Onverharde wegen, urenlang niemand tegenkomen en bijzondere landschappen; dat is een rondreis door Namibië. Van rode zandduinen tot maanlandschap en van oude verlaten dorpen tot een groen gebied vol met wildlife. Niet voor niets staat Namibië bij veel reizigers hoog op het lijstje. Wat mag je absoluut niet missen? En wat zijn de hoogtepunten van dit bijzondere land? Reisspecialist Ilona neemt je mee naar de 7 bezienswaardigheden van Namibië die je echt gezien moet hebben.

Ilona Blom
11 december 2023
Afrika
Namibië
Gezinsreizenexpert Ilona op Naxos

1. Dieren spotten in Etosha National Park

Etosha is het grootste wildpark van Namibië en ook de nummer één bezienswaardigheid. Etosha is uniek en betekent zoiets als ‘de grote witte plaats’. En dat is het ook. Wanneer je hier met je 4WD auto door het kurkdroge landschap rijdt, dwarrelt het stof in het rond. Dat witte komt van de enorme zoutpan die een groot deel van het park in beslag neemt. Het is fantastisch om hier zelf rond te rijden en wild te spotten. Bij de receptie van alle lodges is een kaart van het park verkrijgbaar met daarop alle drinkplaatsen. Neem je tijd want elke keer laten andere dieren zich zien. Goed om te weten is dat van de Big Five er vier voorkomen in Etosha National Park; de leeuw, olifant, luipaard en neushoorn. Voor de buffel is er te weinig water.

Zebra's in Etosha National Park
Op safari in Etosha National Park

2. De zandduinen van de Sossusvlei

Een strakblauwe lucht en goudgele zandduinen die door de wind elke keer van vorm veranderen.  Vanaf de ingang rijd je door het park en links en rechts van je zie je al die prachtige zandduinen. Ze zijn niet allemaal te beklimmen, maar er is één uitzondering; Dune 45. Hier mag je wel naar boven. En dat is echt een aanrader. Eerlijk is eerlijk, het is even een klim met dat mulle zand onder je voeten. Maar, wow! Dat uitzicht als je boven bent is echt onvergetelijk.

In de Sossusvlei bevindt zich ook de meest gefotografeerde bezienswaardigheid van Namibië; de Deadvlei. Het is aan te raden om een park 4WD shuttle te nemen, want de route naar de Deadvlei is er een vol met mul zand, rotsen en kuilen. Deze shuttles staan daar waar de weg ophoudt en zijn niet te missen. Het bedrag voor een rit met een van de shuttles staat vast en de ervaren chauffeurs brengen je naar het begin van de Deadvlei. Vanaf hier is het nog een klein stukje lopen en dan lijkt het alsof je in een Salvador Dali schilderij staat. De blauwe lucht, de goudgele duinen en de zwarte dode bomen. Onrealistisch, maar waar!

Dune 45 beklimmen in de Sossusvlei
Deadvlei

3. De Kalahari woestijn

De Kalahari is de eerste woestijn die de meeste reizigers in hun reisschema aandoen. Deze woestijn beperkt zich niet alleen tot Namibië, maar strekt zich helemaal uit tot in Zuid-Afrika en Botswana. Het is weer compleet anders dan de woestijn in de Sossusvlei. In de Kalahari vind je namelijk rode duinen, steppe, stekelige struiken en acacia’s. Maar wist je dat dit gebied zijn eigen Big Five heeft? Dit zijn de gemsbok, springbok, leeuw, eland en luipaard. Gemsbokken met hun prachtige hoorns en springbokken ga je zeker tegenkomen. De overige drie zijn iets lastiger te spotten. In de Kalahari vind je ook een bijzonder stukje cultuur. Het is namelijk het leefgebied van de San, ook wel bosjesmannen genoemd. Het is de oudste bevolkingsgroep van het land en communiceert met elkaar via een ‘kliktaal’. Tip: ga met een tour mee om meer te weten te komen over hun levensstijl.

