Je kent ze vast wel, de iconische plaatjes van een eeuwenoude Schotse kastelen op een unieke ligging in de ruige natuur van Schotland. Niet zo vreemd als je bedenkt dat er ooit zo’n 3000 Schotse kastelen waren. Vele van deze kastelen zijn verbonden met mythes en legendes. Of die verhalen waar zijn weten we niet, maar dat er mystieke en sprookjesachtige exemplaren tussen zitten, dat is zeker. Onze reisspecialist Suus schreef een blog over haar selectie van Schotse kastelen die op haar de meeste indruk maken. En dat was nog niet makkelijk om die talloze prachtige Schotse kastelen terug te brengen naar een top 10.

Suus Dekkker
15 november 2022
Europa
Schotland
Reisspecialist Suus bij de Cliffs of Moher

Een van de bekendste Schotse kastelen; een must om te bezoeken

Laat ik beginnen met het kasteel wat niet mag ontbreken tijdens een rondreis door Schotland: Edinburgh Castle. Bovenop een ruige vulkanische heuvel torent het kasteel uit boven het charmante Edinburgh. Dit kasteel kan je dus niet ontgaan, al is het maar vanwege het dagelijks afvuren van het kanon. Al een traditie sinds 1860. Net als in vele Schotse kastelen gaat er over Edinburgh Castle al eeuwenlang een legende de ronde. In het kasteel zijn spookverschijningen van een ronddwalende doedelzakspeler, een drummer zonder hoofd en een spookhond. Ga zelf ontdekken wat hier precies het verhaal achter is.

Edinburgh Castle
Edinburgh Castle

Het meest gefotografeerde kasteel ter wereld

Betoverend mooi! Dat is de perfecte omschrijving voor Eilean Donan Castle. In omvang niet het meest imponerende kasteel, maar het is vooral de unieke ligging waardoor dit het meest gefotografeerde kasteel ter wereld is. Het ligt op een zogenaamd getijdeneiland waar drie Lochs samenkomen, Loch Duich, Loch Long en Loch Alsh. De Schotse hooglanden vormen een oogverblindend decor op de achtergrond. Komt dit schilderachtige kasteel je bekend voor? Dat kan zeker! Dit is een van de vele Schotse kastelen die een rol speelt in diverse films. Ben je onderweg naar Ilse of Skye, dan is een bezoekje zeker de moeite waard.

Eilean Donan Castle
Eilean Donan Castle

Schotse kastelen op het ongerepte Isle of Skye

Als je dan eenmaal op Isle of Skye bent, waan je jezelf in een mysterieus sprookje: ruige landschappen, beroemde feeënpoelen en Schotse kastelen. Er zijn er meer, maar het imponerende Dunvegan Castle heeft een plekje in mijn lijst van Schotse kastelen verdiend. Het is misschien niet een van de mooiste Schotse kastelen die je zult zien, maar het is een kasteel met een rijke geschiedenis. En ondanks de vele veldslagen al ruim 800 jaar bewoond door de MacLeod clan. Een van de kasteellegendes is de hoorn die door alle erfgenamen in één teug leeg gedronken moest worden om hun mannelijkheid te bewijzen. Ga die hoorn maar eens bekijken of volg een van de wandelroutes in de omgeving.

Dunvegan Castle op Isle of Skye

Het mysterie van Loch Ness

In het bijzondere stadje Inverness kan je niet om het kasteel heen. De vele roze zandstenen torens maken van Inverness Castle een sprookjesachtig kasteel wat trots vanaf zijn heuvel neerkijkt op het levendige stadje. Toevallig ook de ideale uitvalsbasis voor een mythisch avontuur. Bestaat het monster van Loch Ness nou wel of niet? Wie zal het zeggen.

Een tip van mij: Deze ruïne haalt net geen plekje in mijn lijstje van Schotse kastelen (nu stiekem toch 😉), maar is wel een van de meest bezochte locaties in Schotland: de ruïne Urquhart Castle. Het ligt  op de oever van Loch Ness met een prachtig uitzicht over het meer. Dus ook een bezoekje waard en wie weet spot je Nessie wel.

