Oost-Canada is voor veel reizigers nog onbekend, terwijl het zoveel mooie natuur te bieden heeft! In deze regio vind je niet alleen sfeervolle steden als Québec City en Montréal, maar ook schitterende, ongerepte natuur en een groot scala aan wilde dieren. Reisspecialist Liesbeth vertelt over de natuur die Oost-Canada rijk is.

Liesbeth Verbrugge
13 september 2019
Noord-Amerika
Canada
Reisspecialist Liesbeth bij de Niagra Falls

Maak kennis met het Algonquin Provincial Park

Op ongeveer drie uur rijden van zowel Ottawa als Toronto ligt het oudste en bekendste park van Ontario: Algonquin Provincial Park. Ben je een echte natuurliefhebber, dan mag een bezoek aan dit park tijdens je reis door Oost-Canada absoluut niet ontbreken. Het gebied strekt zich uit over zo’n 7800 m2 en bestaat uit duizenden meren, moerassen en rotsachtige bergen en is rijk aan naald- en esdoornbomen. Naast de schitterende natuur, kent dit park ook een groot scala aan wildlife. Zo vind je er elanden, zwarte beren, otters, bevers en vele vogelsoorten. Kijk niet gek op als je ’s avonds het gehuil van wolven hoort, want die behoren ook tot de inwoners van het park. Het zijn vrij schuwe dieren, maar wie weet heb je geluk en spot je ze!

Maak bij aankomst eerst een stop bij het Visitors Centre. Hier koop je een pas om het park in te mogen en krijg je allerlei handige informatie over uitgestippelde (meerdaagse) wandel- en kanotochten. Algonquin leent zich bij uitstek om per kano of te voet te verkennen. De meren staan vrijwel allemaal met elkaar in verbinding door rivieren en stroompjes, waardoor je eindeloos kunt kanoën door de serene natuur.

Vanuit het grote meer genaamd Canoe Lake vertrekken meerdere kanotochten. De excursies variëren van een paar uur tot meerdaagse tochten. Kies je voor de tocht van drie uur, dan doe je al meerdere meren aan en peddel je langs uitgestrekte vergezichten. Verscholen tussen de bomen staan kleine houten huisjes. Zullen daar mensen wonen? Met een beetje geluk spot je verschillende vogels en zie je zelfs schildpadden onder je kano doorzwemmen!

Eland in Algonquin Provincial Park
Kano's in Algonquin Provincial Park

Ontdek de verborgen parel: Killarney Provincial Park

Verder verwijderd van de grote Oost-Canadese steden ligt het Killarney Provincial Park, misschien wel de best verborgen parel van heel Canada. Het is minder bekend dan het nabij gelegen Algonquin, waardoor je weinig andere bezoekers tegenkomt. De immens witte, ruige bergruggen (ontstaan door kwartsiet) van de La Cloche Mountains typeren het landschap, net als de rode granieten rotsen. Houd je van een stevige wandeling, dan bieden de rotsachtige paden over de ruige bergruggen met hoogteverschillen zeker een uitdaging. Wil je een goede indruk krijgen van het park, maar loop je liever een wat makkelijker pad, kies dan voor de Granite Ridge Trail. Deze twee kilometer lange wandeling brengt je langs meerdere uitkijkpunten waar je een weids uitzicht hebt over de La Cloche Mountains en de dichtbegroeide groene bossen. Ondanks het relatief eenvoudigere pad zijn goede wandelschoenen wel aan te raden.

Killarney bezit over meer dan 50 helderblauwe meren waar je uitstekend kunt kanoën, zwemmen (in de zomer) en vissen. Ook is het park het thuis van veel wilde dieren, zoals beren, herten, wolven en ook de eland laat zich hier regelmatig zien. De meeste kans op het zien van elanden is rondom de meren in het lage gras. Stap in een kano en wie weet zie je de elanden wel van heel dichtbij!

Killarney Provincial Park

Spot walvissen in Tadoussac

Voor het spotten van walvissen in Oost-Canada is Tadoussac ‘the place to be’. Tadoussac is een stad in de provincie Québec, gelegen aan de zoute Saint-Lawrence-rivier die hier samenkomt met de zoete Saquenay-rivier. Omdat krill in deze wateren in grote getalen aanwezig is, is deze plek een walhalla voor meerdere soorten walvissen die hier vooral tussen mei en oktober gespot worden. Er komen hier zelfs blauwe vinvissen voor, die tot wel 35 meter lang worden!

Kies je voor een walvisexcursie, dan heb je de keuze om mee te gaan op een zodiac of op een grote boot met zowel een binnen- als een buitendek. Als het zonnig weer is en er staat weinig wind, dan is de zodiac de perfecte keuze voor een prachtig avontuur. In de zodiac zit je veel lager waardoor je meer contact hebt met het water en je de walvissen veel beter ziet! Je moet echter geen slechte rug hebben, want de zodiac kan met hoge snelheid over het water schieten. Is het slechter weer, dan ben je vast ook blij als je even naar binnen kan op een overdekte, grotere boot die ook wat minder last heeft van de deining. Aan jou de keuze!

Walvissen spotten op de St. Lawrence River
Walvis bij Tadoussac

Voeg toe aan je bucketlist: de Niagara Falls

De natuurwonderen van Oost-Canada zijn natuurlijk niet compleet zonder de wereldberoemde Niagara Falls. Deze machtige watervallen kun je op vele manieren bewonderen. Kies je voor een boottocht, dan zie je de kletterende watervallen van wel héél dichtbij. Een poncho heb je echt nodig, want je wordt kletsnat als je buiten op de boot blijft staan. In mijn blog over de Niagara Falls deel ik al mijn tips voor een bezoek aan deze indrukwekkende watervallen!

Niagara Falls
Reisspecialist Liesbeth bij de Niagra Falls

Wil je net als Liesbeth naar Oost-Canada? Bekijk dan onze reizen naar Oost-Canada.