Er zijn onbeschrijfelijk veel bijzondere plekken te vinden in de Rocky Mountains. Wist je dat ‘de Rockies’ miljoenen jaren geleden zijn ontstaan door enorme aardkrachten? Van binnenuit werd de aardbodem omhoog gestuwd en zo ontstonden diepe valleien en hoge bergtoppen. Dit immense gebergte, van maar liefst 4800 kilometer lang uitgestrekt over Amerika én Canada, is nu een aantrekkelijk ruig natuurgebied voor vele reizigers. De gigantische rotsformaties, hoge watervallen, pruttelende warmwaterbronnen en geelgekleurde prairielandschappen zorgen voor een ervaring die je absoluut niet wilt missen tijdens je rondreis door Amerika! Voor wandelaars, mountainbikers en overige natuurliefhebbers zijn de vele parken de hemel op aarde. Wij hebben zo onze favorieten. Reisspecialist Leonie maakte een selectie van vijf bijzondere plekken die je in de Rocky Mountains van Amerika bezocht moet hebben!

Leonie Noordhout
16 juni 2023
Noord-Amerika
Amerika
Reisspecialist Leonie in Big Bend

1. Yellowstone National Park

Trek voldoende tijd uit om Yellowstone National Park te gaan verkennen. Dit is het oudste én een van de grootste nationale parken van heel Amerika. De naam dankt het park aan de gele klei aan de oevers van Yellowstone river. Het natuurgebied is vooral bekend om de vele geisers en talloze warmwaterbronnen, maar wist u ook dat ongeveer het halve park een immense vulkaan is? Een slapende vulkaan welteverstaan, die ervoor heeft gezorgd dat er niet alleen geisers en warmwaterbronnen zijn, maar ook meren, alpenweides en bossen wisselen elkaar hier af waar volop wilde dieren in te vinden zijn. Je zou hier bizons, herten en wolven kunnen spotten, maar het is ook het huis van de grizzlybeer. Dus houd je camera gereed, want je kan ze zomaar tegenkomen op deze bijzondere plek in de Rocky Mountains!

Een absolute aanrader is een bezoek aan Grand Prismatic Spring. Deze bron is zeker 100 meter breed en daarmee een van de grootste heetwaterbronnen ter wereld. Je ziet hier de dampen dwarrelen boven een indrukwekkend kleurenschouwspel. Ook bij de honderd-en-een verschillende kleurschakeringen van de indrukwekkende Morning Glory Pool kijk je je ogen uit! Als je wat meer spektakel wilt, ga dan zeker ook de Old Faithful geiser bekijken. Deze spuit iedere 90 minuten, maarliefst 30.000 liter water, wel 55 meter hoog de lucht in! Ongelofelijk indrukwekkend, het is het wachten waard! Verderop, op iets meer dan een uur rijden vanaf de Old Faithful, liggen de Mammoth Hot Springs. Dit is meer een verzameling van heetwaterbronnen die als terrassen tegen een heuvel liggen. Het lijkt wel een soort maanlandschap waar al je zintuigen worden geprikkeld tijdens een wandeling. Een lust voor het oog, maar je voelt ook de warmte, hoort het gepruttel en ruikt de zwavel. Een bijzondere ervaring om niet te missen als je het mij vraagt.

Heetwaterterrassen bij Mammoth hot springs in Yellowstone
Grand Prismatic Spring in Yellowstone

2. Grand Teton National Park

Even ten zuiden van Yellowstone vind je een nationaal park met een gletsjerlandschap, dit is Grand Teton. Typerend voor dit natuurgebied zijn de spitse bergtoppen die weerspiegelen in de glasheldere meren, die op hun beurt worden omzoomd door goudgele prairies en groene bossen. In de winters is het park volledig onder een sneeuwlaag bedekt.

De vele wandelpaden brengen je op de mooiste plekjes. Vergeet dan niet om je heen te kijken, want wie weet spot je wel een eland, een zwarte of misschien met een beetje gelukt zelfs een bruine beer! Een aanrader is de wandeling richting Jackson Lake. En wil je een van de mooiste meren van heel Amerika bezoeken? Ga dan in de vroege ochtend naar het uitkijkpunt Jenny Lake Overlook. Met een beetje mazzel zie je dan de zijde deken van laaghangende mist boven het blauwe water. Neem hier even de tijd om er rustig van te genieten en de schoonheid van dit stukje natuur op je in te laten werken.

Wil je het meer per boot verkennen? Zeker doen, het is er prachtig. Kijk dan of je er bij Westshore Boat Dock weer uit kunt, zodat je hiervandaan nog een pad kunt volgen richting de waterval Hidden Falls.

Natuurlijk is het ook mogelijk om met de auto een route van aaneengeschakelde uitzichtpunten te volgen. Dit is dé manier om diverse bijzondere plekken van het park, en ook meerdere delen van de Rocky Mountains trouwens, te ontdekken. Jackson Hole is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Grand Teton National Park. Bovendien kun je hiervandaan ook aan leuke andere activiteiten deelnemen. Wat dacht je van paardrijden, raften of stap in de gondel! Het uitzicht is werkelijk fantastisch.

