Liliane en haar partner kozen voor Mexico en stelden samen met ons hun reis op maat samen. Steden, archeologische sites en natuur werden gecombineerd en dit leverde fantastische ervaringen op. Liliane vertelt in deze reisblog over Mexico en neemt ons mee op reis.

Liliane
9 november 2016
Latijns-Amerika
Mexico

Mexico City: de start van onze rondreis

We vliegen op Mexico City International Airport en besluiten om twee nachten in Mexico City te verblijven. We hebben deze stad eerder bezocht en zien deze dagen als een mooie kans om bij te komen van de vliegreis. Zo kunnen we uitgerust beginnen aan onze rondreis.

We bezoeken als eerste Xochimilco, een district van Mexico City dat bekend staat om zijn bijzondere kanalen. Deze kanalen zijn grotendeels gevuld met drijvende tuinen, een gebruik dat afstamt uit de tijd van de Azteken. Door middel van een ontspannende boottocht ontdekken we de omgeving, die als zeer kleurrijk te bestempelen valt. Wat een ervaring!

De boottocht door Xochimilco is een bijzondere ervaring.
Wat een kleurrijke omgeving!

’s Middags bezoeken we nog het Aztekenstadion, het stadion van Club América. Hoewel ik geen voetballiefhebber ben (mijn echtgenoot wel), vond ik de rondleiding erg interessant en het stadion spectaculair. We sluiten de dag af met een wandeling door het gezellige historische centrum. Mexico City is echt een wereldstad.

Oaxaca en omgeving

Vanuit Mexico City rijden we naar Oaxaca, een koloniale stad waar het fijn vertoeven is. De rit ernaartoe verloopt voorspoedig: het verkeer is rustig, er zijn voldoende tankstations en onderweg rijden we langs prachtige vergezichten. Oaxaca zelf is al net zo mooi ontdekken we tijdens een wandeling door het historische centrum. Vooral de indrukwekkende kathedraal valt ons op. Dit is zeker een bezoekje waard wanneer je in Oaxaca bent.

Oaxaca is onze basis voor verschillende excursies in de omgeving. Zo rijden we via een 40 kilometer lange, onverharde en zanderige bergweg naar Hierve El Agua: een natuurlijke rotsformatie die doet denken aan versteende watervallen. Het gesteente bevindt zich hoog in de bergen en kun je via een van de vele wandelpaden van dichtbij ervaren. Ook zijn er een aantal bassins waarin je kunt zwemmen. Zeer de moeite waard. De rit ernaartoe over de onverharde bergweg is overigens ook bijzonder mooi met spectaculaire uitzichten. Zorg wel dat je vooraf getankt hebt, want onderweg kom je geen tankstations tegen. De weg is niet gevaarlijk (wel voorzichtig zijn), maar mocht je hem liever vermijden, dan kun je ook kiezen voor een andere (snellere) weg die naar Hierve El Agua leidt. In de omgeving van Oaxaca bezoeken we verder nog Santa María del Tule (bekend van de dikke, oude boom) en Monte Alban (een stad van de Zapoteken, gebouwd op een heuvel met uitzicht over de Oaxacavallei – een must!).

In de omgeving Oaxaca is veel te ontdekken, zoals Monte Alban (l) en Hierve El Agua (r)

Het wauw-gevoel bij de Cañon del Sumidero

De rit naar Hierve El Agua is niet de enige mooie rit die we rijden tijdens onze rondreis. Ook de weg van Chiapa de Corzo naar Tuxtla Guttierez, een panoramarit over de Cañon del Sumidero, is het benoemen waard. De Cañon del Sumidero is een enorme kloof waarvan de wanden tot wel tot 1000 meter hoogte reiken. Onderweg stoppen we bij alle vijf de uitzichtpunten en alle vijf zijn ze de moeite waard. De uitzichten zijn spectaculair, het wauw-gevoel komt boven! Later bewonderen we de cañon ook nog vanaf het water (boottochten vertrekken vanuit Chiapa de Corzo). Tijdens het varen zien we prachtige natuur en veel dieren, zoals bijzondere vogels, krokodillen en apen.

De uitzichten bij de Cañon del Sumidero zijn spectaculair

De archeologische site van Calakmul

Tijdens een rondreis door Mexico mogen archeologische sites niet ontbreken, we bezoeken er dan ook veel (o.a. Mitla, Tonina en Chacchoben). Veruit de mooiste is de site van Calakmul. Nadat je de slagbomen van de ingang bent gepasseerd volgt eerst een 60 kilometer lange rit door de jungle. Daarna doemt er een prachtig complex midden in de jungle voor je op. Alle gebouwen zijn te beklimmen en wanneer je bovenop de tempels staat heb je een fantastisch uitzicht over de jungle. In de verte kun je zelfs Guatemala zien liggen!

Het moge duidelijk zijn dat we tijdens onze rondreis vele hoogtepunten hebben ervaren. De flexdrive was geweldig en zeker voor herhaling vatbaar. Het feit dat je je eigen programma kunt bepalen, kunt kiezen waar je overnacht en hoelang zorgt ervoor dat je volledig vrij bent in je doen en laten. Een prachtige formule voor een individuele rondreis.

Midden in de jungle ligt de mooiste archeologische site van Mexico: Calakmul

Net als Liliane op reis naar Mexico? Bekijk dan onze voorbeeldreizen eens!