Een expeditie cruise naar Antarctica; het zevende en koudste continent ter wereld. Dé reis die je als fervent reiziger een keer in je leven wilt maken. Al varend tussen ijsschotsen zo groot als auto’s en enorme albatrossen die met je meevliegen, het lijkt wel of je in een natuurfilm bent beland. Het enige wat je hoort is het kraken van het ijs. Geen mens te bekennen verder, behalve je medereizigers. Met de zodiacs ga je het water op en zet je voet aan land of liever gezegd… ijs. Onderweg spot je unieke dieren als de keizerpinguïns, diverse soorten walvissen en vele bijzondere vogelsoorten. Bij Tenzing Travel hebben we ons best gedaan om de ultieme Antarctica cruise experience neer te zetten. Hoe dat is? Reisspecialist Anouk heeft op een rijtje gezet wat je kunt verwachten van een expeditie met Tenzing Travel.

Anouk Vial
30 juni 2023
Antarctica oud
Reisspecialist Anouk bij de Perito Moreno

Het begin van de Antarctica expeditie cruise

Tijdens onze “Once in a Lifetime” expeditiereis naar Antarctica hebben we er voor gekozen om te vliegen naar Antarctica . Hiermee vermijd je het drukke Drake Passage. Via Santiago de Chile vlieg je naar Punta Arenas. Hier krijg je een uitgebreide briefing waar je alles hoort over het avontuur dat je gaat beleven. De volgende dag is het tijd voor de volgende vlucht. Eindelijk! Het moment waar je al die tijd op hebt gewacht; je gaat naar Antarctica! Na twee uurtjes vliegen kom je aan op Kings Island. Hier landen ook de wetenschappers die op Antarctica verblijven voor onderzoek. Is dat niet bijzonder? Eenmaal aangekomen op het eiland maak je nog een wandeling van 2 kilometer om vervolgens met de zodiak naar het schip te worden gebracht. Alleen dit is al een mooi avontuur. Hou je ogen goed open, want er wil nog wel eens een walvis voorbij zwemmen. 

Wil je Antarctica ervaren, maar heb je niet het budget voor een complete expeditie? Kies dan voor onze kortere Taste of Antarctica reis. Wil je liever de kennismaking met Antarctica combineren met het ongerepte Patagonië

Uitzicht in Antarctica
Walvis springt uit het water in Antarctica

Overnachten op het schip

In slaap vallen met uitzicht op gletsjers, ijsbergen en sneeuw? Tijdens deze expeditie in Antarctica wordt dit je werkelijkheid. Je overnacht namelijk op het kleinschalige schip de Ocean Nova. Het schip is gebouwd in 1992 en had als doel om de bevroren wateren rondom Groenland aan te doen. Hierdoor is de romp van het schip versterkt en kan het schip uitstekend varen in bevroren wateren. Het schip is kleinschalig wat enorme voordelen met zich meebrengt. Zo is de sfeer gemoedelijk en biedt het schip plaats aan maximaal 67 passagiers. Het schip beschikt over 7 zodiacboten. Wanneer er een excursie gepland staat, kunnen alle passagiers in één keer mee op de excursie naar het vasteland. Dit heeft als voordeel dat iedereen zo lang mogelijk kan genieten van het vasteland en dit niet in aparte groepen gedaan hoeft te worden.

Vanuit je privéhut heb je een spectaculair uitzicht op zee en het ijzige landschap. Ongelofelijk mooi! Zie je het al voor je? Wakker worden met het zonnetje dat schijnt op het prachtige ijslandschap, ijsschotsen die voorbij drijven en een walvis die uit het water springt. Dit wordt een onvergetelijke expeditie. 

Ocean Nova Cruise, Antarctica

Wat ga je doen?

Vanaf dag 1 is deze expeditie op Antarctica een opeenstapeling van avonturen. Je vaart langs prachtige fjorden en langs steile ijsschotsen. De route gaat langs de westkust van Antarctica richting het zuiden. Iedere dag staan er excursies op het programma en ga je van het schip af met de zodiacboten. Het witte landschap verkennen op sneeuwschoenen, met een Zodiac rondvaren om walvissen en andere dieren te spotten, de excursies zijn stuk voor stuk fantastisch. Maar eentje ga je nooit meer vergeten; zeekajakken op Antarctica. Spannend ook wel, maar vooral heel gaaf. Peddel door de ijsschotsen heen en voel je nietig in dit ruige landschap.

Kajakken door ijszee Antarctica
Sneeuwschoenwandeling Antarctica

Wildlife van Antarctica

Als je aan Antarctica denkt, denk je waarschijnlijk direct aan pinguïns. Die ga je hier zeker zien. Hele pinguïn kolonies komen bij elkaar op de gletsjers, een prachtig spektakel om te zien. Maar op dit ijskoude continent kom je nog verrassend veel meer “wildlife” tegen. Vooral bij de kusten van dit gebied. Hier liggen robben lekker te luieren op ijsschotsen, springen walvissen uit het water, komen orka’s kijken of er nog een lekker hapje te vinden is en zie je de mooiste vogels voorbij zweven. Heb jij wel eens een zeeolifant van dichtbij gezien? Grote kans dat het tijdens de expeditie gaat gebeuren. 

Ben je gek van vogels? Dan zit je hier ook goed. Grote albatrossen vliegen met de boot mee en je vindt hier vogels met namen als de zuidpoolkip, breedbekprion en leucocarbo, interessant!

Waggelende pinguins op Antarctica

De reiservaring in een notendop

Een reis naar Antarctica met Tenzing Travel is een onvergetelijke ervaring. Het is met recht een once in a lifetime ervaring. Het is zo bijzonder dat je op een continent bent waar geen mensen wonen. Alleen dat besef is al magisch. En dan het landschap… Steile ijsbergen, enorme ijsschotsen, dat blauwe water, de kustlijn, de dieren… het is allemaal even indrukwekkend en ongerept.

Ook erg fijn is de kleinschaligheid van het schip. Met maximaal 67 passagiers op de boot is er een prettige, intieme sfeer. De presentaties aan boord zijn ontzettend interessant. Die gaan over Antarctica, wat de onderzoekers er precies doen en de dieren die hier voorkomen. En zie je het al voor je? In de ochtend een kopje koffie drinken op het dek met uitzicht op het ijslandschap… Onbeschrijfelijk mooi!

Op excursie tijdens de expeditie naar Antarctica
Zodiac boottocht langs ijsschotsen op Antarctica