Vlakbij Québec City (Oost-Canada) ligt een voor vele reizigers nog onbekende regio: Charlevoix. Hier combineer je gemoedelijke dorpjes (waar nog echte ambachtelijke producten verkocht worden) en rollende heuvels met de ruige natuur van de nationale parken en een spectaculaire kustlijn. Reisspecialist Liesbeth vertelt je over de ideale route en de leukste plekken om te verkennen!

Liesbeth Verbrugge
4 december 2019
Noord-Amerika
Canada
Reisspecialist Liesbeth bij de Niagra Falls

Prachtige watervallen: Montmorency Falls

Vaak zijn onbekende regio’s niet voor niets onbekend. Soms omdat er simpelweg niets te beleven valt, maar vaker omdat ze zo moeilijk te bereiken zijn en lastig te combineren met de hoogtepunten van een bestemming. Voor Charlevoix in Canada geldt gelukkig dat geen van beide opgaat: het is niet alleen een schitterend gebied, maar het is ook gemakkelijk in te passen in je reis door Oost-Canada. Het ligt namelijk tussen Québec City en walvissenhotspot Tadoussac in. Verleng je reis dus met twee of drie dagen om ook Charlevoix te bezoeken en ik beloof je, je zult er geen spijt van krijgen!

Vanuit Québec City is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Petite-Rivière-Saint-François, de toegangspoort van Charlevoix. Stiekem is het na een kwartiertje rijden al de moeite waard om de auto te parkeren en te stoppen bij de Montmorency Falls. Deze prachtige watervallen van 83 meter hoog zijn de hoogste van de provincie Québec (en maar liefst 30 meter hoger dan de Niagara Falls). Ga er met de kabelbaan naar boven, zodat je over de hangbrug kunt lopen die uitzicht van bovenaf biedt op de watervallen. Hierna kun je via een houten trap weer naar beneden lopen, om uiteindelijk bij de voet van de watervallen te eindigen. Zo kun je het bulderende water van alle kanten bewonderen.

Montmorency Falls

Wonderen in Sainte Anne-de-Beaupré

Hierna rijd je het liefst niet in één keer door naar Petite-Rivière-Saint-François, maar naar Sainte Anne-de-Beaupré, wat op twintig minuten rijden van de Montmorency Falls ligt. Hier kun je de gelijknamige basiliek bezoeken, die binnen de Katholieke Kerk bekend staat om de vele wonderen die er plaats zouden hebben gevonden. Om deze reden bezoeken jaarlijks meer dan een half miljoen pelgrims de basiliek! Ook als je niet gelovig bent, raad ik een bezoekje aan vanwege de prachtige architectuur, de glas-in-loodramen, mozaïeken, beeldhouwwerken en andere kunstwerken. Je kijkt je ogen uit!

Basiliek in Sainte Anne-de-Beaupré

Petite-Rivière-Saint-François, ingeklemd tussen de bergen en rivier

Vervolg daarna je weg naar Petite-Rivière-Saint-François. Dit pittoreske dorpje is prachtig gelegen tussen de St. Lawrence River en de bergen én het is de toegangspoort tot Charlevoix. Het smalle stukje land van Petite-Rivière-Saint-François strekt zich uit langs de kust en leent zich dus perfect voor het strekken van de benen. Geniet van een korte strandwandeling voordat je verder rijdt naar Baie-Saint-Paul, een stadje wat twintig minuten verderop ligt, talloze kleurrijke panden herbergt en een fantastische plek is voor iedereen die van lekker eten houdt.

Baie-Saint-Paul, voor iedereen die van lekker eten houdt

Baie-Saint-Paul is namelijk onderdeel van de Route de Saveurs (de Flavour Trail), een route die vanuit het eerdergenoemde Petite-Rivière-Saint-François naar La Malbaie is uitgestippeld, om toeristen kennis te laten maken met de ambachtelijke producten van meer dan 40 lokale boerderijen, windmolens en brouwerijen. Zo is in Baie-Saint-Paul de enige zaak ter wereld te vinden die tomatenwijn produceert (Omerto), proef je op de boerderij van Laiterie Charlevoix de heerlijkste kazen en kun je bij Café Arômes et Saveurs met heerlijke wafels en een goede kop koffie ontbijten. Het plaatsje staat verder bekend als kunstzinnig. In Saint-Jean-Baptiste Street struikel je bijna over de kunstgaleries, zoveel als het er zijn!

