Reizen in coronatijd; we kunnen ons voorstellen dat je daar vragen over hebt. Want onbezorgd genieten, is dat nog wel mogelijk? En wat voor impact hebben PCR-tests en andere toelatingseisen voor invloed op je reis? Onze reisspecialisten namen de proef op de som! Zij maakten in coronatijd prachtige reizen, binnen en buiten Europa, en vertellen je over hun eigen ervaringen.

Onze reisspecialisten
21 december 2021

In dit blog delen onze reisspecialisten hun persoonlijke ervaringen over reizen in coronatijd. Wil je meer weten over naar welke bestemmingen je zelf kunt reizen en welke flexibele voorwaarden we bieden? Bekijk dan onze veilig op reis pagina.

Reisspecialist Bart in Namibië (september 2021)

“In september 2021 was het zover: mijn eerste reis naar Afrika! Als reisfanaat kon ik niet wachten om weer het vliegtuig in te stappen en nieuwe ervaringen op te doen. Want net als vele anderen was ik na al die tijd echt even toe aan een andere omgeving. Het was mijn eerste reis buiten Europa sinds de wereld in maart 2020 op slot ging en dat zorgde toch wel voor enige spanning. Want wat zou er bij de douane in Namibië gevraagd worden van reizigers uit Nederland? Onze lokale vertegenwoordiging weet echter altijd van de hoed en de rand en zij zorgden ervoor dat ik vooraf alle benodigde informatie ontving. Eenmaal bij de douane aangekomen liet ik mijn vaccinatiebewijs en PCR-testuitslag zien en toen kon ik zo doorlopen. Die spanning? Die was nergens voor nodig.

In Namibië zelf was eigenlijk niets te merken van de pandemie. Misschien ook niet zo gek in een land dat net zo groot is als West-Europa, maar slechts 2.5 miljoen inwoners telt. Wist je dat Namibië het op een na dunst bevolkte land ter wereld is? We kwamen dan ook slechts sporadisch andere auto’s tegen op de gravelwegen en dan zwaaiden we allemaal vrolijk naar elkaar. En het klinkt misschien gek, maar reizen in coronatijd leverde in Namibië juist voordelen op. Zo had ik me vooraf nooit kunnen voorstellen dat wij helemaal alleen in de Deadvlei zouden staan, en de mooiste natuurparken hoefden we met slechts een handjevol andere toeristen te delen. Ook zijn de lodges in Namibië vaak al een jaar van tevoren volgeboekt, omdat het aanbod beperkt is. Nu konden we echter nog in alle lodges waar we wilden overnachten terecht. Reizen naar Namibië was altijd al een aanrader, en in deze tijd is dat dus niet veranderd!”

Reisspecialist Bart in de Deadvlei
Sossusvlei

Directeur Simone in IJsland (augustus 2021)

“Afgelopen zomer reisde ik naar IJsland, en dat ging gemakkelijk. Bij de check-in op Schiphol en bij aankomst in IJsland moesten wij onze benodigde documenten laten zien (waaronder ons vaccinatiebewijs), maar daarna konden we vrij door het land reizen. IJsland is overzichtelijk, uitgestrekt en veilig te bereizen en omdat er minder mensen reizen in coronatijd hebben we ook nergens enorme drukte ervaren. We konden daardoor optimaal genieten van al het moois dat IJsland te bieden heeft.

Zo hebben we een hike naar de Svartifoss-waterval gemaakt, met een zodiac over het gletsjermeer van Fjallsárlón gevaren (we konden de ijsschotsen bijna aanraken, zo dichtbij kwamen we) en gebadderd in de Blue Lagoon. Tip: overnacht in het luxe Silicahotel en badder in een afgeschermd gedeelte van de Lagoon. Dat is pas echt ontspannen!”

