Yucatán in Mexico heeft volgens reisspecialist Nicole alle ingrediënten die nodig zijn voor een afwisselende rondreis, waarbij de nadruk op relaxen ligt. Denk aan wuivende palmbomen op parelwitte zandstranden die grenzen aan een azuurblauwe zee, en aan indrukwekkende tempels die eeuwen geleden zijn gebouwd. Mysterieuze cenotes, kleurrijke koloniale steden, vriendelijke locals en de overheerlijke keuken maken een rondreis door Yucatán in Mexico compleet. Nicole vertelt je er over.

Nicole Steenman
21 juni 2022
Latijns-Amerika
Mexico

Schiereiland Yucatán

Yucatán is een schiereiland en bestaat uit drie deelstaten; Campeche, Quintana Roo en het gelijknamige Yucatán. Dat het schiereiland dezelfde naam heeft als een van de deelstaten van Mexico is natuurlijk een beetje verwarrend. In de hiernavolgende tekst wordt daarom het schiereiland bedoeld en niet de deelstaat wanneer we het over Yucatán hebben.

Yucatán is ongeveer drie keer zo groot als heel Nederland, dus een huurauto is een absolute must om de ultieme rondreis door Yucatán in Mexico te maken. Trek ongeveer twee à drie weken voor een rondreis door Yucatán uit, zodat je de meest mooie plekjes kunt bezoeken. Zelf heb ik enige tijd in Yucatán gewoond en ik deel dan ook graag mijn favoriete plekjes van dit mooie stukje Mexico met je!

Chichén Itzá

Mijn favoriete strand van Yucatán in Mexico

Ik heb er lang over nagedacht en veel afwegingen gemaakt; het blijkt nog aardig lastig om één strand te bekronen tot mooiste strand van Yucatán! Als ik dan toch een keuze moet maken, dan wint Xpu-Ha (dat je uitspreekt als ‘sphoo-ha’). Dit idyllische strand is wat lastiger te vinden en ligt ongeveer halverwege tussen Playa del Carmen en Tulum. Hier zijn geen resorts te vinden, maar slechts enkele strandtentjes. Het is geliefd bij de locals en bij enkele reizigers die toevallig van dit strand hebben gehoord. Daarom is het vaak relatief rustig en eigenlijk nooit moeilijk om een fijn plekje te vinden onder een palmboom op dit fijne zandstrand. Tip: check eerst of er geen kokosnoten boven je hangen! Ook de stranden van Isla Holbox behoren tot mijn favoriete stranden van Yucatán in Mexico, maar gelukkig kan ik deze nog eens apart benoemen verderop in dit blog.

Xpu-Ha Beach, Yucatán

Mijn favoriete tempel van Yucatán in Mexico

Dit is wederom een lastige keuze; er zijn namelijk nogal wat tempels in Yucatán in Mexico te vinden en die zijn stuk voor stuk werkelijk prachtig. Wereldwonder Chichén Itzá is de voor de hand liggende keuze en toegegeven; deze oude Mayastad is ontzettend indrukwekkend. Ik kan dan ook goed begrijpen waarom het hét icoon van Mexico is. Een bezoek aan Chichén Itzá mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens een rondreis door Yucatán in Mexico. Maar of ik het de meest indrukwekkende tempel van Yucatán vind? Nee, dat niet.

Zo vind ik Cobá bijvoorbeeld leuker om te bezoeken, omdat de bouwwerken van dit tempelcomplex verspreid door de jungle liggen en je deze per fiets kunt bezoeken. Omdat Cobá minder bekend is dan Chichén Itzá, is het hier vaak ook een stuk rustiger. Een hoogtepunt tijdens mijn bezoek aan Cobá was het beklimmen van de 42 meter hoge piramide Nohoch-Mul. Na de steile klim werd ik beloond met een schitterend uitzicht over de jungle en de toppen van de oude bouwwerken die boven het groen van de jungle uitsteken.

Het is echter de Mayatempel van Tulum die ik het meest indrukwekkend vind. Om eerlijk te zijn is het niet zozeer de Mayatempel zelf die mij deze keuze doet maken. Nee, het is vooral de spectaculaire ligging. De tempel ligt namelijk pal aan de azuurblauwe zee op een klif van 12 meter hoog; een onvergetelijk plaatje! Een bijkomend voordeel is dat je na een bezoek aan de tempel een verkoelende duik in dat uitnodigende blauwe zeewater kunt nemen.

Tulum, Yucatán
Mayaruïnes van Tulum in Yucatán, Mexico

Mijn favoriete cenote van Yucatán in Mexico

Yucatán staat bekend om zijn vele cenotes: grotten gevuld met zoet water die door de Maya’s als heilige plaatsen worden gezien. Volgens hen is een cenote een toegangspoort naar de onderwereld; een van de drie werelden waarin hun goden leven. Veel cenotes in Yucatán in Mexico zijn groter en dieper dan je zou verwachten en veel zijn ook met elkaar verbonden via ondergrondse gangenstelsels. Bijzonder en mysterieus, vind je ook niet?

