• Contact
  Neem contact op met Tenzing Travel Wij staan voor u klaar:

  T   020 - 398 93 98

  »   vraag per e-mail

  »   laat ons u bellen

 • Nieuwsbrief
  Het laatste reisnieuws per e-mail? Tenzing Travel Nieuwsbrief Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het laatste reisnieuws en interessante aanbiedingen.

  x

  Meld u aan:


    *
 • Offerte
  Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan U heeft een reisidee? Wij werken het graag volledig voor u uit.

  » Compleet voorstel
  » Uw reis op maat
  » Geheel vrijblijvend!

  Offerte op maat

Rondreis Bolivia

Als er één reden is om te kiezen voor een rondreis Bolivia, dan is het wel de zoutvlakte van Uyuni, zo groot als de drie noordelijke provincies. Neem dan ook de meteen de schitterende woestijn mee vol flamingo’s, geisers, wonderbaarlijke rotsformaties en vulkanen.
Anouk Vial
Reisspecialist Tenzing TravelReizen door onze specialisten geselecteerd

Wilt u een reis aanpassen? Dat kan! Wij maken graag een voorstel op maat.
Bestemmingen in Bolivia
Reisinformatie Bolivia

Bolivia is het meest indiaanse land van het continent, zoals alle bezoekers zullen beamen.

In het laagland in het oosten wonen weliswaar voornamelijk boeren van Europese origine maar daar komen praktisch geen toeristen. Die komen vooral voor de altiplano of hoogvlakte. Daar is de bevolking altijd inheems, dus indiaans gebleven.  Bezoekers komen af op de indrukwekkende  zoutvlakte van Uyuni, voor het Titicacameer of voor de koloniale steden Sucre en Potosi.


Grote hoogte

Bolivia ligt op grote hoogte; op zo’n 4000 meter hoogte en op die hoogte krijgt bijna elke bezoeker last van de ijle lucht. Het lichaam heeft een paar dagen nodig om te wennen. Ons advies is daarom: doe het rustig aan in het begin, drink veel, mijd alcohol.

Titicacameer

Het Titicacameer is een fantastisch mooi meer. Het meer ligt namelijk op 3800 meter hoogte en daardoor zijn de lucht en het zonlicht van een bijzondere helderheid. In de nacht schitteren de sterren van het zuidelijk halfrond aan de hemel. Oevers worden weerspiegeld in het blauwe water en de sneeuwbedekte toppen van de Cordillera op de noordoever zijn door de schone en heldere lucht overal te zien. Langs het meer liggen interessante plaatsen zoals Copacabana em Pomata en in het meer liggen talloze eilanden met traditionele dorpen en met tastbare inka-geschiedenis. Op veel eilanden kunt u logeren.
Lees meer over het Titicacameer >

La Paz

La Paz is de grootste stad van het land en totaal anders. Het heeft niet de grandeur van de Spaans-koloniale centra, die de hoofdsteden van Zuid-Amerika zo kenmerken maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door een totale onderdompeling in de andino-wereld. 
Lees meer over La Paz >

Salar de Uyuni

De zoutvlakte van Uyuni in het zuiden van Bolivia is de meest indrukwekkende van allemaal.

Een oogverblindende witte vlakte! En je hoeft niet aan de rand te blijven. Met de jeep cross je oost-west of noord-zuid over de enorme vlakte. Er is slechts één ankerpunt aan de horizon: in het midden is een eiland, een rotsberg vol zuilcactussen en een restaurant.
Lees meer over Salar de Uyuni >

Bolivia is het meest indiaanse land van het continent, zoals alle bezoekers zullen beamen.

In het laagland in het oosten wonen weliswaar voornamelijk boeren van Europese origine maar daar komen praktisch geen toeristen. Die komen vooral voor de altiplano of hoogvlakte. Daar is de bevolking altijd inheems, dus indiaans gebleven.  Bezoekers komen af op de indrukwekkende  zoutvlakte van Uyuni, voor het Titicacameer of voor de koloniale steden Sucre en Potosi.

Tijdsverschillen met Bolivia

Het is in Bolivia 5 uur vroeger dan in Nederland. Het land past geen zomertijd toe. Dus tijdens onze zomertijd is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Er zijn geen tijdzones in het land. Ten opzichte van de buurlanden: het is in Argentinië een uur later, in Peru een uur vroeger. Chili heeft dezelfde tijdzone.