San bushmen in de Kalahari
Zonsopkomt in Kalahari

4. Bijna de grootste canyon ter wereld; Fish River Canyon

Van alle bezienswaardigheden op de wereld kent bijna iedereen wel de Grand Canyon in Amerika. Maar wist je dat Namibië de op één na grootste canyon ter wereld heeft? De Fish River Canyon is 161 kilometer lang, 27 kilometer breed en op sommige plaatsen 550 meter diep. Door de canyon stroomt de Fish River welke uitmondt in Oranjerivier in het zuiden van het land. De uitzichten op de canyon zijn fenomenaal. Vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang zie je de vorm en diepte extra goed. Het is niet mogelijk om op eigen houtje naar beneden te wandelen, dit is kan alleen onder begeleiding van een gids tijdens een avontuurlijke en zware hike van 90 kilometer lang die vijf dagen in beslag neemt.

Uitzicht Fish River Canyon
Fish River Canyon

5. Het veelzijdige Damaraland

Rotsformaties, droge rivierbeddingen, acaciabomen en het leefgebied van wilde olifanten. Damaraland is een van de meest veelzijdige plekken in Namibië. Niet alleen de natuur is hier indrukwekkend, maar het is ook het leefgebied van de Himba’s.

Wanneer je via het kleine mijnwerkersplaatsje Uis naar Damaraland rijdt is ie niet te missen; de Brandberg. Met 2574 meter hoog, het hoogste punt van Namibië. Op de wanden van de berg kun je eeuwenoude rotstekeningen bewonderen van wel twee- tot vierduizend jaar oud. Andere bekende rotstekeningen vind je bij Twijfelfontein. Ook bijzonder zijn de Organ Pipes. Dit zijn metershoge zuilen die op een bizarre manier zijn gespleten en gevormd. Het Petrified Forest heeft 50 versteende bomen die hier zijn gekomen door een vloedgolf. Het is erg interessant om hier rond te lopen met een gids die je van alles kan vertellen over de fossielen. In dit gebied zie je ook leden van de Himba-stam. Deze stam is herkenbaar aan de rode klei waarmee zij zich insmeren. Tijdens een bezoek aan een dorp zie je hoe trots zij zijn op hun cultuur en delen dat graag met je.

Rotstekeningen in Twyfelfontein
Himba vrouw

6. Een bijzondere bezienswaardigheid; spookstad Kolmanskop

Stel je voor; een dorp midden in de woestijn helemaal overgenomen door de natuur. Dat is Kolmanskop. Dit dorp ligt in het Sperrgebiet, niet ver van de stad Lüderitz. Aan het begin van de 20e eeuw werd in dit gebied een diamant gevonden en brak de diamantkoorts uit. Vele mensen trokken naar Kolmanskop en het groeide met een eigen voorzieningen uit tot een echt volwaardig dorp. Nadat er geen diamanten meer werden gevonden, trokken de mensen weg en bleef het dorp achter. De zandduinen namen het over en het is nu een waar paradijs voor fotoliefhebbers.

Kolmanskop
Verlaten huis in Kolmanskop

7. De groene Caprivistrook

Als je de kaart van Namibië er bij pakt, zie je een klein strookje land in het noordoosten van het land. Dit is de Caprivistrook. Een bijzonder stukje Namibië, want het is het enige gedeelte in het land waar het groen is. En dat is niet gek, want door dit gebied stroomt de Kavango rivier. Deze rivier wordt in Botswana de Okavango rivier genoemd. En het landschap heeft dan ook overeenkomsten met de bekende Okavango Delta. Zo kan je hier op bootsafari op zoek naar nijlpaarden, krokodillen en olifanten. De Caprivistrook grenst in het oosten aan Chobe National Park en doordat de grens hier wordt gevormd door een rivier, kunnen de dieren hier ongehinderd de grens tussen de twee landen oversteken. In de Caprivi strook vind je nog een drietal andere nationale parken Mahango Game Reserve, Mamili National Park en Mudumu National Park. De Caprivistrook is een minder bekende bezienswaardigheid en daardoor ook minder bezocht, maar een echte aanvulling op je reis door Namibië.

Nijlpaarden in de Caprivi
Varen in de Caprivistrook

Een mooie reis maken naar Namibië?

Wij helpen je graag verder met een rondreis! Bekijk hieronder alvast onze reizen naar Namibië of neem contact op met een van onze reisspecialisten, zij helpen je graag verder!

 

Neem contact op