In West-Amerika, in de staat Utah, vind je de adembenemend mooie nationale parken Arches, Canyonlands, Capitol Reef, Bryce en Zion, oftewel the Mighty Five! Deze prachtige parken staan bekend om hun unieke, rode rotslandschappen en doordat de parken relatief dicht bij elkaar liggen kun je ze perfect combineren tijdens een rondreis door West-Amerika. Reisspecialist Miranda vertelt je erover!

Miranda Schoone
9 november 2020
Noord-Amerika
Amerika
Reisspecialist Miranda in Canyonlands National Park

Droomlandschap in Arches National Park

Het Arches National Park is een van de mooiste nationale parken in West-Amerika. Nadat je de ingang van het park bent gepasseerd, rijd je via een steile slingerweg omhoog. Eenmaal boven lijkt het alsof je in een droomlandschap bent beland. Je ziet grillige rotsformaties, balancerende rotsen en in de verte de besneeuwde bergtoppen van La Sal Mountains. Het indrukwekkendst zijn echter de door de natuur gevormde bruggen en bogen. Wandel vanaf de parkeerplaats bijvoorbeeld naar de Double Arch; uniek omdat de natuur hier uit een gesteente twee bogen heeft gevormd. De oranjegekleurde bogen steken mooi af tegen de de strakblauwe lucht. Als je onder de boog staat en omhoog kijkt, besef je pas hoe gigantisch de omvang werkelijk is.

Tip! Ben je op zoek naar een bijzondere activiteit in het Arches National Park? Ga dan met een stoere 4×4 jeep op pad. Je rijdt dan door het ruige landschap van Arches met haar mooie wilde planten. Onderweg vertelt de gids je alles over de natuur en het ontstaan van de arches.

Double Arch, Arches National Park
Uitzicht op la Sal Mountains in Arches NP

Fantastische vergezichten in Canyonlands National Park

Vlakbij Arches National Park ligt het Canyonlands National Park. De Colorado River en de Green River hebben dit park in drie gedeeltes opgesplitst: The Needles (bekend om de zandstenen torens, oftewel de naalden), The Maze (een ruig en afgelegen deel van het park dat alleen per 4×4 auto bereikbaar is) en Island in the Sky (een tafelberg van zo’n 300 meter hoog, oftewel het eiland in de lucht). Island in the Sky is het makkelijkst te bereiken.

Vanaf de parkeerplaats loop je over een zandpad en tussen de cactussen door naar de bekende Mesa Arch: een gigantische, zandstenen boog die onderdeel is van Island in the Sky. Ga er even onder de boog liggen om te genieten van het uitzicht over de canyon en de La Sal Mountains.

Mijn tip: bezoek de Mesa Arch vroeg in de ochtend (bijvoorbeeld met zonsopgang), want dan is het nog niet zo druk.

Mesa Arch bij zonsopgang in Canyonlands NP
Canyonlands National Park

Bewonder rotstekeningen in Capitol Reef National Park

De volgende bestemming van de Mighty Five is Capitol Reef National Park. Als je het park binnenrijdt zie je gelijk de torenhoge zandsteenformaties en kliffen in allerlei kleuren. Het is ongelooflijk indrukwekkend! In het park zijn verschillende mooie plekjes om even te stoppen, waaronder bij Capitol Dome, een prachtige rotsformatie die lijkt op het Capitool in Washington. Lunch in het park langs de rivier en maak dan een wandeling naar de rotstekeningen van de Fremont-Indianen.

Een van de bekendste nationale parken van West-Amerika is Bryce Canyon National Park. Vanuit Capitol Reef rijd je er over Highway 12 naartoe. Dit is een van de mooiste autoroutes van Amerika, en brengt je langs bossen, rode rotsformaties en diepe kloven. Bij ‘The Hogback’ wordt het wel even spannend. The Hogback is een zeer smalle weg met aan beide zijdes diepe afgronden. Gelukkig is de geasfalteerde weg goed begaanbaar en onderweg geniet je van de spectaculaire uitzichten over kloven en beekjes!

Zonsopkomst in Bryce Canyon National Park

Sta na aankomst en een goede nachtrust vroeg op om de zon op te zien gaan bij Sunrise Point in Bryce Canyon National Park. Onze tip: focus niet alleen op de opkomende zon, maar draai je ook om en zie hoe het warme licht op het Amphitheater schijnt. Het Amfitheater is de mooiste bezienswaardigheid van Bryce en bestaat uit duizenden bijzondere rotspilaren, de zogeheten hoodoos.

Na de zonsopkomst kun je afdalen in de kloof. Kies bijvoorbeeld voor de Queen Garden Trail, een wandeling van zo’n anderhalf uur. Pas wanneer je tussen de hoodoos en de bomen zigzaggend door afdaalt, zie je hoe uniek het landschap hier is.

Amphitheater in Bryce Canyon
Bryce Canyon

De hangende tuinen van Zion National Park

Wanneer je Bryce verlaat, wacht alleen nog het laatste park van de Mighty Five: Zion National Park. In vergelijking met de andere parken is Zion een stuk groener! Bij het bezoekerscentrum stap je op de shuttlebus om het park te verkennen. Langs de prachtige Zion Canyon Scenic Drive zijn verschillende stops, vanwaar je mooie wandelingen kunt maken.

De Weeping Rock Trail is absoluut onze favoriet. Deze korte en wat steile wandeling brengt je bij de ‘huilende rots’. Je ziet hoe het water over de rand van de rots naar beneden sijpelt om zo de mossen, varens en bloemen te voeden die op de rotsen groeien. Dit wordt ook wel de ‘hangende tuin’ genoemd. De vallende druppels schitteren in de zon en de hangende tuin vormt een prachtig contrast met de strakblauwe lucht en de ruige omliggende rotsen. Ik werd er stil van, zo adembenemend mooi is het hier!

De shuttlebus brengt je ook naar de laatste stop in het park, de Riverside Walk. Een mooie wandeling waarbij je de snelstromende Virgin River volgt. Zo nu en dan wordt je er vergezeld door een nieuwsgierige eekhoorn. Het is indrukwekkend om de steile, rode zandsteenkliffen van zo dichtbij te zien en ook hier groeien prachtige planten en bloemen in de rotsen. Deze trail eindigt bij The Narrows. Hier zijn de rotswanden het smalst en kun je alleen nog door het water van de Virgin River verder lopen. Een bijzondere ervaring!

Wheeping Rock, Zion National Park
The Narrows, Zion National Park

Onze reis langs de Mighty Five van Utah zit er voor nu op...

Wil jij deze schitterende parken ook bezoeken? Bekijk dan onze reizen door West-Amerika.