Onze directeur Simone in IJsland

Reisspecialist Kees in Canada (november 2021)

“Als wintersportfanaat heb ik al heel wat pistes getrotseerd en in november 2021 vertrok ik naar West-Canada om daar te wintersporten. Wat een fantastische poedersneeuw vind je hier! Mijn reis naar Canada verliep overigens soepel. Voor vertrek plande ik een PCR-test in en meldde ik mezelf aan in de ArriveCAN-app van de Canadese overheid. Dit werkte gemakkelijk en deze app gebruikte ik bijvoorbeeld ook als toegangsbewijs in de horeca (tip: print voor de zekerheid ook een papieren versie van je toegangsbewijs, vaccinatiebewijs en PCR-testuitslag uit, zo weet je zeker dat je overal binnenkomt). Alle winkels, attracties en bezienswaardigheden waren open, alleen bij binnenlocaties moest ik een mondkapje op. Een kleine moeite in mijn ogen en de Canadezen zelf houden zich er goed aan. En het scheelt; tijdens een reis door Canada (of dat nu in de zomer of winter is) ben je voornamelijk buiten. Ik raad iedereen dan ook aan om weer op reis te gaan naar dit prachtige land. Ben je nieuwsgierig naar waarom wintersporten juist hier zo onvergetelijk is? Ik vertel je er meer over in mijn blog over wintersporten in Canada!”

Reisspecialist Kees op wintersport in Marmot Basin (Jasper N.P.)

Reisspecialist Esmée in Mexico (november 2021)

“Ik kwam altijd al bepakt en bezakt op Schiphol aan en voor eerder gemaakte reizen in coronatijd kwam daar ook een map met extra documenten bij. Het voelde dan ook bijna gek om voor mijn reis naar Mexico zonder papierwerk op de luchthaven aan te komen. Voor Mexico heb je namelijk geen vaccinatie of PCR-test nodig. Dit riep wel vragen bij mij op; hoe is het ter plaatse geregeld en worden alle maatregelen goed opgevolgd? Eenmaal geland in Mexico City verdwenen deze twijfels echter als sneeuw voor de zon. In Mexico gaat alles heel gestructureerd en de inwoners houden zich goed aan de maatregelen. Onderling houd je twee meter afstand, je draagt een mondkapje op de plekken waar dit gevraagd wordt en je ontsmet regelmatig je handen, maar verder kun je hier onbezorgd genieten. De bezienswaardigheden zijn open en in restaurants, bars en winkels word je enthousiast ontvangen. De Mexicanen zijn erg dankbaar dat je hun land bezoekt. Ze vertellen je graag vol trots over hun land en delen hun tips voor de leukste uitstapjes.

Want bijzondere activiteiten mochten natuurlijk niet ontbreken tijdens de reis! Zo heb ik de piramides van Teotihuacan (net buiten Mexico) vanuit een luchtballon bewonderd, heb ik gesupt in Bacalar, een verfrissende duik in vele cenotes gemaakt en natuurlijk heel veel tempels gezien. Wel goed om te weten: de tempels mag je vanwege corona op dit moment niet beklimmen, maar met de warmte in Mexico is een frisse Aqua de Jamaica of een smaakvolle Margarita drinken met uitzicht op de tempels ook bepaald geen straf.”

Reisspecialist Esmée bij de piramides van Teotihuacan
Laguna de los siete colores, Bacalar

Reisspecialist Wendy in Zweden (augustus 2021)

“Wat was mijn reis naar Zweden een cadeautje afgelopen zomer! Voorafgaand aan de reis was ik dan wel bezig geweest met het verzamelen van de juiste papieren, het checken van de voorwaarden en het bekijken van de website wijsopreis.nl (was Zweden nog steeds ‘open’?), maar eenmaal in Zweden leek corona opeens tot een ver verleden te behoren. Bij aankomst in het land werd ons coronabewijs gecontroleerd, maar daarna konden we direct doorlopen naar de aankomsthal en ging een wereld voor ons open; een wereld zonder mondkapjes. Het voelde even onwennig, maar nergens (nee, zelfs niet op de luchthaven) hoefde je een mondkapje te dragen of verplicht afstand te houden. De algemene hygiëne in Zweden is al meer dan in orde en de vriendelijke inwoners houden uit zichzelf al een gepaste afstand. Dit heeft voor mij zeker bijgedragen aan een veilig gevoel. Het is een zorgeloze reis geweest waarin ik vooral erg heb genoten van dit prachtige land. Want wat is Zweden wijds, groen, knus en ruig tegelijk!”

