“Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe.”

Dit citaat gaat zeker op voor de mooiste autoroutes ter wereld! Soms zie je het meest spectaculaire van een bestemming namelijk onderweg, wanneer je langs uitgestrekte kustlijnen, klaterende watervallen, imposante bergpieken of eeuwenoude kastelen rijdt. Reisspecialist Bianca zet daarom de 5 mooiste autoroutes ter wereld (in willekeurige volgorde) voor je op een rijtje. Ga je mee op roadtrip?

Bianca van Nispen
26 oktober 2022
Mekong Delta

Amerika – Highway 1

Of deze schitterende rit langs de westkust van Amerika tot de mooiste autoroutes ter wereld behoort? Absoluut! Trek er drie dagen voor uit om de circa 400 kilometer lange kustroute van San Francisco naar Los Angeles te rijden.

Zie onderweg hoe het woeste water stuk slaat op de kliffen, rijd over de iconische Bixby Creek Bridge, hike naar klaterende watervallen en ervaar hoe 90 meter hoge kustmammoetbomen boven je uittorenen in het Julia Pfeiffer Burns State Park. En wat dacht je van een magisch moment beleven wanneer je op een mooi wit strand de zon onder ziet gaan?

Mijn tip; stop onderweg bij het Point Lobos State Nature Reserve voor een wandeling naar idyllische baaitjes, bossen, grotten en weides. In dit beschermde natuurgebied kun je ook zeeotters en zeeleeuwen spotten. Hoor je ze al brullen? Ook bijzonder; Light at Sensorio, vlakbij Paso Robles. Hier wandel je door een kleurenzee van 58.800 lichtbollen en word je als het ware onderdeel van het kunstwerk van Bruce Monroe (misschien ken je hem van de Field of Light in Uluru, Australië). Een betoverende ervaring!

Highway 1
Light at Sensorio in Paso Robles

Mooiste autoroute van Noorwegen – Trollstigen

Elf haarspeldbochten, dwars door de dramatische natuur van West-Noorwegen. Dat is de Trollstigen! Ga jij de mooiste autoroute van Noorwegen rijden en genieten van het uitzicht over bergkammen, watervallen, diepe fjorden en groene valleien? Rijd dan zeker naar het Trollstigheim-uitzichtpunt; een platform dat aan een klif op 200 meter hoogte hangt. Hiervandaan heb je perfect uitzicht over de vallei, de Stigfossen-waterval en de kronkelende haarspeldbochten!

Neem tijdens het rijden de tijd om alles in je op te nemen en stop ook bij een van de vele mooie uitzichtpunten voor een picknick. Genieten van lekkere hapjes terwijl je uitkijkt op ruige rotswanden en groene bergen, wie wil dat niet? Goed om te weten: de Trollstigen is populair en je zult dus niet de enige zijn die deze mooiste autoroute wil rijden. Ga daarom vroeg in de ochtend of laat in de middag op pad, dan is het rustiger.

Trollstigen

Canada – Icefields Parkway

De Icefields Parkway in West-Canada is een 232 kilometer lange route die de beroemde nationale parken Banff en Jasper met elkaar verbindt. De Icefields Parkway baant zich al slingerend een weg door groene dennenbossen, langs machtige bergpieken en ruige rivieren. Ook passeer je eeuwenoude gletsjers en de mooiste turquoise meren die je ooit hebt gezien.

Stop onderweg zeker bij Moraine Lake (naar mijn mening het allermooiste meer ter wereld) en de Athabasca Falls. Dit is een van de meest krachtige watervallen die ik ooit gezien heb. Toen ik er was kon ik door het bulderende geluid mijn reisgenoot bijna niet verstaan! Heb ik je ervan overtuigd dat dit inderdaad een van de mooiste autoroutes ter wereld is en wil je weten welke andere hoogtepunten je niet mag missen wanneer je deze route rijdt? We vertellen je er meer over in ons blog over de Icefields Parkway.