Urquhart Castle op de oever van Loch Ness

Stirling Castle: het hoogtepunt van het gezellige Stirling

Het historische stadje Stirling is compact en aangenaam om in rond te dolen. Aan de rand van de stad bovenop de vulkanische kasteelheuvel is het sierlijke Stirling Castle gelegen. Een van de belangrijkste Schotse kastelen voor de Koninklijke familie. Wist je dat oud-bewoonster Mary Stuart, Queen of Scots, hier gekroond is, toen ze 9 maanden oud was? Tegenwoordig zijn de vertrekken in het kasteel in hun oude glorie gerestaureerd en brengen ze graag de geschiedenis voor je tot leven.

Stirling Castle

Een van de grootste Schotse kastelen

Het lijkt wel of je zo het sprookje van Doornroosje in stapt als je hier door de weelderige tuinen van Dunrobin Castle loopt. Ondanks dat het voelt alsof je in Frankrijk bent, is dit kasteel een van de grootste Schotse kastelen. Natuurlijk ook met een eigen legende: de jonge naaister die in de 15e eeuw probeerde te ontsnappen aan een gedwongen huwelijk met de graaf is uit het raam gevallen en overleden. Haar gehuil is tot op de dag van vandaag nog altijd hoorbaar in deze kamer.

Dunrobin Castle
Dunrobin Castle

Ontdek Glencoe; het mooiste plekje van de Schotse Hooglanden

Het is een kasteel zonder de grandeur van andere Schotse kastelen en ook in omvang zal dit bouwwerk het niet winnen. Toch is een bezoek aan Barcaldine Castle absoluut de moeite waard tijdens je rondreis door Schotland. Het ligt op de oever van Loch Creran met uitgestrekt uitzicht op misschien wel een van de mooiste plekken van de Schotse Highlands: Glencoe, een grote vulkaanvallei. De ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de valleien in de omgeving, van het grootste meer van het land, Loch Lomond en van Isle of Mull.

Glencoe

Een stukje paradijs in de Schotse Hooglanden

Een ‘lieflijk paradijs in de Hooglanden’ noemde Koningin Victoria het Balmoral Castle. Dat is ongetwijfeld te danken aan het adembenemende landgoed rondom het kasteel. Al sinds jaar en dag is dit de vaste zomerresidentie van het Britse Koningshuis. Je zult begrijpen dat dit een van de Schotse kastelen is die om deze reden niet volledig open is voor het publiek. Een leuk weetje: In Schotland vind je vele steenmannetjes die al sinds de prehistorie voor praktische en symbolische redenen werden gebouwd. Op het Balmoral Estate vind je 11 van deze steenmannetjes ter ere van het huwelijk van Koningin Victoria en Prins Albert en hun kinderen.

De oude toegangspoort naar de Schotse Hooglanden

Anders dan alle andere Schotse kastelen is dit witte Blair Castle. Het steekt prachtig af tegen de intens groene omgeving van beboste heuvels. Het kasteel is al van verre te zien. En door de typisch middeleeuwse uitstraling neemt dit sprookjesachtige kasteel je mee terug in de tijd. Ooit was dit de toegangspoort tot de Hooglanden. Wist je dat dit kasteel tegenwoordig het thuis is van de Atholl Highlanders, het laatste privéleger van Europa?

Het kasteel van Dunnottar

De ruïne van Dunnottar Castle vlakbij Stonehaven heeft van alle Schotse kastelen misschien wel de hoogste wow-factor door zijn ligging op een dramatische klif. Dit middeleeuwse kasteel heeft een rijke geschiedenis en verbergt, volgens zeggen, duistere geheimen. Door de dramatische gebeurtenissen is dit een van de meest spookachtige Schotse kastelen. De Green Lady, het symbool van de vrouwelijke natuur, zou op zoek zijn naar haar ‘verloren kinderen’. Spookachtig of niet, er zijn veel reizigers je voorgegaan. En dat begrijp ik helemaal, de ligging is echt spectaculair!

Dunnotar Castle vlakbij Stonehaven

Zin om zelf Schotland te ontdekken?

Klaar om Schotland je hart te laten veroveren? Neem dan contact op met mij of een van onze andere reisspecialisten voor nog meer tips en adviezen. Naast deze eeuwenoude kastelen, hebben we nog veel meer tips voor je en stippelen graag samen een rondreis op maat met je uit.

Wilt u reisinspiratie ontvangen en geen enkele tip missen?

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.