Oregon; waarschijnlijk is het niet een van de eerste staten van Amerika waar je aan denkt voor een rondreis. En dat is jammer – zo weet onze directeur Simone uit eigen ervaring – want Oregon zit vol verrassingen! Je vindt er besneeuwde bergtoppen en diepblauwe kratermeren, eigenzinnige steden, prachtige natuurparken en een kustlijn met uitgestrekte stranden, steile kliffen en bijzondere dieren… En nog een pluspunt: het is nog niet ontdekt door de massa. Nieuwsgierig geworden? Simone vertelt je over Oregon!

Simone Jansen
7 juli 2022
Noord-Amerika
Amerika
Directeur Simone in de Badlands, South Dakota

Portland

Portland is de grootste stad van Oregon en heeft zijn eigen slogan: Keep Portland Weird. Dat geeft al aan dat deze groene en hippe stad heerlijk eigenzinnig is. Je struikelt er over de food trucks (er zijn er ongeveer 600!), unieke boetiekjes en goede musea. Wat me gelijk opvalt aan deze stad is de vriendelijke bevolking. Wanneer wij aan het puzzelen zijn hoe we bij de fietsverhuurlocatie moeten komen, komt er meteen een vrolijke bewoner naar ons toe om ons de weg te wijzen. We voelen ons gelijk welkom.

Niet veel later komen we bij de fietsverhuurlocatie aan. Portland heeft de titel bike capital of America verdiend vanwege zijn bijna 500 kilometers aan fietspaden en dus kunnen wij niet achterblijven; we gaan de stad per fiets ontdekken. We fietsen langs en naar verschillende hoogtepunten zoals China Town, de Japanse tuin, oude pakhuizen en over bruggen om aan de overkant van de rivier te genieten van het uitzicht op de stad. Ook stoppen we bij een van de warenhuizen waar je tax free kunt shoppen.

Foodtruck in Portland
Japanse tuin in Portland

Tijdens onze fietstocht door de grootste stad van Oregon komen we ook langs VooDoo. We kunnen de verleiding niet weerstaan en duiken deze superleuke donutwinkel in. We kijken onze ogen uit, want we zien er niet alleen donuts met het gebruikelijke laagje suiker of chocolade, maar ook bijzondere exemplaren. Waaronder één met bacon, één met een snorretje erop getekend, één in de vorm van een voodoo-poppetje en zelfs één met een spicy rode peper (een hele!). Ik ga voor een iets veiligere optie dan de laatst genoemde en neem een donut met chocolade, oreo’s en pindakaassliertjes. Hij blijkt verrassend lekker!

Ga je ook een fietstour doen in Portland? Stap dan ook een van de cafés binnen voor een bierproeverij of neem deel aan een biertour in een van de circa zeventig bierbrouwerijen in de stad. Wist je dat een van de bijnamen van Portland Beervana is? De stad heeft namelijk meer bierbrouwerijen dan welke stad dan ook in de wereld.

Donuts van VooDoo in Portland (Oregon)

The Oregon Coast

Het is tijd om Portland te verlaten. De kust van Oregon wacht op ons! We rijden eerst een stukje in noordelijke richting, naar Canon Beach. Het blijkt een charmant kustplaatsje vol kunstgaleries en luxe hotels. Na een koffiepauze in een van de gezellige boetiekjes, worden we ‘geroepen’ door het goudgele zandstrand dat zich voor ons uitstrekt. Haystack Rock, een monoliet in zee van bijna 72 meter hoog, doemt voor ons op. We maken een fijne strandwandeling en zien vele zeevogels, waaronder de kuifpapegaaiduiker. Wat een bijzonder dier!

Na de strandwandeling rijden we verder langs de kust, in noordelijke richting, naar Newport. Schitterende baaien en steile kliffen kenmerken de kustlijn van Oregon. We moeten ons inhouden om niet na elke bocht te stoppen voor het vastleggen van een prachtig plaatje. Het ene moment zien we namelijk een groene baai met vele bomen en vlak daarna zien we vooral kale rotspartijen. Onderweg nemen we ook de afslag richting Yaquina Lighthouse. Hiervandaan hebben we een weids uitzicht over de Stille Oceaan. Op deze indrukwekkende plek beleven wij ons ultieme geluksmoment…we zien walvissen!

