Van imposante, rokende vulkanen tot diepe, groene valleien en van dramatische kustlijnen tot verborgen watervallen; de indrukwekkende natuur op Hawaii zal je keer op keer verrassen. De exotische eilandenarchipel in Amerika is vanwege zijn adembenemende nationale parken een waar walhalla voor natuurliefhebbers. Waar je op Hawaii de mooiste natuur vindt? Reisspecialist Leonie heeft de – naar haar mening – vijf mooiste locaties geselecteerd.

Leonie Noordhout
19 oktober 2022
Noord-Amerika
Amerika
Reisspecialist Leonie in Monument Valley

Hoogtepunt van natuur op Hawaii: Waimea Canyon State Park op Kauai

Tijdens een bezoek aan de Waimea Canyon op Kauai zal je al snel begrijpen waarom dit ook wel The Grand Canyon of the Pacific wordt genoemd. Persoonlijk vind ik de Waimea Canyon het absolute hoogtepunt wat de natuur van Hawaii betreft. De kloof werd gevormd toen de vulkaan die ook het eiland Kauai vormde instortte. Eeuwenlange erosie heeft een schitterend landschap uitgesleten en de groene begroeiing zorgt voor een fotogeniek contrast met de dieprode bergen.

Door dit staatspark lopen verschillende wandelroutes. Met name de Waimea Canyon Trail en vervolgens de Waipo’o Falls Trail zijn aanraders. Deze routes nemen je mee door dichtbegroeide bossen, brengen je naar panoramische uitzichtpunten over de Waimea Canyon en de laatstgenoemde eindigt bij een kleine waterval met een meertje; de ideale plek om verkoeling op te zoeken!

Waimea Canyon op Kauai, Hawaii

Kōkeʻe State Park op Kauai

Breng voordat je naar het Waimea Canyon State Park gaat een bezoek aan het noordelijker gelegen Kōkeʻe State Park. Waarom we deze volgorde adviseren? Zo kun je optimaal van de natuur op Hawaii genieten! Het uitzicht in Kōkeʻe State Park is namelijk mooier in de vroege ochtend, want in de late ochtend trekt er vaak een dichte mist om de bergen.

Het dichtbeboste Kōkeʻe State Park is de droom van iedere wandelaar en bloemenliefhebber. In het park liggen vele hike- en wandelroutes en de kans is groot dat je tijdens een bezoek kleurrijke, endemische vogels zult spotten, zoals de felgekleurde apapane. Rijd allereerst naar de Kalalau Lookout voor een onvergetelijk uitzicht over de groene Kalalau Valley en de grillige Nā Pali Coast.

Moet je een keuze maken in de hikes? Ons advies is om dan voor de spectaculaire, 11 kilometer lange Awa’awapuhi Trail te kiezen. Deze hike wordt omschreven als een van de mooiste, intensievere hikes van Hawaii. Hier ervaar je de ongereptheid van de natuur van Hawaii pas echt goed. Tot slot mag de Pu’u O Kila Lookout niet worden gemist, want dit – met de auto toegankelijke – uitzichtpunt ligt namelijk op de hoogste berg van Kauai; de Wai’ale’ale!

Kalalau Trail in Kōkeʻe State Park, Kauai, Hawaii
Kōkeʻe State Park, Kauai, Hawaii

Hawaii Volcanoes National Park op Big Island

Van Kauai gaan we nu naar Big Island, waar het Hawaii Volcanoes National Park te vinden is. Waarom dit park in mijn top vijf van meest spectaculaire natuur van Hawaii thuishoort? De meest actieve vulkaan ter wereld, de Kilauea, ligt hier op de helling van een andere vulkaan, de Mauna Loa. Een overweldigend aanzicht!

Sinds 1983 is er een reeks uitbarstingen geweest waarbij lava uit de Kilauea in de richting van het district Puna stroomde. Volg vanaf de hoofdingang van het park de 17,5 kilometer lange Crater Rim Road. Deze weg loopt rond de caldera (een grote komvormige krater) van de Kilauea en langs een aantal kleinere kraters, door weelderig regenwoud en desolate maanlandschappen. Keer op keer zal je versteld staan van de natuurpracht van Hawaii Volcanoes National Park!

Volcanoes National Park

Haleakala National Park op Maui

Maak op het eiland Maui kennis met de natuur van Hawaii in het Haleakala National Park. Hier vind je adembenemende uitzichten over vulkanische zandstranden, dramatische kustlijnen, klaterende watervallen, reusachtige bamboebossen en de slapende Haleakala-vulkaan. Om het meeste uit je bezoek aan Haleakala National Park te halen adviseer ik je om twee wandelroutes te volgen; de Pipiwai Trail en vervolgens de Kuloa Point Trail.

Tijdens het wandelen van de eerstgenoemde route geniet je keer op keer van verrassende uitzichten over de iconische, zwarte zandstranden die geweldig afsteken tegen de groene kustlijn. De Pipiwai Trail neemt je mee naar de tropische natuur van Hawaii in het binnenland. Hier voel je je klein als je langs de eeuwenoude, reusachtige banyanbomen loopt. Ook wandel je door bamboebossen en langs fotogenieke watervallen, zoals de Makahiku Falls en de Seven Sacred Pools. Houd in het Haleakala National Park je ogen open voor unieke diersoorten (zoals de Hawaiigans) en planten (zoals de opvallende Protea).

Seven Sacred Pools in Haleakala National Park, Maui
Haleakala National Park op Maui

Nā Pali Coast Wilderness State Park op Kauai

We sluiten mijn top vijf van de meest spectaculaire natuur van Hawaii weer af met Kauai, en wel met het Nā Pali Coast Wilderness State Park. Dit staatspark bevat een overweldigend mooie kustlijn, een van de meest herkenbare ter wereld. De immense kliffen zijn door de eeuwen heen gevormd en lijken soms loodrecht in zee te verdwijnen. Tussen de kliffen vind je diepe, smalle valleien die abrupt in de zee eindigen en klaterende watervallen die overgaan in beekjes en rivieren.

De kustlijn is 26 kilometer lang en reikt van het afgelegen en wilde Polihale Beach in het westen tot Kee Beach in het noorden van Kauai. In het Nā Pali Coast Wilderness State Park kun je geweldige, avontuurlijke hikes maken waarbij woorden te kort zullen schieten om de natuur te beschrijven. Een aanrader is de hike van Hanakapi’ai Beach naar Hanakapiai Falls en (een deel van) de Kalalau Trail, die door vijf valleien gaat en eindigt bij Kalalau Beach. Wat ook niet mag ontbreken is een boottocht langs de imposante kustlijn of een helikoptervlucht over het hele staatspark. Ben je actiever ingesteld? Ga dan mee op een begeleide kajaktocht langs de kust!

Helikoptervlucht langs de Nā Pali Coast, Kauai
Hanakapi’ai Beach op de Kalalau Trail (Kauai)

Wil je zelf de natuur van Hawaii gaan ontdekken?

Heb ik je overtuigd om zelf de schitterende natuur van Hawaii te ontdekken? Neem dan contact op met mij of een van onze andere Amerika-specialisten en we stippelen graag de ultieme reis voor jou uit. Of bekijk alvast onze reis waarbij je gaat eilandhoppen op Hawaii.