Icefields Parkway in Canada
Moraine Lake, Icefields Parkway

Nieuw-Zeeland - prachtige bergpassen in de Zuidelijke Alpen

Prachtige autoroutes die zich een weg banen door een spectaculair landschap; Nieuw-Zeeland ligt er vol mee! Achter elke bocht ligt weer wat moois verscholen en het lijken soms wel ansichtkaarten die door je voorruit prijken. In Nieuw-Zeeland is het soms lastig om je ogen op de weg te houden (gelukkig zijn er langs de meeste wegen genoeg plekken te vinden om veilig te kunnen stoppen voor een fotomomentje). Een keuze maken voor de allermooiste autoroute van Nieuw-Zeeland is dus nog best een opgave. Maar als je het mij vraagt mogen de bergpassen die door de Zuidelijke Alpen van het Zuidereiland lopen niet ontbreken op het lijstje van mooiste autoroutes ter wereld.

Mooie bochtige wegen, die slingeren langs meren, rivieren en watervallen, over bergen en door het meest diverse landschap, dat is wat je krijgt als je de bergpassen Lewis Pass, Arthur’s Pass en Haast Pass rijdt. Neem je tijd om deze wegen te rijden, want je zult veel willen stoppen om van de omgeving te genieten. In de nationale parken die om deze bergpassen heen liggen, zijn ook genoeg mogelijkheden voor het maken van de mooiste wandelingen. Ook leuk, als je de Arthur’s Pass rijdt kan je zomaar de kea vogel tegenkomen. Deze nieuwsgierige en ietwat brutale bergpapegaai is de enige in zijn soort en komt alleen in Nieuw-Zeeland voor.

Arthur's Pass Nieuw-Zeeland
Kea bergpapagaai Nieuw-Zeeland

Argentinië & Chili - Ruta 40 & Carretera Austral

De Ruta 40 loopt door Argentinië, de Carretera Austral door Chili. Het Andesgebergte ligt er tussenin. Combineer de wegen en ervaar het beste van Patagonië! Langs deze mooiste autoroute zijn bijzondere landschappen te vinden, van weelderig groene bossen en besneeuwde bergtoppen tot warmwaterbronnen en gletsjers.

Welke plekken je zeker niet wilt overslaan? Mijn eerste aanrader is Lago General Carrera, een enorm meer op de grens van Argentinië en Chili. Wanneer je aan komt rijden heb je geweldige panorama’s op het meer en de besneeuwde bergtoppen er omheen. Rijd langs de rand van het meer naar de Chileense zijde. Hier vind je Capilla de Marmol, een bijzonder natuurfenomeen. Stap daar in een motorbootje en laat je vervoeren naar een wereld vol blauwe marmerachtige grotten waar je met de boot in kunt verdwijnen.

Capilla de Marmol, Lago General Carrera
Ruta 40

Ook El Chaltén ligt op deze mooiste autoroute. Dit plaatsje dat omringd wordt door hoge bergtoppen is hét wandelparadijs van Argentinië. De meeste populaire hike is de wandeling naar de legendarische Mount Fitz Roy, die in een dag te doen is. Een mooie korte wandeling is die naar de Chorillo del Salto waterval. Terwijl je door het bos ernaartoe wandelt kom je langs prachtige bloemen (vooral in de lente) en hoor je in de verte het water van de waterval al klateren. Uiteraard mag je El Calafate ook niet overslaan, dit is dé uitvalsbasis om de Perito Moreno gletsjer (en andere gletsjers) te bezoeken. Hoe leuk is het om die vanuit een kajak te bewonderen?

Als klap op de vuurpijl ligt ook het Torres del Paine National Park aan deze mooiste autoroute. Dit vind ik misschien wel de mooiste plek van heel Patagonië, met bergen zo steil als torens, prachtige meren, knalblauwe gletsjers en guanaco’s in overvloed. Meer weten over dit spectaculaire park? We vertellen je erover in ons blog over Torres del Paine.

Perito Moreno Perito Moreno, El Calafate
Torres del Paine Torres del Paine

Zelf de mooiste autoroutes ter wereld rijden?

Dit was een selectie van vijf van de mooiste autoroutes ter wereld, maar er zijn nog veel meer mooie roadtrips waar we uren over kunnen vertellen. Zoals bijvoorbeeld de Road to Hana op Hawaii, de Great Ocean Road in Australië en de Panoramaroute in Zuid-Afrika. Ben je enthousiast geworden over een van deze mooiste autoroutes? Of wil je over een andere roadtrip sparren? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met je mee.