Oost-Canada kent een aantal prachtige steden en Toronto, Montréal en Québec City zijn bij de meeste mensen wel bekend. Ottawa, de hoofdstad van Canada, wordt echter vaak vergeten. Zonde, want het is een verrassende stad die veel te bieden heeft. Reisspecialist Inge geeft reistips en vertelt waarom je juist Ottawa in je rondreis door Oost-Canada wilt opnemen.

Inge Stam
8 april 2019
Noord-Amerika
Canada

Icoon van Ottawa: Parliament Hill

Voor vertrek wist ik niet goed wat ik van Ottawa kon verwachten. Ik ging er dus zonder verwachtingen en met een open blik naartoe. Ik werd ontzettend verrast! Statige gebouwen worden er namelijk afgewisseld door groene parken en lanen en opvallende kunstwerken.

Het toonbeeld van statigheid is Parliament Hill. Dit is de heuvel waar de prachtige neogotische gebouwen staan waarin het Canadese Lagerhuis en de Senaat zijn gehuisvest. Normaal gesproken bevonden zij zich in het Centre Block, net als de iconische klokkentoren, maar door renovaties kun je dit deel van Parliament Hill tot in 2029 helaas niet bezoeken. Het West Block, waar het parlement tijdelijk naartoe is verhuisd, is wel open voor rondleidingen. Gelukkig zijn er nog voldoende andere mogelijkheden om Parliament Hill te bewonderen.

Parliament Hill, Ottawa

Zo kun je hier in de zomer (van eind juni tot eind augustus) nog steeds iedere ochtend de wisseling van de wacht meemaken. Terwijl er op trommels wordt getrommeld en op blaasinstrumenten wordt geblazen, wisselen de wachters in knalrode uniformen en zwarte berenmutsen elkaar af. Een leuk begin van je dag! Verder zijn er verschillende plekken waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt op de parlementsgebouwen. Zo vind je op Parliament Hill ook de Centennial Flame, dat herinnert aan het 100-jarig bestaan van Canada als confederatie. Toen ik achter de eeuwig brandende vlam van het monument ging staan, kon ik de perfecte foto schieten: ik had zowel het Centre Block (mét klokkentoren) als de vlam in beeld. Ook vanaf Nepean Point, gelegen achter de National Gallery of Canada, heb je een schitterend zicht op Parliament Hill. Omdat de afstand vanaf deze plek groter is krijg je het zicht op de Ottawa River erbij cadeau.

Erewacht bij Parliament Hill in Ottawa

Ottawa's mooiste musea - van binnen en van buiten

Een ander architectonisch pareltje in Ottawa is de National Gallery of Canada. Dit museum is echter het tegenovergestelde van de parlementsgebouwen: supermodern. Het bestaat grotendeels uit glas en er staat een enorm kunstwerk in de vorm van een spin voor de deur. Zelfs als je niet van musea houdt, is het leuk om er even langs te gaan en foto’s te maken. Ben je wel een kunstliefhebber? Dan vind je hier o.a. Canadees werk (vanaf de 18e eeuw tot aan de jaren 90 van de 20e eeuw), moderne/hedendaagse kunst van o.a. Andy Warhol en ook Nederlandse kunstenaars als Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn komen aan bod. Er is dus voor ieder wat wils.

Een ander museum dat de moeite waard is en waarvan het gebouw opvalt: het Canadian Museum of History. Dit is het best bezochte museum van Canada en herbergt de grootste collectie aan kunstwerken die over de Canadese geschiedenis vertellen. Binnen het museum zijn verder de Grand Hall (waar de meeste totempalen binnen vier muren ter wereld zijn verzameld) en de First Peoples Hall (waar de inheemse bevolking centraal staat) zeer de moeite waard.

Ottawa's groene karakter en het Tulpenfestival

Naast de imposante gebouwen en opvallende kunstwerken, viel het groene karakter van Ottawa mij meteen op. De statige gebouwen worden omringd door uitgestrekte groene velden, er zijn veel parken en prachtig aangelegde perkjes en tuinen. En ben je er in mei? Dan val je met je neus in de boter, want dan vindt het Tulpenfestival plaats. Miljoenen tulpen versieren dan de toch al zo groene stad. Dit jaarlijkse fenomeen kent een Nederlands tintje. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond Koningin Juliana namelijk een veilig onderkomen in Ottawa en daarnaast speelden de Canadezen een grote rol in de bevrijding van Nederland in 1945. Als blijk van dank stuurden de Nederlandse regering en Koningin Juliana tulpenbollen naar Ottawa en hieruit is de traditie van het Tulpenfestival ontstaan.

Een van de beste plekjes om de tulpen te bewonderen is Major’s Hill Park, vlakbij het Fairmont Château Laurier (ook al zo’n statig gebouw). Hier kun je de tulpen op de foto vastleggen met bekende hoogtepunten van Ottawa op de achtergrond (denk aan Parliament Hill, de National Gallery of Canada of de Basiliek Notre-Dame). Vanaf dit park kun je vervolgens langs een ander hoogtepunt van Ottawa, het Rideau Canal, naar Commissioners Park lopen. Hier staan meer dan 250.000 tulpen in bloei! Bezoek je Ottawa buiten het Tulpenfestival om? Dan zijn dit nog steeds heerlijke plekken om tussen het groen rond te wandelen en tot rust te komen.

Tulpenfestival in Ottawa
Parliament Hill tijdens het Tulpenfestival

Tussen de locals in de ByWard Market

Al dat wandelen door Ottawa maakt hongerig, en dan is een bezoek aan de ByWard Market de ideale oplossing. In deze markthal verkoopt de lokale bevolking zijn producten. Denk aan bloemen, vis, ontelbare kruiden en groenten en fruit. Verder vind je hier ook bakkertjes, pubs en gezellige restaurantjes. En niet te vergeten, hier kun je de beroemde BeaverTails proberen. Dit is een Canadese zoete lekkernij van gefrituurd deeg (in de vorm van een beverstaart), met toppings naar keuze. Denk aan banaan, slagroom, kaneel en chocoladepasta. Lekker, als je tenminste van zoet houdt.

Tips: drinken en eten

Later op de dag kun je neerstrijken in de Aulde Dubliner & Pour House, een Ierse pub die tegenover de Byward Market is gelegen. Uiteraard kun je hier een Guinness drinken, maar ook biertjes uit Ottawa, Toronto en Montréal staan op de kaart. Houd je niet van bier? Je kunt ook kiezen voor wijn, whisky, een cocktail of frisdrank. Een fijne plek om even op adem te komen. Voor een echt lekkere maaltijd ben je bij Metropolitain Brasserie aan het juiste adres. Geniet er van heerlijke lamskoteletten en stevige steaks met frites of kies iets anders lekkers van het menuDaarop staan verder burgers en typisch Franse brasseriegerechten zoals een Croque Monsieur, tartaar en de salade niçoise. Ideaal dus om nieuwe energie op te doen, zodat je de dagen erna de rest van Ottawa en Oost-Canada kunt verkennen!

Fotoverslag

Het perfecte plaatje: Parliament Hill vanachter de Centennial Flame

Wisseling van de wacht

Canadian Museum of History

Architectonisch pareltje: National Gallery of Canada

Kruiden op de Byward Market

Byward Market

Tulpen in Major's Hill Park

De National Gallery of Canada is ook vanbinnen prachtig!

Notre Dame

Notre Dame vanbinnen

Rideau Canal & Fairmont Château Laurier

Heeft Inge je overtuigd met haar Ottawa reistips? Bekijk dan onze rondreizen door Oost-Canada.