 

Kano op meer in Grand Teton Nationaal Park
Bruine beren familie op pad in Grand Teton Nationaal Park

Glacier National Park

Hoge bergtoppen met eeuwige sneeuw die uitlopen naar de felblauwe gletsjermeren en diepe valleien, bergweiden met hooglandvenen; welkom in het Glacier National Park! Ook zo’n bijzondere plek in de Rockies, waar de ruigheid direct opvalt. In de winter bedekt met een dikke laag sneeuw en in de zomermaanden een heerlijke plek om te genieten van prachtige natuur en de dieren die je er kan spotten. Het is namelijk dé plek waar elanden, wolven en zwarte beren leven! Zo gaandeweg valt het je waarschijnlijk al op dat op meerdere bijzondere plekken in de Rocky Mountains wildlife te vinden is. Je kan hier in het park korte en langere wandelingen maken waarbij je echt één bent met de natuur. Ontdek de bijzondere flora en fauna bij de bloemenvelden waar je doorheen loopt en bewonder de roze kleurige heideroos in de weiden boven de boomgrens.

Tijdens een bezoek aan het Glacier National Park is een auto eigenlijk onmisbaar. Zo kan je namelijk veel meer van dit gebied ontdekken! De mooiste route om te rijden is de 50 mijl (circa 80 km) lange Going-to-the-sun Road. Deze weg is vaak tussen eind juni en begin oktober geopend, afhankelijk van de sneeuwval/weersomstandigheden, en neemt je mee naar de mooiste uitzichtpunten van het park zoals Lake McDonald, een schilderachtig gletsjermeer, het grootste van het park, en de Logan Pass, een populair startpunt van verschillende wandeltochten. Ga je al lekker vroeg op pad, dan is het gebied bij St. Mary Lake een aanrader. Hier komen de prairies en de bergen samen en de naam Rising Sun zegt al genoeg over deze bijzondere plek bij zonsopkomst.
Rijd je liever niet zelf? Dan kan je ook in een van de 32 antieke rode hop-on-hop-off bussen stappen. Deze nemen je mee langs 7 verschillende routes en zullen op diverse plekken stoppen. Vanaf hier kan je het park verder verkennen via wandelroutes.

Glacier National Park

Rocky Mountain National Park

Natuurlijk hoort het hooggelegen Rocky Mountains National Park in het rijtje van bijzondere plekken in de Rocky Mountains. Deze ongerepte wildernis vlakbij Colorado heeft wel wat weg van de Zwitserse Alpen. Grillige landschappen vol besneeuwde bergtoppen, ijsblauwe meren en panoramische uitzichten kenmerken deze bijzondere plek in de Rockies van wel meer dan 1000 vierkante kilometer. Met deze omvang is het dan ook niet gek dat dit nationale park verschillende gezichten heeft. Zo vind je in het westen veel groene wouden en natte graslanden, en is het oosten juist droog met besneeuwde spitse bergtoppen en door gletsjer uitgesleten dalen en meren. Via een autoroute van de ene naar de andere kant kom je langs de mooiste plekken van dit park. Zo zie je bijvoorbeeld de Mount Albert liggen, de hoogste berg in de staat Colorado van wel 4.402 meter hoog.

Ook kan je ervoor kiezen een van de vele wandelroutes te ontdekken, bijvoorbeeld langs de oevers van Bear Lake of Emerald Lake. Geniet hier in alle rust van de mooie omgeving en bewonder de meest spectaculaire zonsopkomsten of ondergangen. En de kans is groot dat je onderweg een aantal lokale bewoners tegenkomt. Het is namelijk het thuis van elanden, marmotten, eekhoorns, dikhoornschapen, herten en coyotes! En je hoeft niet eens met een verrekijker voor in de bosjes te gaan liggen.

Uitzicht over Bear Lake in Rocky Mountain Nationaal Park
Marmot poseert in Rocky Mountains Nationaal Park

Mesa Verde National Park

Als je de tijd hebt in Moab, dan is een bezoek aan deze bijzondere plek in de Rocky Mountains, op ongeveer 2 uur rijden, zeker interessant. Mesa Verde National Park is namelijk het enige nationale park in Amerika dat bekend staat om zijn geschiedenis en niet om de natuur. Hier leefden tot de dertiende eeuw de Anasazi, de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Zij bouwden hun huizen op beschutte plekken, zoals in de rotsen. Talloze van deze klifwoningen zijn hier in het park nog goed bewaard gebleven en staan vandaag de dag op de UNESCO werelderfgoedlijst. Diverse huizen kun je onder leiding van een gids bezoeken. Balcony House is het meest avontuurlijke huis waar wat klauter- en klimwerk aan te pas komt, Cliff Palace is de grootste en Step House is de enige plek die je zelf mag ontdekken. Je kunt ook Ruins Road volgen met de auto. Deze weg brengt je langs veel plekken met uitzicht op de rotswoningen.

Rotswoningen in Mesa Verde Nationaal Park, Amerika

Wil jij de bijzondere plekken in Amerika gaan ontdekken?

Naast de bovenstaande selectie van nationale parken in de Rocky Mountains, heeft Amerika natuurlijk nog veel meer moois om te ontdekken. Bekijk onze voorbeeldreizen en vraag vrijblijvend een reisvoorstel op maat aan of neem contact op met Leonie of een van onze andere reisspecialisten.

 

Bel of mail ons