Dramatische bergformaties met besneeuwde pieken, eeuwenoude gletsjers en turqouise meren die verstopt liggen tussen uitgestrekte bossen; de bezienswaardigheden langs de Icefields Parkway in West-Canada zijn onbeschrijfelijk mooi! Het is niet voor niets dat deze 232 kilometer lange route door velen omschreven wordt als een van de mooiste ter wereld. Al dit natuurspektakel klonk reisspecialist Leonie als muziek in de oren. Zij kon dan ook niet wachten om het met eigen ogen te zien. Nu zij terug is tipt zij je de mooiste bezienswaardigheden van de Icefields Parkway!

Leonie Noordhout
13 juni 2022
Noord-Amerika
Canada
Reisspecialist Leonie in Monument Valley

Pyramid Lake

Zelf heb ik de Icefields Parkway van noord naar zuid gereden. Dit betekent dat ik ben begonnen in het gemoedelijke dorpje Jasper. Officieel gezien is Pyramid Lake geen bezienswaardigheid aan de Icefields Parkway, maar toch is dit schitterende meer (dat slechts vijf kilometer ter noorden van Jasper ligt) het benoemen waard.

Dit idyllische meer ligt aan de voet van de Pyramid Mountain; een imposant plaatje! Omdat het meer zo dichtbij Jasper ligt, is het een ideale plek om een mooie wandeling te maken aan het einde van de dag. In het meer ligt een klein eilandje genaamd Pyramid Island, verbonden aan het vasteland met een brug. Vanaf hier genoot ik van de ondergaande zon die Pyramid Mountain steeds weer andere kleuren gaf. Een geweldige eerste plek om te bezoeken als je de Icefields Parkway gaat rijden!

Pyramid Lake in Jasper National Park

Athabasca Falls

Ik kon niet wachten om de volgende dag aan de rit over de Icefields Parkway te beginnen en ik ging dan ook al vroeg op pad. Ik was Jasper nog maar net uit en was meteen al sprakeloos door het spectaculaire uitzicht op de vele bergpieken die de Rocky Mountains rijk is. Omdat ik de Icefields Parkway in september reed, kleurden de vele bossen ook nog eens prachtig felgeel en dieprood. De toch al adembenemende omgeving werd daardoor nog mooier!

De eerste bezienswaardigheid langs de Icefields Parkway was de Athabasca Falls (gelegen in Jasper National Park). Hier dendert het turqouise water van de Athabasca River met grote kracht 23 meter naar beneden. Qua hoogte is het dus niet de meest spectaculaire waterval van de Rocky Mountains, maar wat deze waterval zo fotogeniek maakt is de majestueuze Mount Kerkeslin die statig tegen de achtergrond verrijst. Bewonder ook vooral de nauwe doorgang na de waterval, waar het water al eeuwenlang de rotsen slijt en waar het water net na de doorgang een bijna surrealistische kleur lijkt te krijgen.

Athabasca Falls aan de Icefields Parkway
Athabasca Falls

Sunwapta Falls

De volgende bezienswaardigheid aan de Icefields Parkway? De schitterende Sunwapta Falls. Hier stort het water van de Athabasca Glacier via de Sunwapta River 18 meter naar beneden. Net voor de waterval ligt een klein eilandje waar het water met grote kracht omheen stroomt. De bergen en bossen eromheen maakten het plaatje helemaal compleet. Naar mijn mening is deze bezienswaardigheid een van de hoogtepunten van de Icefields Parkway.

Sunwapta Falls aan de Icefields Parkway
Sunwapta Falls aan de Icefields Parkway

Glacier Skywalk

Glazen vloeren op grote hoogtes: hou ik er nou wel of niet van? De eerste stappen op de Glacier Skywalk – die 280 meter boven een afgrond hangt – zette ik voorzichtig, maar al gauw vergat ik het glas onder mijn voeten en genoot ik volop van het panoramische uitzicht over de bomen en bergen van de Sunwapta Valley. De Glacier Skywalk is een bijzondere bezienswaardigheid aan de Icefields Parkway, maar niet voor iedereen weggelegd. Houd je niet van hoogtes? Maak dan een stop bij een van de uitzichtpunten verderop langs de Icefields Parkway.

