Je kent ze vast wel, de iconische plaatjes van eeuwenoude Schotse kastelen in de ruige natuur van Schotland. Niet zo vreemd als je bedenkt dat er ooit zo’n 3000 Schotse kastelen waren. Vele van deze kastelen zijn verbonden met mythes en legendes. Of die verhalen waar zijn weten we niet, maar dat er mystieke en sprookjesachtige exemplaren tussen zitten, dat is zeker. Reisspecialist Suus vertelt over de 10 Schotse kastelen die de meeste indruk op haar maken. En dat was nog niet makkelijk om die talloze prachtige Schotse kastelen terug te brengen naar een top 10.

Suus Dekkker
15 november 2022
Europa
Schotland
Reisspecialist Suus bij de Cliffs of Moher

Een van de bekendste Schotse kastelen; Edinburgh Castle

Laat ik beginnen met misschien wel het bekendste kasteel van Schotland: Edinburgh Castle. Bovenop een ruige vulkanische heuvel torent het kasteel uit boven het charmante Edinburgh. Dit kasteel kan je dus niet ontgaan tijdens een bezoek aan de stad, al is het maar vanwege het dagelijks afvuren van het kanon. Een traditie sinds 1860.

Net als in vele Schotse kastelen gaat er over Edinburgh Castle al eeuwenlang een legende de ronde. Zo zouden er in het kasteel spookverschijningen van een ronddwalende doedelzakspeler, een drummer zonder hoofd en een spookhond zijn waargenomen. Ga zelf ontdekken wat hier precies het verhaal achter is.

Edinburgh Castle
Edinburgh Castle

Het meest gefotografeerde kasteel ter wereld; Eilean Donan Castle

Betoverend mooi! Dat is de perfecte omschrijving voor Eilean Donan Castle. In omvang niet het meest imponerende kasteel, maar het is vooral de unieke ligging waardoor dit het meest gefotografeerde kasteel ter wereld is. Het ligt op een zogenaamd getijdeneiland waar drie Lochs samenkomen: Loch Duich, Loch Long en Loch Alsh. De Schotse hooglanden vormen een oogverblindend decor op de achtergrond.

Komt dit schilderachtige kasteel je bekend voor? Dat kan zeker! Dit is een van de vele Schotse kastelen die een rol speelt in diverse films. Ben je onderweg naar Isle of Skye, dan is een bezoekje zeker de moeite waard.

Eilean Donan Castle
Eilean Donan Castle

Schotse kastelen op het ongerepte Isle of Skye

Als je eenmaal op Isle of Skye bent, waan je jezelf in een mysterieus sprookje door de ruige landschappen, beroemde feeënpoelen én Schotse kastelen. Er zijn verschillende kastelen, maar het imponerende Dunvegan Castle heeft een plekje in mijn lijst van meest indrukwekkende Schotse kastelen verdiend.

Het is misschien niet een van de mooiste Schotse kastelen die je zult zien, maar het is een kasteel met een rijke geschiedenis. En ondanks de vele veldslagen al ruim 800 jaar bewoond door de MacLeod-clan. Een van de kasteellegendes is dat alle erfgenamen de hoorn in één teug leeg moesten drinken om hun mannelijkheid te bewijzen. Ga die hoorn maar eens bekijken of volg een van de wandelroutes in de omgeving.

Dunvegan Castle op Isle of Skye
Fairypools, Isle of Skye

Het mysterie van Loch Ness

In het bijzondere stadje Inverness kan je niet om het kasteel heen. De vele roze zandstenen torens maken van Inverness Castle een sprookjesachtig kasteel wat trots vanaf zijn heuvel neerkijkt op het levendige stadje. Toevallig is het ook de ideale uitvalsbasis voor een mythisch avontuur. Bestaat het monster van Loch Ness nou wel of niet? Wie zal het zeggen.

Een tip van mij: de ruïnes van Urquhart Castle halen net geen plekje in mijn lijst van meest indrukwekkende Schotse kastelen (nu stiekem toch), maar het is wel een van de meest bezochte locaties in Schotland. Het ligt aan de oever van Loch Ness met een prachtig uitzicht over het meer. Dus ook een bezoekje waard en wie weet spot je Nessie wel.

