboekt zijn.

Op de sneeuwscooter
Scootertocht door de sneeuw

Op zoek naar het noorderlicht tijdens je reis in Fins Lapland

Na de indrukwekkende scootertocht hebben we in de avond de noorderlichtexcursie op het programma staan. Het zien van het noorderlicht zou deze reis naar Fins Lapland toch wel echt compleet maken. Het minibusje dat ons naar de juiste plek brengt staat al klaar en vol opwinding stap ik in. Helaas is het bewolkt en de kans dat ik het noorderlicht vanavond zie is dan ook klein. Ondanks dat we geen groene lichtshow aan de hemel aanschouwen, blijkt het toch een gezellige trip. De gids vertelt over het leven en de gebruiken hier in Fins Lapland en ik geniet wederom van de omgeving. Onderweg maken we een stop voor een lekker warm drankje en dan kruip ik moe maar voldaan onder de wol.

Sneeuwschoenwandeling door de bossen

Op dag twee van onze reis naar Fins Lapland staat de sneeuwschoenwandeling op het programma. Leuk, eindelijk zelf door het bos wandelen en de besneeuwde bomen van dichtbij bekijken. Dichterbij de natuur dan dit kom je haast niet! De gids vertelt onderweg veel over de natuur. Halverwege stoppen we bij een cabin met een vuurplaats. De gids maakt een kampvuur, schenkt koffie en thee en bakt rendiervlees. Het broodje rendiervlees smaakt heerlijk!

Sneeuwschoenwandeling door de Finse bossen

Rendieren & een dansende lichtshow in Fins Lapland

Op dag nummer drie alweer, staat het bezoek aan de rendierenboerderij op de planning. Dit is een populaire activiteit geschikt voor jong en oud en dus gaan we met een grote bus naar de boerderij. Bij aankomst worden we ontvangen door een echte Sami-familie. Zij vertellen over hun leven en over het leven van de rendieren hier in Fins Lapland. De rendieren komen maar wat graag naar je toe als je wat te grazen in je handen hebt. Geaaid worden willen ze liever niet – dan verliezen ze hun thermovacht. Wel maken we prachtige foto’s van deze bijzondere dieren.

In de late avond, terwijl ik geniet van een glas wijn, komt er een notificatie op de Aurora Borealis app. Ook de noorderlichtpieper die we van het hotel hebben gekregen gaat af. Ik hijs mijzelf zo snel mogelijk in mijn thermopak en ren het meer op. En ja hoor, daar aan de hemel tussen de fonkelende sterren danst het noorderlicht. Wat een kers op de taart. Een grappig detail: je ziet het groene licht op je camera veel beter dan met het blote oog. Betoverd sta ik op het meer en maak heel veel foto’s. Daarna ga ik slapen vol adrenaline en ben ik een onvergetelijke herinnering rijker.

Rendier
Noorderlicht bewonderen

En last but not least: huskysafari!

De laatste dag alweer, maar voor mij het hoogtepunt van de week. De huskysafari staat namelijk op de planning als afsluiting van mijn reis door Fins Lapland. Het is vandaag helder weer en dat betekent extra koud; -23 graden. Met een minibus worden we naar de huskyboerderij gebracht. De honden staan ons al blaffend op te wachten. Wat een enthousiaste dieren en wat willen ze graag rennen. De honden vinden het ook heerlijk om geaaid en geknuffeld te worden. Hier krijgen we dan ook ruim de tijd voor en dan is het tijd om te gaan.

En daar ga ik, voortgetrokken door een hele roedel honden. Tijdens de tocht besef ik wat voor bofkont ik ben, dat ik hier op een verlaten vlakte met een roze gekleurde horizon, deze bucketlistreis heb kunnen afsluiten en zoveel mooie herinneringen mee naar huis kan nemen. Magisch!

Wil je net als Simone ook een reis naar Fins Lapland van je bucketlist afstrepen? Bekijk dan onze vakanties naar Lapland, of neem contact met ons op voor persoonlijk advies. Onze reisspecialisten helpen je graag bij het plannen van deze droomreis.

Husky's ontmoeten
Huskytocht