Feestdagen in Bolivia

Nationale feestdagen
• Nieuwjaar: 1 januari
• Carnaval in Oruro, Santa Cruz en La Paz: februari/maart
• Pasen in Potosi, La Paz, San Ignacio: maart/april
• Dag van de Arbeid: 1 mei:
• Corpus Christi: juni• Onafhankelijkheidsdag: 6 augustus
• Allerheiligen: 1 november
• Onbevlekte Ontvangenis: 8 december
• Kerst: 25 december

Lokale feestdagen
• Virgen de la Candelaria. In de Altiplano regio: 1 februari:
• International Baroque and Renaissance Music Festival (2-jaarlijks): 1 april
• Fiesta de la Cruz. In La Paz, Santa Cruz, Tarija en Cochabamba: 3 mei
• Holy Trinity, parade "Gran Poder" in La Paz: juni
• Corpus Christi in Potosi: juni
• Aymara Nieuwjaar/winter solstice. In Tiwanaku en hooglanden: 21 juni
• Virgen del Carmen in La Paz: 16 juli
• Baroque Music Festival in La Paz: augustus
• Virgin of Copacabana’s feast, Titicacameer: 5 en 6 augustus
• San Bartolome - Chutillos feest in Potosi (laatste week): Augustus
• International Cultural Festival, 15 dagen, 2-jaarlijks, in Sucre en Potosí: oktober
Daarnaast zijn er feestdagen, waarvan de datum op onze kalender per jaar verschilt, zoals Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Deze feestdagen worden in Colombia op dezelfde dag gevierd als bij ons. Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Lokaal kunnen er religieuze feestdagen of historische evenementen zijn waardoor de openbare voorzieningen ook zijn gesloten.

Gezondheid & vaccinaties

Voor informatie met betrekking op gezondheid en eventueel benodigde vaccinaties voor uw reisbestemming, adviseren wij u contact op te nemen met een specialist. Zij kunnen u het juiste advies geven.

U kunt advies inwinnen bij bijvoorbeeld uw huisarts, de GGD en de KLM Health Services: https://klmhealthservices.com.
Voor verdere mogelijkheden, zie onze website:
https://www.tenzingtravel.nl/service/extra-service#thuisvaccinaties 
Of neem een kijkje op
www.anvr.nl waar u reisinformatie per bestemming vindt.

Hoogteziekte
Indien u naar gebieden boven de 2500 meter reist, is er kans dat u last van de hoogte krijgt. Of u er al dan niet, een beetje of veel last van krijgt is afhankelijk van uw gezondheidstoestand, de snelheid van stijgen en of u voldoende rust neemt. Oorzaak: Last van de hoogte ontstaat door een verlaagde zuurstofspanning in de inademinglucht. Dat wil zeggen: hoe hoger u komt, hoe ijler de lucht en dus hoe minder zuurstof deze bevat. Het lichaam heeft dan moeite de benodigde zuurstof binnen te krijgen.
Verschijnselen:
De meest voorkomende symptomen zijn hoofdpijn (ondanks pijnstillers), misselijkheid, gebrek aan eetlust, slapeloosheid, duizeligheid, braken, kortademigheid zelfs in rust en ongewone vermoeidheid.
Behandeling:
De beste maatregel is afdalen naar een lager niveau.
Voorkomen:
Last van de hoogte is in de meeste gevallen te voorkomen als u de volgende tips in acht neemt:
• Stijg langzaam, in uw eigen tempo en neem voldoende rust, vooral op de eerste dag dat u 'op hoogte' bent
• Drink zeer veel water, meer dan 3 liter per dag
• Vermijd alcohol
• Neem bij hoofdpijn paracetamol (werkt dit na twee tabletten niet, raadpleeg dan een arts)
• Er bestaan ook medicijnen ter voorkoming of behandeling; raadpleeg uw (huis)arts.

Hoogtelijst, in meters bij benadering:
Titicacameer en de eilanden: 3800-3900
La Paz: 3600-3700
Zoutvlakte van Uyuni: 3650

Dengue, Chikungunya en Zika in Bolivia
Dengue (knokkelkoorts), Chikungunya en Zika komen in veel tropische gebieden voor en zo ook in Bolivia. Het zijn door muggen overgebrachte virusziektes die gepaard gaat met hoge koorts, hoofdpijn en spierpijn. Vaak treedt daarbij uitslag op. Er bestaat geen behandeling voor en over het algemeen herstellen de patiënten goed. De mug die dengue overbrengt steekt met name overdag maar ook ’s nachts, en kan met behulp van muggenwerende maatregelen goed worden bestreden. Vermijd plaatsen met stilstaand water, daar broeden de dengue-, chikungunya- en zikamuggen (Aedes Aegypti-soort). De muggen steken vooral overdag. Draag daarom bedekkende kleding en gebruik muggenrepellant (DEET).

Taal van Bolivia

De officiële taal is Spaans. In de belangrijke toeristische gebieden kunt u ook terecht met Engels.