Tip: in Baie-Saint-Paul kun je in een helikopter stappen voor een onvergetelijk avontuur. Je kiest zelf hoe lang en waarover je wilt vliegen. Zo kun je bijvoorbeeld de wildernis van het Hautes-Gorges-de-la-Rivière-Malbaie National Park van bovenaf bewonderen (meer hierover verderop in dit artikel), over de St. Lawrence River vliegen of landen op een klif om daar te picknicken met uitzicht over de bergen, meren en rivieren in het Parc des Grand-Jardins. Niet verkeerd, toch?

Flavour Trail in Charlevoix
Charlevoix

Overnacht in stijl in Malbaie

Na het verlaten van Baie-Saint-Paul kun je op twee manieren richting La Malbaie rijden: via Route 138 of Route 362. De eerste gaat door het binnenland en is vooral geschikt voor diegenen die nog meer lokale producten willen proberen, de tweede voert je langs de kust en is een van Canada’s mooiste scenic drives. Achtenvijftig kilometer lang kijk je uit over het deinende water van de St. Lawrence River, bewonder je de indrukwekkende bergen en passeer je regelmatig de idyllische plaatsjes waar deze regio zo bekend om staat. Stop onderweg bijvoorbeeld bij de historische papiermolen in Les Éboulements of bij het strand en de pier van Saint-Irénée. Beide plaatsen misstaan niet op een ansichtkaart.

Voor welke route je ook kiest, beide wegen leiden naar La Malbaie. Ook hier kun je terecht voor heerlijke lokale producten, maar wat mij betreft is het Fairmont Le Manoir Richelieu hier het werkelijke hoogtepunt. Dit resort, dat wel wat wegheeft van een kasteel, kijkt uit op de St. Lawrence River, beschikt over drie gastronomische restaurants, een casino, golfbaan en verschillende zwembaden. Als je ergens wilt uitpakken om je reis door Oost-Canada net dat beetje extra te geven, dan is dit de plek!

Fairmont Le Manoir Richelieu
Fairmont Le Manoir Richelieu

Spectaculaire natuur in het Hautes-Gorges-de-la-Rivière-Malbaie National Park

Daarnaast is het Fairmont een ideale uitvalsbasis voor het Hautes-Gorges-de-la-Rivière-Malbaie National Park. Dit spectaculaire park staat bekend om zijn diepe kloven, waar de Malbaie-rivier doorheen stroomt. Er zijn verschillende hikes uitgestippeld, die variëren in moeilijkheidsgraad. Mijn aanraders zijn de ‘La Chute-du-Ruisseau-Blanc’, een wandeling van zo’n 30 minuten die je naar een prachtige 45 meter hoge waterval leidt, en de uitdagende ‘L’Acropole-des-Draveurs’. Deze laatste hike is alleen voor geoefende wandelaars weggelegd, want je doet er al snel zo’n vijf tot zes uur over om de 10 kilometer afstand (in totaal, dus heen en terug) en het 800 meter hoogteverschil af te leggen. Het is de moeite echter meer dan waard, want vanaf de drie bergpieken die je onderweg tegenkomt heb je een spectaculair uitzicht over de Malbaie River, de vallei en omringende pieken. Ben je op zoek naar een iets minder sportieve activiteit? Dan kun je er ook voor kiezen om met de rondvaartboot of per kano een tocht door de vallei te maken.

De kennismaking met Charlevoix loopt met dit park op zijn einde, maar gelukkig wacht Tadoussac – wat een mooi vervolg is op je reis door Oost-Canada!

Hautes-Gorges-de-la-Rivière-Malbaie National Park

Wil je Charlevoix in je rondreis door Oost-Canada verwerken? Bekijk dan onze reizen naar Oost-Canada of neem contact met ons op.