Sommige cenotes zijn bijna compleet overdekt door rotsen, maar er zijn ook open cenotes, zoals Calavera en Oxman. Laatstgenoemde is een van mijn favoriete cenotes, vooral ook omdat het hier vaak wat rustiger is. Veel wortels van de bomen rond de rand hangen naar beneden, de cenote in. Dit levert prachtige plaatjes op! Ook Samula is een favoriet. Deze cenote bevindt zich ondergronds en heeft slechts een kleine opening in het ‘dak’ waardoor de zonnestralen het kraakheldere water bestralen en het geheel een magische sfeer geven. De enorme stalactieten maken het plaatje compleet.

Cenote Samula in Yucatán

Mijn favoriete stad van Yucatán in Mexico

Het koloniale Valladolid ligt wat meer in het binnenland en is een van mijn favoriete steden van Yucatán in Mexico. Het is vrij klein, voelt nog authentiek aan en de kleurrijke straten zijn een lust voor het oog. Er staan veel kraampjes op straat en in het stadje zijn gezellige restaurantjes te vinden. Het Parque Francisco Cantón vormt het hart van deze gemoedelijke stad. Hier delen de locals de laatste nieuwtjes met elkaar te delen en observeren ze het dagelijks leven. Direct aan het park staat een van de architectonische hoogtepunten van Valladolid, namelijk de prachtige Iglesia de San Servacio met zijn twee vierkante klokkentorens.

Valladolid is een ideale uitvalsbasis om meer te zien van het binnenland tijdens je rondreis door Yucatán. Ben je net als ik gek op de koloniale, kleurrijke bouwwerken? Dan kun je in Yucatán in Mexico je hart ophalen! Rijd in dit geval ook zeker even naar de Iglesia de Uayma in het gelijknamige plaatsje Uayma.

Straatbeeld Valladolid, Yucatán

Mijn favoriete eiland van Yucatán in Mexico

Tijdens mijn tijd in Mexico heb ik verschillende eilanden bezocht. Op korte afstand van Cancún ligt het tropische Isla Mujeres. Een mooie plek om je rondreis te beginnen of te eindigen. De heerlijke stranden met wit zand, het turquoise water, de wuivende palmbomen en de kleurrijke huisjes in het gezellige centrum maken dit eiland een plek waar je met gemak langer kunt blijven hangen.

Op 30 kilometer ten noorden van Isla Mujeres ligt Isla Contoy, een ongerept eilandje met een uniek, onaangetast ecosysteem. Voor het eiland ligt een rif dat onderdeel is van het Ixlaché-rif; na het Great Barrier Reef het grootste rif ter wereld. Indrukwekkend! Voor natuurliefhebbers is dit eiland dus een echte aanrader! Er zijn geen accommodaties op het eiland, dus je kunt dit alleen bezoeken met een excursie.

Hoe leuk en mooi deze twee eilanden ook zijn, het is voor mij Isla Holbox dat wint. Dit kleine paradijsje ligt ten noordoosten van het Yucatán schiereiland en is iets minder gemakkelijk te bereiken dan Isla Mujeres of Isla Contoy. Met een huurauto is het echter eenvoudig, omdat je dan zelf naar de haven van Chiquilá kunt rijden. De zandstranden op Isla Holbox zijn witter dan wit en kilometers lang, de beach clubs serveren tropische cocktails en verrukkelijke guacamole, er rijden golfkarretjes in plaats van auto’s, de huizen hebben prachtige street art op de muren en er zijn mangroves om te ontdekken. O, en laat ik al de flamingo’s niet vergeten die hier leven. Geweldig!

Isla Holbox
Isla Holbox, Yucatán

Wil je zelf een rondreis door Yucatán in Mexico maken?

Het was voor mij behoorlijk lastig om mijn favoriete stranden, tempels, steden en cenotes te kiezen. Hieruit blijkt wel dat Yucatán in Mexico zo ontzettend veel te bieden heeft en dat je je tijdens een rondreis door Yucatán dus ook geen moment zult vervelen. Juist deze afwisseling maakt dit voor mij een perfecte bestemming om meerdere keren te bezoeken.

Heb ik jou met bovenstaande favorieten geïnspireerd om zelf ook een mooie rondreis door Yucatán in Mexico te maken? Bekijk dan gauw onze rondreis Explore Tropical Yucatán, waarin ook de deelstaat Chiapas is meegenomen met de indrukwekkende, mysterieuze Mayatempel Palenque.