Geldzaken Bolivia

De munteenheid is de Boliviano (BS). Dollars kunnen op de meeste (toeristische) plaatsen worden gewisseld. De euro is in principe ook te wisselen maar lang niet overal en heeft een slechtere wisselkoers. Op moment van schrijven is de koers: USD 1- = BS 6,86 en BS 1 = ca. USD 0,14. De actuele koersen kunt u raadplegen op de website: www.oanda.com

Creditcard: In de grote steden en toeristische gebieden accepteren de meeste hotels, de duurdere restaurants en winkels de bekende creditcards. U kunt er met uw creditcard ook contant geld opnemen via uw pincode. Dit kan bij de geldautomaten.

Pinpas: Er zijn in La Paz en ook in Uyuni geldautomaten waar u met onze reguliere bankpasjes geld kunt pinnen. Sommige hotels in de woestijn ten zuiden van Uyuni wisselen dollars aan de receptie.

Reisdocumenten
Uw paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn op de vertrekdag uit Bolivia. Nederlanders hebben geen visum nodig.
Reist u via Amerika naar Uruguay, dan dient u zich online te registreren voor een ESTA reistoestemming. Kijkt u op
https://esta.cbp.dhs.gov/esta/  voor meer informatie. De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te zijn afgerond en geldt ook voor kinderen.

NB: Bovengenoemde informatie geldt voor Nederlandse paspoorthouders.
Onze informatie omtrent de reisdocumenten is een richtlijn en altijd onder voorbehoud van wijzigingen.
U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het in het bezit hebben van de juiste en benodigde documenten.

Houdt u er rekening mee dat de invoerbepalingen per land kunnen verschillen, bedenk dus vooraf wat u in uw (hand)bagage stopt als u op reis gaat. Vaak gelden er extra regels voor dierlijke producten, levensmiddelen, planten, bloemen, groenten, en fruit en moet u er bijvoorbeeld belasting over betalen. De douane in het land van uw bestemming weet exact wat u wel/niet mag meenemen. Reist u de EU uit met meer dan € 10.000 op zak? Dan moet u sowieso aangifte doen bij de douane bij aankomst op de luchthaven. Voor meer informatie, raadpleeg de volgende website: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/bagage/content/ik-reis-nederland-uit

Eten & drinken in Bolivia

• Water uit de kraan wordt afgeraden. Drink uitsluitend flessenwater. En vermijd rauw voedsel.
• Het eten in Bolivia is simpel, lekker en rijk aan koolhydraten. De aardappel is de basis van alle maaltijden in de hooglanden, in de laaglanden zoals rond Santa Cruz wordt de aardappel vervangen door cassave.

Klimaat Bolivia

Titicacameer, La Paz en Uyuni liggen op de altiplano - de hooglanden - op een hoogte variërend van 3600 tot 3800 meter hoogte. Door die hoogte wordt het nooit heet en koelt het ’s nachts flink af. De gemiddelde temperatuur overdag ligt rond de 18ºC en ’s nachts rond de 3ºC. In het gebied rond het Titicacameer is het iets warmer met 20-22ºC overdag en ’s nachts 5-10ºC. In de wintermaanden mei t/m augustus vriest het licht in de nacht. Maar ook in andere maanden vriest het af en toe.
Over de gehele altiplano valt gemiddeld slechts 325 mm per jaar, voornamelijk in de zomer van november t/m maart. Rond de zoutvlakte van Uyuni regent het in de periode van laat december tot begin april; de regen valt soms in regenbuien maar het kan ook in aanhoudende motregen. Rond het Titicacameer valt de sporadische regen in het voorjaar van september t/m december.

Algemeen:
• Warmste maand: oktober/november
• Koudste maand: juli/augustus
• Natste” maand: januari
Tijdens het regenseizoen is de zoutvlakte van Uyuni bedekt met een laagje water van 10-15 cm. Aan de noordoever valt meer dan in het midden. Het excursieprogramma wordt daarop aangepast. Deze natte periode is het toeristische hoogseizoen omdat dan juist veel Aziatische toeristen komen voor de spiegelende zoutvlakte.

Binnenlandse vluchten
Voor binnenlandse vluchten en tussenvluchten wordt doorgaans geen bagagevrijdom meer gehanteerd, waardoor u dient te betalen voor elk stuk ruim bagage dat u wilt inchecken. Voor de exacte voorwaarden en tarieven verwijzen wij u naar de website van de luchtvaartmaatschappij.
Reisblog Bolivia

Onze reizigers en onze specialisten delen hun ervaringen en reistips voor Bolivia met u.


Bekijk alle berichten
please chat with me