We zijn ons er steeds meer van bewust hoeveel impact het reizen heeft op de wereld. Het maken van reizen brengt geluk en nieuwe ervaringen in ons leven, maar het brengt ook uitdagingen op het gebied van duurzaamheid met zich mee. Natuurlijk verander je dit niet zomaar, toch zijn er een aantal (kleine) keuzes en aanpassingen die je zelf kan maken om de voetafdruk tijdens de reis te beperken. Wij helpen je graag met het maken van deze keuzes en geven je in dit blog acht tips om duurzamer te reizen. Ben jij benieuwd wat je allemaal kan doen? Hieronder onze beste tips!

Nicole Steenman
8 juli 2023
Reisspecialist Nicole in Parc Guell, Barcelona

1. Haal de stekker uit het stopcontact

Duurzaam reizen begint eigenlijk al voordat je op reis gaat. Klaar om te vertrekken? Zorg er dan eerst voor dat je alle apparaten thuis helemaal uitzet en de stekker uit het stopcontact haalt. Denk niet alleen aan de televisie en computer, maar ook aan de wasmachine, droger, magnetron en oven.

Ook tijdens de reis kan je deze tip toepassen. Ligt er niks in de minibar, haal deze dan uit het stopcontact. Doe ook het licht, de airco, de televisie en/of radio uit wanneer je de kamer verlaat.

2. Reis met de trein of KLM Bus van en naar de luchthaven

Wist je dat KLM een eigen bus heeft die je vanaf vier steden gratis naar Schiphol brengt? De KLM bus rijdt zeven dagen per week over twee verschillende routes. Je kan vanaf Maastricht, Eindhoven (Airport), Nijmegen en Arnhem opstappen. Niet alleen bespaart dit parkeer- en benzinekosten, maar ook een hoop CO2-uitstoot.

Mochten deze steden niet in de buurt liggen, dan kan je er altijd voor kiezen om de trein te pakken naar Schiphol Airport. Scheelt gedoe met het vinden van een parkeerplek en het treinstation bevindt zich direct onder de luchthaven, waardoor je binnen enkele minuten na aankomst bij de incheckbalie bent. Heb ik je al overtuigd?

Trein NS Trein NS

3. Geef de voorkeur aan directe vluchten

Kies voor een directe vlucht. Het kost vaak wat meer, maar dit heeft wel een positieve impact op de CO2-uitstoot van de reis. Een vlucht met een tussenstop kost namelijk veel meer CO2 dan een directe vlucht. Je vliegt namelijk niet in een directe lijn naar je eindbestemming, wat onnodige CO2-uitstoot kost. Daarnaast stoten vliegtuigen tijdens het opstijgen en dalen de meeste CO2 uit.

Naast dat een directe vlucht beter is voor het milieu dan een vlucht met overstap, heeft het tevens nog een aantal andere voordelen. Wat dacht je van de tijd die je bespaart? Daarnaast scheelt het je een hoop stress wanneer de eerste vlucht vertraging oploopt en je de overstaptijd in minuten ziet afnemen. Tot slot is de kans een stuk kleiner dat je je bagage ergens onderweg kwijtraakt.

Vliegtuig in de lucht

4. Pak vaker de duurzame optie om van A naar B te komen

Naast de overweging om een directe vlucht te pakken in plaats van een vlucht met overstap, is het ook goed om te kijken naar de duurzamere vervoersmiddelen op de bestemming zelf. Pak de nachttrein in plaats van een binnenlandse vlucht om van A naar B te komen, zoals in onze rondreis Vietnam en winterreis Finland. Niet alleen bespaart dit je een overnachting in een hotel, maar is het bovendien een hele belevenis om een nacht in de trein te slapen!

Ook kan je ervoor kiezen bepaalde routes met de trein af te leggen in plaats van de auto. Stap in, zoek een comfortabel plekje uit, leun lekker achterover en maak gebruik van de service aan boord. Tijdens de rondreis ‘Discover the East Coast by Train’ bezoek je bijvoorbeeld de vier grootste steden van Noordoost-Amerika per trein en onze rondreizen door Japan maken goed gebruik van het geweldige treinnetwerk waar het land over beschikt.

Treinen door Nieuw-Zeeland met de TranzAlpine
Duurzaam met de trein

5. Huur een elektrische auto of ga zelf met uw eigen elektrische auto op pad

Dit geldt (helaas) niet voor alle bestemmingen, maar sinds kort is het zeker mogelijk om met de elektrische auto op reis te gaan. Noorwegen wordt gezien als dé plek om een rondreis per (eigen) elektrische auto te maken en wordt dan ook niet voor niets de EV-hoofdstad van de wereld genoemd. Meer dan de helft van de Noorse bevolking rijdt elektrisch en door het hele land vindt je bijna 18.000 duizend laadstations. Ook in IJsland zijn ze koploper op het gebied van elektrische auto’s en verschillende autoverhuur maatschappijen hebben elektrische auto’s in het aanbod.

IJsland
Onderweg in Nieuw-Zeeland

6. Ga voor Slow Travel

Wel eens van het begrip Slow Travel gehoord? We leggen het graag uit! Slow Travel betekent niks anders dan ‘langzaam reizen’ en past perfect in het kader van duurzamer reizen. In plaats van zo veel mogelijk van een land zien in zo weinig mogelijk tijd, verblijf je langer op één plek. Zo kan je de plek écht goed leren kennen en heb je genoeg tijd om bij te komen van het hectische leven thuis. Je reis volproppen met reisdagen en activiteiten zorgt er waarschijnlijk alleen maar voor dat je vermoeider thuiskomt dan dat je ging.

Al onze reizen worden op maat gemaakt, oftewel je hebt de regie in eigen handen om je volgende rondreis ‘Slow Travel’ proof te maken. Liever drie plekken bezoeken in tweeënhalve week in plaats van zes plekken? Go for it!

Bungle Bungle Wilderness Lodge

7. Respecteer flora & fauna

Maak in natuurgebieden uitsluitend gebruik van de uitgezette routes, aai geen dieren in het wild en raak het koraal bij het snorkelen of duiken niet aan. Behandel tijdens je rondreis flora & fauna altijd met respect. Zo maak je de kans een stuk kleiner dat jouw aanwezigheid impact heeft op de natuur. Er zijn genoeg duurzame opties om op een verantwoorde manier van de natuur te genieten.

Gebruik bijvoorbeeld biologisch afbreekbare zonnebrandcrème wanneer je de zee in gaat, zo bescherm je het koraal en onderwaterleven. Wil je een souvenir meenemen naar huis? Let er dan op dat deze niet zijn gemaakt van (bedreigde) dieren of planten, zoals ivoor, koraal en schildpaddenschild. Kies juist voor lokaal gemaakte aardewerk, houtsnijwerk of kledij.

Snorkelen bij het Great Barrier Reef
De terrassen van de verloren stad - Colombia

8. Water besparen en plastic vermijden

Schoon water is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wees je hiervan bewust en maak daarom spaarzaam gebruik van water tijdens je rondreis. Neem bijvoorbeeld een snelle douche in plaats van een bad en gebruik badhanddoeken meerdere keren in plaats van eenmalig.

Ook het vermijden van plastic is een duurzame tip tijdens de rondreis. In veel (arme) landen belandt dit namelijk op straat, in de rivier of op zee. Denk daarom altijd goed na voordat je een plastic tasje of plastic rietje in je handen krijgt gedrukt. Neem een katoenen tas mee op reis voor de boodschappen of cadeautjes voor thuis en drink je drankje zonder plastic rietje. Net zo lekker!

Zonsondergang in Agnes Water