Canon Beach, Oregon Coast
Yaquina Lighthouse, Oregon Coast

Grote verrassing van Oregon: Crater Lake

De grote verrassing van Oregon is wat ons betreft toch wel het Crater Lake National Park. Wanneer we richting de krater rijden zien we in eerste instantie alleen een bergpiek, omringd door talloze groene dennenbomen. Pas als we dichterbij komen doemt daar het reusachtige, diepblauwe kratermeer voor ons op. Dit komvormige meer is ongeveer 7700 jaar geleden ontstaan, toen de vulkaan Mount Mazama uitbarstte. Het resultaat: dit meer van wel 600 meter diep! Het is daarmee zelfs het diepste meer van Amerika en het op zes na diepste meer ter wereld.

Wij rijden de hele krater rond (de zogenaamde Rim Drive) en zien telkens weer wat nieuws, zoals het Phantom Ship – een rotspartij in het meer wat in de verte op een spookschip lijkt. Afhankelijk van de stand van de zon en de aanwezige wolken lijkt het ‘schip’ af en toe spontaan te verdwijnen. Aan het einde van de middag begeven we ons naar de Cloud Cap Overlook, waar we in alle rust de zon onder zien gaan. Wat een plaatje!

Wizard Island in Crater Lake Rondreis Amerika en ontdek dan ook de Wizard Island in Crater Lake
Zonsondergang bij Crater Lake

Smith Rock State Park

Volgende stop: Smith Rock State Park. Dit onbekendere park in Noordwest-Amerika is compleet anders dan alles wat we tot nu toe tijdens onze reis bezocht hebben. Na alle groene natuur die we in Oregon hebben gezien, doemen er nu grillige rotsen met een veelal rode gloed links en rechts van ons op. Ook hier zien we de kracht van Moeder Natuur, want op sommige plaatsen is het spectaculaire lavagesteente (het resultaat van de vulkanische activiteiten) goed zichtbaar. Het park is niet heel groot, dus na een korte wandeling zetten we onze route voort naar een ander hoogtepunt van Oregon: de Painted Hills!

Smith Rock State Park

Painted Hills: wonder van Oregon

De naam geeft het al een beetje weg, maar toch sta ik versteld wanneer ik de Painted Hills bezoek. Gele, oranje, zwarte, beige en rode vlagen kleuren de heuvels in dit deel van het John Day Fossil National Monument. Wat een bijzonder landschap… We wandelen de Carroll Rim Trail en lopen naar een hoger gelegen uitzichtpunt, waar we – eenmaal boven aangekomen-  even stil zijn van wat we zien. De zon is inmiddels aan het zakken en de kleuren in de heuvels komen door de gouden gloed van het zonlicht nog beter tot hun recht. Het is mij meteen duidelijk waarom dit natuurverschijnsel tot de zeven wonderen van Oregon wordt gerekend.

Painted Hills in Oregon

Mount Hood & Columbia River Gorge

Wanneer we terug naar Portland rijden, zien we in de verte Mount Hood opdoemen. Als we dichterbij komen wordt het plaatje duidelijker; de top van de berg is besneeuwd en prachtige, groene bomen omringen de enorme vulkaan. Eenmaal in het gelijknamige bos aangekomen besluiten we dit keer niet te gaan wandelen, maar om in de kano te stappen. We peddelen over Trillium Lake en zien tijdens ons tochtje hoe Mount Hood en het dichte bos in het kristalheldere water gereflecteerd worden. Ook dit is weer adembenemend mooi.

Vlakbij Mount Hood National Forest ligt de Columbia River Gorge, de laatste bestemming van onze reis door Oregon. Deze omgeving staat bekend om zijn schitterende watervallen, die in tientallen aanwezig zijn. Mijn persoonlijk favoriet? Dat is de Upper Horse Tail Falls. Het is misschien niet de hoogste van het stel, maar we kunnen hier achter de waterval lopen en dat is een bijzondere gewaarwording. Bijkomend voordeel: het is hier een stuk minder druk dan bij een aantal van de populairdere watervallen (zoals de Multnomah Falls, die overigens ook heel mooi is).

Dat was hem dan, onze reis zit er op… Op naar het vliegveld. Oregon wat was je mooi!

Trillium Lake, Mount Hood National Forest
Multnomah Falls

Rondreis door Oregon maken? Doen!

Ben je enthousiast geworden na het lezen van het verhaal van Simone en wil je zelf een reis door Oregon maken? Bekijk dan onze rondreizen door Noordwest-Amerika of stel samen met onze reisspecialisten een complete reis op maat door Oregon samen.