Sprookjesachtige regenwouden, ruige kustlijnen, bijzonder veel wildlife en interessante historie; een vakantie op Vancouver Island in West-Canada is zeer afwisselend! Zowel avontuurzoekers, natuur- én cultuurliefhebbers zijn hier op de juiste plek. Reisspecialist Leonie deelt in haar blog wat je zeker wilt zien en doen tijdens een vakantie naar Vancouver Island. Laat je inspireren!

Leonie Noordhout
19 juli 2022
Noord-Amerika
Canada
Reisspecialist Leonie in Monument Valley

Vancouver Island ferryovertocht

Het avontuur tijdens jouw vakantie op Vancouver Island begint én eindigt tijdens de ferryovertocht. Let tijdens de overtocht goed op wat er om je heen gebeurt; je kunt namelijk zomaar de eerste walvissen of orka’s spotten! Het kanaal waar je overheen vaart, de Strait of Georgia, ligt namelijk op de route van de walvismigratie. Dit relatief warme kanaal zit vol voeding voor de gigantische zoogdieren. Ze eten hier hun buik vol, voordat ze verder trekken naar hun eindbestemming. Houd je verrekijker daarom bij de hand!

Walvissen spotten op Vancouver Island
Ferry naar Vancouver Island

Adembenemende vergezichten op Vancouver Island: Ucluelet Lighthouse Loop

Op het zuidelijkste puntje van het Ucluelet-schiereiland vind je Amphitrite Point Lighthouse. Om deze vuurtoren heen is een prachtige trail gemaakt; de Lighthouse Loop. Je wandelt door regenwouden grenzend aan zee, terwijl je constant geniet van adembenemende vergezichten. Zo kijk je uit op prachtige ruige zandstranden, de zee die tegen de rotskusten beukt (en waarbij mysterieuze mist ontstaat), en op de Amerikaanse zeearenden in de lucht. Er zijn veel uitzichtpunten op deze wandelroute, maar geloof mij: het uitzicht gaat nooit vervelen!

Ucluelet, Vancouver Island
Wild Pacific Trail, Ucluelet

Kajakken & wandelen: Clayoquot Sound & Meares Island

Een van dé redenen om op vakantie te gaan naar Vancouver Island is de schitterende natuur. En de Clayoquot Sound is daarop geen uitzondering. Dit beschermde natuurreservaat bestaat uit kleine eilandjes en regenwoud, en de First Nations leven hier nog altijd. Een fantastische manier om de Clayoquot Sound te ontdekken, is per kajak. Vanuit de kajak geniet je in alle rust van het panoramische uitzicht over het heldere water, de vele kleine beboste eilandjes en de omliggende besneeuwde bergtoppen.

Een aanrader is de kajak- en wandelexcursie vanuit Tofino. Hierbij zet je samen met een gids koers richting de beroemde Big Tree Trail op Meares Island. Op dit ongerepte eiland wandel je door een eeuwenoud regenwoud. Meares Island huisvest de oudste Red Cedar bomen van heel British Columbia; ze zijn maar liefst tussen de 1500 en 8000 en jaar oud! De Cedar bomen hier behoren tot de grootste van heel Canada. De gids vertelt tijdens de rondreis in Canada leuke feitjes over de natuur en je leert veel over de interessante historie van de First Nations in dit gebied. Na een prachtige wandeling peddel je weer terug naar Tofino.

Kajakken vanuit Tofino
Kajakken bij Vancouver Island

Pacific Rim Highway: prachtig rijden op Vancouver Island

Het Pacific Rim National Park is een smalle strook beschermde natuur langs de westkust van Vancouver Island. Door dit natuurpark loopt de Pacific Rim Highway. Deze route van Tofino tot aan Alberni neemt je mee langs weidse meren, heerlijke picknickplekken, prachtige regenwouden en ruige stranden.

Mijn tip? Neem af en toe een afslag naar de zee, gewoon om even van het uitzicht te genieten of voor een korte wandeling. Maak bijvoorbeeld een strandwandeling over het uitgestrekte Long Beach of wandel vanaf het Kwisitis Visitor Centre via het regenwoud naar het afgelegen South Beach. Vergeet je verrekijker niet mee te nemen, want met een beetje geluk spot je vanaf de kust een walvis! Een andere prachtige wandeling aan de Pacific Rim Highway is de Rainforest Trail. Dit is een relatief korte wandeling over vlonderpaden door een sprookjesachtige begroeiing.

Pacific Rim National Park
Pacific Rim National Park

Bezoek het gezellige surfplaatsje Tofino

Tofino is een erg gezellig plaatsje om te bezoeken tijdens je vakantie op Vancouver Island. De hoge golven van de Pacific en diverse winderige stranden maken Tofino tot een populaire (surf)bestemming, zeker in het najaar. Kun je nog niet surfen, maar wil je dit graag leren? In het centrum van Tofino zijn er diverse surfscholen die surflessen aanbieden en materiaal verhuren. In het dorp vind je naast de surfscholen ook gezellige restaurants, bars en vele kunstgalerijen. Er heerst een ontspannen sfeer.

