Ben je een natuurliefhebber en wil je in onze winter op reis? Reisspecialist Suus raadt het overweldigend mooie Zuid-Australië aan. Start je reis in Melbourne of Adelaide en ga vervolgens op verkenning in de mooiste natuurgebieden, waar je ruige kustlijnen, hoge bergen, watervallen en eeuwenoude bossen bewondert. Een aantal van deze hoogtepunten bereik je door een van ’s werelds mooiste autoroutes te volgen; de Great Ocean Road. Een rit over deze kustroute is onvergetelijk! Een absolute must-see is de beroemde ‘Twelve Apostels’, maar Suus deelt nog 5 andere tips voor niet te missen natuurgebieden in Zuid-Australië.

Suus Dekker
28 september 2022
Oceanië
Australië
Reisspecialist Suus bij de Cliffs of Moher

Wilsons Promontory National Park

Op het meest zuidelijke puntje van het Australische vasteland vind je het spectaculaire Wilsons Promontory National Park. In dit gebied in Zuid-Australië – dat eigendom is van de Aboriginals – word je omringd door hoge bergen, ongerepte regenwouden, bossen en een ruige kustlijn met brede stranden en schilderachtige baaitjes. Het leent zich bij uitstek voor het maken van schitterende wandelingen met een panoramisch uitzicht over de kust van Zuid-Australië. Met name de Mount Bishop & Lilly Pilly Gully Walk is een aanrader. Houd je ogen onderweg goed open, wie weet spot je er kangoeroes, emoes, wombats of mierenegels.

Bezoek je Wilsons Promontory National Park tussen september en december, dan heb je ook kans om migrerende walvissen te spotten op hun tocht langs de zuidkust van Australië. Het gehele jaar door leven er dolfijnen en zeehonden, dus het is ook zeker een aanrader om ‘The Prom’ – zo wordt dit gebied ook wel liefkozend genoemd – per boot te verkennen.

Kustlijn Wilsons Promontory National Park
Zeehond, Wilsons Promontory

Mornington Peninsula

Tussen Wilsons Promontory National Park en Melbourne ligt het Mornington Peninsula. Verspreid over dit schiereiland liggen verschillende wijngaarden. Het is dan ook een aanrader om te genieten van de verfijnde, lokale wijnen die in Zuid-Australië worden gemaakt. Een van mijn favoriete wijngaarden is Point Leo Estate Winery. Een goed glas wijn is zeker verdiend na het maken van wandelingen langs de mooie kustlijn van het Mornington Peninsula. Bezoek tijdens je wandeling de vuurtoren bij Cape Schanck (op het meest zuidelijke puntje van het schiereiland), voordat je de dag ontspannen afsluit in de warmwaterbronnen van de Peninsula Hot Springs.

Mornington Peninsula
Wijngaard op Mornington Peninsula

Great Otway National Park: spectaculair natuurgebied in Zuid-Australië

Een van de allermooiste natuurgebieden van Zuid-Australië is het Great Otway National Park. Dit spectaculaire natuurgebied is onderdeel van het culturele landschap van de Aboriginals en ligt in de Otway Ranges, een majestueuze bergketen. Het park loopt van Torquay langs de Great Ocean Road naar het binnenland van de Otway Ranges. Ontdek hier de door water en wind gevormde kustlijnen en bewonder al wandelend of per mountainbike de adembenemende watervallen in een eeuwenoud, dichtbegroeid regenwoud met eucalyptusbomen en gigantische varens. Bij Melba Gully vind je ook de ‘Big Tree’, een 300 jaar oude boom met een doorsnede van maar liefst 27 meter! Dit is een herinnering aan de gigantische bomen die vroeger de Otway Ranges domineerden.

Wandel ook een deel van de Great Ocean Walk en verdiep je in de geschiedenis van de vuurtoren genaamd Cape Otway Lightstation. Vanaf de top van de vuurtoren heb je een prachtig uitzicht over de dramatische kustlijn van Zuid-Australië, die ook wel de Shipwreck Coast wordt genoemd. Als je de tijd hebt om dieper het nationale park in te gaan, dan is het fotogenieke en enigszins ‘griezelige’ Lake Elizabeth absoluut een aanrader. Grote kans dat je hier ook vogelbekdieren zult spotten!