Urquhart Castle op de oever van Loch Ness

Stirling Castle

Het historische stadje Stirling is compact en aangenaam om in rond te dolen. Aan de rand van de stad, bovenop de vulkanische kasteelheuvel, ligt het sierlijke Stirling Castle. Het is een van de belangrijkste Schotse kastelen voor de koninklijke familie. Wist je dat oud-bewoonster Mary Stuart, Queen of Scots, hier gekroond is toen ze 9 maanden oud was? Tegenwoordig zijn de vertrekken in het kasteel in hun oude glorie gerestaureerd en brengen ze de geschiedenis voor je tot leven.

Stirling Castle

Een van de grootste Schotse kastelen; Dunrobin Castle

Het lijkt wel of je zo het sprookje van Doornroosje in stapt als je door de weelderige tuinen van Dunrobin Castle loopt. Ondanks dat het voelt alsof je in Frankrijk bent, is dit kasteel een van de grootste Schotse kastelen. Natuurlijk ook met een eigen legende: de jonge naaister die in de vijftiende eeuw probeerde te ontsnappen aan een gedwongen huwelijk met de graaf is uit het raam gevallen en overleden. Haar gehuil is tot op de dag van vandaag nog altijd hoorbaar in deze kamer.

Dunrobin Castle
Dunrobin Castle

Schots kasteel met uitzicht op Glencoe

Het is een kasteel zonder de grandeur van andere Schotse kastelen en ook in omvang zal dit bouwwerk het niet winnen. Toch is een bezoek aan Barcaldine Castle absoluut de moeite waard tijdens je rondreis door Schotland. Het ligt op de oever van Loch Creran met uitzicht op misschien wel een van de mooiste plekken van de Schotse Highlands: Glencoe, een grote vulkaanvallei. De ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de valleien in de omgeving, het grootste meer van het land (Loch Lomond) en de Isle of Mull.

Glencoe

Een paradijs in de Schotse Hooglanden

Een ‘lieflijk paradijs in de Hooglanden’ noemde Koningin Victoria Balmoral Castle. Dat is ongetwijfeld te danken aan het adembenemende landgoed rondom het kasteel. Al sinds jaar en dag is dit de vaste zomerresidentie van het Britse Koningshuis. Je zult begrijpen dat dit een van de Schotse kastelen is die niet volledig open is voor publiek.

Een leuk weetje: In Schotland vind je vele steenmannetjes die al sinds de prehistorie voor praktische en symbolische redenen werden gebouwd. Op het Balmoral Estate vind je 11 van deze steenmannetjes ter ere van het huwelijk van Koningin Victoria en Prins Albert en hun kinderen.

Balmoral Castle

De oude toegangspoort naar de Schotse Hooglanden

Anders dan alle andere Schotse kastelen is Blair Castle wit. Het steekt prachtig af tegen de intens groene omgeving van beboste heuvels. Het kasteel is al van verre te zien. En door de typisch middeleeuwse uitstraling neemt dit sprookjesachtige kasteel je mee terug in de tijd. Ooit was dit de toegangspoort tot de Hooglanden. Wist je dat dit kasteel tegenwoordig het thuis is van de Atholl Highlanders, het laatste privéleger van Europa?

Blair Castle

Schots kasteel met wow-factor: Dunnottar Castle

De ruïne van Dunnottar Castle, vlakbij Stonehaven, heeft van alle Schotse kastelen misschien wel de hoogste wow-factor door zijn ligging op een dramatische klif. Dit middeleeuwse kasteel heeft een rijke geschiedenis en verbergt, volgens zeggen, duistere geheimen. Door de dramatische gebeurtenissen is dit een van de meest spookachtige Schotse kastelen. De Green Lady, het symbool van de vrouwelijke natuur, zou op zoek zijn naar haar ‘verloren kinderen’. Spookachtig of niet, er zijn veel reizigers je voorgegaan. En dat begrijp ik helemaal, de ligging is echt spectaculair!

Dunnotar Castle vlakbij Stonehaven

Wil je zelf de Schotse kastelen ontdekken?

Klaar om Schotland je hart te laten veroveren? Neem dan contact op met mij of een van onze andere reisspecialisten voor nog meer tips en adviezen. We stippelen graag samen een rondreis door Schotland op maat met je uit.

Wilt u reisinspiratie ontvangen en geen enkele tip missen?

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.