Surfen bij Chesterman Beach, Tofino
Cox Bay, Tofino

Ga mee op beren- en walvisexcursie tijdens je vakantie op Vancouver Island

Het spotten van beren en walvissen; het is een must do tijdens je vakantie op Vancouver Island! Het water rondom Vancouver Island is namelijk zeer geliefd bij walvissen (hier vindt een van de grootste walvismigraties ter wereld plaats) en het gebied ten noorden van Tofino is de thuisbasis van een grote populatie zwarte beren. Maar ook in de bossen bij de vele inlets tussen het Canadese vasteland en Vancouver Island is de berenpopulatie groot.

Het is een ongelooflijk moment wanneer je door de kalme wateren rondom de eilanden vaart, vlak langs de bossen en rotsige kustlijnen en dat er dan opeens een beer wordt gespot! De kans is groot dat je ze tegenkomt bij eb, beren kunnen dat namelijk ruiken. Zodra het moment daar is, struinen ze de kustlijn af op zoek naar voedsel als rotskrabben. Vanuit de boot kun je ze dan op een veilige afstand goed observeren zonder ze te storen. April tot en met oktober zijn de beste maanden om beren te zien. In het voorjaar (van april tot juni), kun je zelfs kleine berenjongen zien als je geluk hebt.

Tijdens een boottocht kun je niet alleen walvissen en beren spotten, maar ook dolfijnen, adelaren, zeeleeuwen, orka’s en zeeotters. De ervaren schippers gaan voor je op zoek naar het wildlife en vertellen je van alles over de unieke ecologische systemen en de bijzondere dieren die hier leven.

Zwarte beren op Vancouver Island
Walvis spotten bij Vancouver Island

Ontspannen in de Hot Springs Cove

Wil je tijdens je vakantie op Vancouver Island af en toe een moment inplannen voor ontspanning? Vaar dan binnen een uurtje van Tofino naar de afgelegen Hot Springs Cove. De hot springs maken deel uit van het Maquinna Marine Provincial Park. De boottocht ernaartoe is al een excursie op zich, want je kunt zomaar walvissen, beren, zeehonden en adelaren tegenkomen. Na aankomst en een korte wandeling van ongeveer een half uur door een prachtig eeuwenoud bos, arriveer je bij de hot springs. Midden in de natuur en tussen de rotsen hebben zich verschillende poeltjes gevormd waarin je kunt ontspannen. Laat je heerlijk onderdompelen in het verwarmde geothermische water. Het is tijd om te genieten van de warmte, de waterval en het fantastische uitzicht op de Stille Oceaan!

Hot Springs Cove
Hot Springs Cove op Vancouver Island

Het charmante Victoria op Vancouver Island

Hou je van afwisseling in je reis? Combineer het ontdekken van de schitterende natuur en het spotten van wildlife dan met het bezoeken van Victoria tijdens je vakantie op Vancouver Island. Victoria is de grootste stad van Vancouver Island en bovendien de hoofdstad van British Columbia. Dankzij de Engelse invloeden en uitstraling is het een ontzettend charmante stad. Je vindt er niet alleen rode dubbeldekkers, maar ook prachtige Engelse tuinen, de typisch Engelse bouwstijl en veel theehuizen waar je na een stadswandeling kunt genieten van een high tea. Tip: wissel een ontspannende wandeling door de Butchard Gardens in Victoria af met een avontuurlijke orka-excursie op zee!

Butchart Gardens, Victoria
Orka bij Vancouver Island Rondreis West-Canada Orka bij Vancouver Island

Zalmhoofdstad Campbell River

Ben jij een visfanaat? Sla dan de kleine havenstad Campbell River niet over tijdens je vakantie op Vancouver Island. Dit is de zalmhoofdstad van de wereld! Vanuit hier kun je deelnemen aan een van de vele visexcursies, ga bijvoorbeeld zalmvissen op zee. Wanneer het zalmseizoen op Vancouver Island is? De piek van het visseizoen is van juli tot september.

De overvloedige zalm in de wateren trekt ook veel andere dieren aan, zoals zwarte beren, zeeleeuwen, witte dolfijnen, adelaars en nog veel meer. Dit maakt het ook een uitstekende locatie voor een wildlife safari per zodiac of dichte boot. Je gaat met deze boottocht ook op zoek naar walvissen en orka’s.

Haven van Campbell River
Vissen vanaf Campbell River

Wil jij ook op vakantie naar Vancouver Island?

Wil jij ook een bijzondere vakantie op Vancouver Island beleven? Bekijk dan onze rondreizen door West-Canada.