Hopetoun Falls, the Otways
Cape Otway Lightstation

Grampians National Park

Grampians National Park is een paradijs in Zuid-Australië voor wandelaars en natuurliefhebbers. Verschillende mooie routes slingeren door een landschap met bizarre rotsformaties‚ ruige bergen‚ heldere beken en woeste watervallen. Het landschap van de Grampians is van grote culturele, spirituele en natuurlijke waarde voor de Aboriginals, die dit land ‘Gariwerd’ noemen. In het park zijn dan ook eeuwenoude rotstekeningen te vinden; erg bijzonder.

Niet te missen hoogtepunten in dit natuurgebied in Zuid-Australië zijn de MacKenzie Falls, de weidse uitzichten over het nationale park vanaf Reids Lookout en The Balconies. Aan Australisch wildlife is ook geen gebrek in Grampians National Park. Rijd wanneer het begint te schemeren naar een groot grasland en de kans is groot dat je hier kangoeroes en emoes zult zien grazen!

Grampians National Park
MacKenzie Falls, Grampians National Park

Wildlife van Zuid-Australië op Kangaroo Island

Een bezoek aan het schitterende Kangaroo Island is een must als je uitgebreid wilt kennismaken met typisch Australische dieren. De kans is groot dat je hier kangoeroes, koala’s, pinguïns en zeeleeuwen ziet. Voor de oostkust leeft verder een kolonie pinguïns die je tijdens een bootexcursie in de avond kunt aanschouwen. De kustlijn in dit gebied is zeer indrukwekkend met Pennington Bay als meest gefotografeerde baai. Dit is tevens een geliefde plek onder surfers.

Het landschap langs de noordkust is glooiend en staat bekend om de mooie witte zandstranden, het helderblauwe zeewater, verborgen baaitjes en panoramische uitzichten. King George Beach is een verborgen pareltje; dit kleine zandstrand wordt omgeven door prachtige natuur. Snelling Beach is uitstekend om te zwemmen of te surfen. Een andere aanrader is Stokes Bay, hier geniet je van een geweldig wit zandstrand en kalm water, dat wordt afgeschermd van de zee door rotspartijen.

Kangoeroe op Kangaroo Island

Als tegenhanger van de noordkust is de zuidkust ruiger. Hier is zwemmen niet het hoofddoel, maar het genieten van de prachtige natuur des te meer! Hoogtepunt is een bezoek aan Seal Bay. Vanaf hier geniet je van mooie uitzichten over de ruige kustlijn en loop je door een duinlandschap naar het zandstrand waar een kolonie Australische zeeleeuwen al vele eeuwen leeft. Een soort die met uitsterven bedreigd wordt, maar hier in nog groten getale voorkomt. Je benadert de dieren tot zeer dichtbij, maar respectvol en zonder hen te storen. Loop het strand op en zie de jongen spelen in de branding, mannetjes vechten en vrouwtjes hun jongen zogen.

De meeste fauna spot je aan de westzijde van Kangaroo Island. Hier ligt het Flinders Chase National Park, een ruige wildernis met iconische landschappen zoals bij Admirals Arch; een zeer ruige en rotsachtige kuststrook, tevens thuisbasis van een kolonie Nieuw-Zeelandse pelsrobben. Vanaf een boardwalk kijk je uit over de kolonie en kun je de pelsrobben zien opwarmen op de rotsen of spelen in het water. Bezoek hierna de Remarkable Rocks en verbaas je over de uitzonderlijke vorm en kleur van deze granieten rosformatie. Je zult nu begrijpen waar deze rotsen hun naam aan danken. Het is een uitdaging voor fotografen om dit spektakel vast te leggen. Vooral bij zonsopkomst en -ondergang is het een aanrader om van de veranderende kleuren op de rotsen te genieten.

Seal Bay, Kangaroo Island
Remarkable Rocks, Flinders Chase N.P, Kangaroo Island

Wil je al dit natuurschoon van Zuid-Australië zelf gaan ontdekken?

Omdat de seizoenen van Zuid-Australië tegenovergesteld zijn aan die van ons, is dit een perfecte bestemming om in onze winter te bezoeken. Heb je zin gekregen om een mooie autoreis langs deze natuurgebieden en over de Great Ocean Road samen te stellen? Bekijk dan onze reis Discover the Splendid South en neem contact met ons op. Wij gaan graag met jouw wensen voor een rondreis door Australië aan de slag.