Columbia Icefield

Ongeveer halverwege de Icefields Parkway werd mijn aandacht gegrepen door een gigantische gletsjer aan mijn rechterkant. Dit was de Athabasca Glacier, een van de vele gletsjers die onderdeel zijn van het immense Columbia Icefield. Het heeft een oppervlakte van maar liefst 259 vierkante kilometer en het is maar moeilijk te bevatten hoe groot dit ijsveld werkelijk is. Wat dit ijsveld zo bijzonder maakt is dat het smeltwater in drie oceanen terecht komt: de Arctische Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan. Ik parkeerde zelf bij het Columbia Icefield Discovery Centre en nam het uitzicht op de gletsjer rustig in mij op onder het genot van een kop koffie. Hierna bezocht ik nog enkele tentoonstellingen om meer te weten te komen over dit bijzondere natuurverschijnsel.

Athabasca Glacier, Columbia Icefield

Peyto Lake & Bow Summit

Welke bezienswaardigheid langs de Icefields Parkway je naar mijn mening absoluut niet mag missen? Dat is Peyto Lake, verreweg een van de mooiste gletsjermeren van de Rocky Mountains. Na een korte hike bereik je het uitzichtplatform op de berg Bow Summit. Dat het uitzicht je de adem zal doen benemen is een feit; het surrealistisch lijkende blauwe water steekt namelijk sterk af tegen de groene bossen en de granieten bergen in de omgeving. Ook dit water heeft zijn betoverende kleur te danken aan de mineralen die in het gletsjerwater zitten. Peyto Lake wordt trouwens ook wel eens Fox Lake genoemd, omdat de top van het meer de vorm van een vos heeft. Zie jij het?

Peyto Lake, Icefields Parkway

Bow Lake

Net na Peyto Lake ligt Bow Lake, wederom een mooie bezienswaardigheid vlak aan de Icefields Parkway. Rondom het meer kun je mooie wandelingen maken. Ook Bow Lake kleurt schitterend turquoise als de zon erop schijnt. Het meer wordt gevoed door het Wapta Icefield en ligt aan de voet van Crowfoot Mountain. Het is de ideale plek om van een picknick te genieten en je te vergapen aan wederom een spectaculair uitzicht!

Bow Lake aan de Icefields Parkway
Bow Lake aan de Icefields Parkway

Lake Louise

De bezienswaardigheden van de Icefields Parkway lieten mij mij keer op keer versteld staan. Van Lake Louise en Moraine Lake had ik echter de hoogste verwachtingen. Wie kent de iconische plaatjes van Lake Louise niet? Dacht ik aan West-Canada, dan dacht ik aan Lake Louise. Ik keek dan ook reikhalzend uit naar het moment dat ik dit meer in het echt zou zien.

Na een overnachting in Lake Louise Village – want alle bezienswaardigheden van de Icefields Parkway in een dag zien is wel erg optimistisch – was het dan eindelijk zover. Ik was al ’s ochtends vroeg bij Lake Louise, zodat ik niet alleen de drukte voor zou zijn, maar ook de kleuren van het meer zou zien veranderen naarmate de zon hoger aan de hemel kwam te staan. Wat een kleurenspektakel! Door de iconische rode kano’s op het meer werd het helemaal een plaatje voor op een ansichtkaart. Voldeed Lake Louise aan mijn verwachtingen? Absoluut!

Lake Louise

Hoogtepunt Icefields Parkway: Moraine Lake

Net toen ik dacht dat ik het – naar mijn mening – allermooiste meer ter wereld had gezien, was het Moraine Lake dat mijn verwachtingen nog verder overtrof. Hoe dit mogelijk is? De azuurblauwe kleur van dit gletsjermeer (in het beroemde Banff National Park) is net weer een andere, diepere kleur blauw dan Lake Louise en Peyto Lake. De massieve bergen met besneeuwde pieken en de honderden (of duizenden) lariksbomen maakten voor mij het plaatje compleet. Voor het beste uitzicht ging ik naar de top van de berg van rotsblokken aan de oevers van het meer. Hierna was het tijd om verder op verkenning te gaan en mooie wandelingen te maken door de bossen langs de oevers.

Moraine Lake
Moraine Lake

Zelf de bezienwaardigsheden van de Icefields Parkway bezoeken?

Het moge duidelijk zijn; na iedere bocht van de Icefields Parkway benam het uitzicht op indrukwekkende bergen, valleien, gletsjers, bossen en gletsjermeren mij steeds weer de adem. Sprakeloos zat ik achter het stuur, zo verrast was ik door al de ruige natuurpracht van de Icefields Parkway!

Heb ik je overtuigd om ook een onvergetelijke rondreis door West-Canada te maken en de bezienswaardigheden langs de Icefields Parkway te gaan bezoeken? Bekijk dan gauw onze reizen naar deze geweldige bestemming!