Reisspecialist Wendy in Zweden

Reisspecialist Bart in Amerika (november 2021)

“Na mijn reis door Namibië kon ik niet wachten om weer in het vliegtuig te stappen, dus toen Amerika op 8 november zijn grenzen weer opende voor Europeanen stond er niets meer in de weg voor een bezoek aan New York. En ja, reizen in coronatijd zorgde ervoor dat er vooraf het nodige uitzoekwerk gedaan moest worden, dat een PCR-test noodzakelijk was en we mondkapjes nodig hadden voor in het vliegtuig, maar vanaf het moment we onze boarding pass op Schiphol hadden ontvangen kon het avontuur beginnen! In Amerika zijn ze streng met betrekking tot het dragen van mondkapjes, handen desinfecteren en het tonen van je vaccinatiebewijs, maar dit zorgde er ook voor dat ik me nergens onprettig heb gevoeld in deze drukke stad. In New York werden we getrakteerd op de eerste kerstversieringen, en het gevoel van bedrijvigheid dat deze stad zo typeert was overal te voelen. Alle bezienswaardigheden waren open voor publiek, dus we hebben volop genoten van de zonsondergang vanaf de Top of the Rock en van het fe-no-me-nale uitzicht dat je hebt vanaf de Edge (een nieuwe wolkenkrabber). We hebben daarnaast bovenop het Empire State Buiding gestaan, gingen uit eten in typisch Amerikaanse diners en hebben tot ’s avonds laat heerlijke cocktails gedronken in de sky bars. Onbezorgd genieten is dus zeker mogelijk!”

Reisspecialist Bart in New York City
Schaatsen in Central Park

Reisspecialist Esmée in Lapland (december 2021)

“Een winterreis naar Lapland stond al lang op mijn bucketlist, bij wie niet? In december 2021 ging het eindelijk gebeuren! Het blijft een beetje spannend, dat reizen in coronatijd, maar ook in Finland ervoer ik dat je met wat kleine aanpassingen een onvergetelijke reis kunt beleven. Alle restaurants, winkels en skipistes waren open en alle activiteiten vonden ‘gewoon’ plaats. Het enige wat ik me nog herinner van de reis naar winterwonderland is het hoogtepunt: het dansende noorderlicht. Of waren het toch de dolenthousiaste husky’s… Of de rendieren die we tijdens onze sneeuwscootertocht tegenkwamen? Ik weet het niet.. ik kan niet kiezen! Wat ik wel weet, is dat ik iedereen kan aanraden een reis naar Lapland te maken – ook nu. De met sneeuw beklede bomen, het gevoel van in the middle of nowhere zitten, de prachtige zonsopkomst en -ondergang; het is echt een magische bestemming. Check, die kan van de bucketlist af!”

Reisspecialist Esmée in Lapland
Noorderlicht in Fins Lapland

Zelf reizen in coronatijd?

Reizen in coronatijd en onbezorgd genieten; onze reisspecialisten hebben laten zien dat dit prima samen kan. Wil je ook een onvergetelijke reis maken? Bekijk dan onze reizen ter inspiratie, vraag onze specialisten om tips of vraag je reisvoorstel aan.

Goed om te weten: de beschreven maatregelen zijn de maatregelen zoals ze tijdens de reizen van onze specialisten golden. Deze kunnen wijzigen/gewijzigd zijn. Wil je weten welke maatregelen er nu gelden op de bestemming die je wilt bezoeken? Neem dan contact met ons op, of bekijk de website van de Nederlandse overheid: wijsopreis.nl.