Verrassend Oregon

Oregon is waarschijnlijk niet de eerste Amerikaanse staat waar je aan denkt voor een vakantie. Wat ons betreft onterecht, want Oregon heeft alle ingrediënten voor een veelzijdige reis: bergen, steden, natuurparken en een schitterende kustlijn. Voor reizigers die graag buiten de gebaande paden treden is Oregon zelfs een van onze favorieten. Reisspecialist Lyanca bezocht het gebied samen met collega's Norbert en Josee en vertelt je er meer over!

Lyanca Feenstra
16-08-2018
Noord-Amerika
Amerika
Magazine-artikel
Activiteiten, Natuur

Do as the locals do: fietsen door Portland

Wat gelijk opvalt aan deze stad, is de vriendelijke bevolking. Terwijl wij nog met een kaart aan het puzzelen zijn waar we naartoe moeten, komt een vrolijke bewoner naar ons toe om de weg te wijzen. We voelen ons gelijk welkom. Alles in deze stad is milieubewust en ecologisch verantwoord. De meeste locals pakken dan ook liever de fiets dan de auto.

 

Wij kunnen natuurlijk niet achterblijven en besluiten om per fiets de stad te ontdekken. Wil je graag op stap met een gids? Kies dan voor de Pedal Bike Historic Downtown Tour. Een fietstocht langs alle hoogtepunten, zoals de Chinese tuin, Oregon Zoo, China Town en de warenhuizen (voor belastingvrij shoppen!). Een andere optie om de stad te verkennen is met de Hop-on Hop-off Trolley. Let wel, de trolley gaat in één richting. Als je ergens uitstapt moet je vaak een uur wachten tot de volgende trolley arriveert. En een tip: doe óf de fietstocht óf de trolley, want er wordt onderweg veel hetzelfde verteld. Wij geven de voorkeur aan de fietstocht!

 

Wat is nu typisch Amerikaans en moet je zeker proberen? Een donut natuurlijk! Wij komen langs een hele leuke donutwinkel genaamd VooDoo en kunnen de verleiding niet weerstaan. De slagzin van de winkel luidt: ‘The Magic is in the Hole’. Een uitgebreid aanbod van verrukkelijke vullingen maakt de keuze voor een donut nog best lastig. Het lekkere hapje zorgt er in ieder geval voor dat je de rest van de dag verzadigd bent. Wij zijn fan!

 

Dorstig na alle indrukken? Eén van de bijnamen van Portland is Beervana. Je vindt er meer dan zeventig bierbrouwerijen, daarmee wint Portland het in vergelijking met iedere andere stad ter wereld. In veel cafés is een bierproeverij mogelijk of ga mee op een echte biertour. ’s Avonds is het volop sfeer en lekkernijen proeven bij een van de 600(!) Food Trucks: kleurrijke eetstands verspreid door heel Portland. Ze staan op parkeerplaatsen, langs de stoep en zelfs in parken. De heerlijkste verse en vaak biologische gerechten worden voor je neus bereid.


The Oregon Coast

De kust van Oregon mag je zeker niet overslaan. Het is absoluut de moeite om vanuit Portland eerst in noordelijke richting te rijden, naar Cannon Beach, voordat je richting het zuiden reist. Het charmante plaatsje vol kunstgalerijen en luxe hotels trekt veel bezoekers. Na een koffiepauze in een van de gezellige boetiekjes, worden we aangetrokken door het goudgele zandstrand dat zich voor ons uitstrekt. Wat direct opvalt is de Haystack Rock, een monoliet in zee van bijna 72 meter hoog. Voor vele zeevogels, zoals voor de kuifpapegaaiduiker, is dit een walhalla om te nestelen.

 

We rijden verder langs de kust richting Newport en we moeten ons inhouden om niet na elke bocht te stoppen voor het vastleggen van een prachtig plaatje. Kronkelende baaien en steile kliffen kenmerken de kustlijn. Op het ene moment is de baai bedekt met groene bomen en plots verandert het weer in kale rotspartijen. Neem de moeite om onderweg de afslag te nemen richting Yaquina Lighthouse. Vanaf hier heb je een weids uitzicht over de Stille Oceaan. Op deze indrukwekkende plek beleven wij ons ultieme geluksmoment…we zien walvissen!


Painted Hills

De naam doet al iets vermoeden. Gekleurde lagen van oranje, rood, geel, zwart en beige bedekken deze heuvels, onderdeel van het park John Day Fossil National Monument. Door zware erosie is door de miljoenen jaren heen dit bijzondere landschap ontstaan. Neem de tijd om een wandeling te maken tussen de heuvels. Voor spectaculaire foto’s is de Carroll Rim Trail een aanrader. Dit wandelpad leidt je naar een hoger gelegen uitzichtpunt, vanwaar de verschillende kleuren goed tot hun recht komen. De kleuren veranderen gedurende de dag met de stand van de zon, maar zijn op het mooist aan het einde van de dag. Heeft het net geregend? Dan bof je, want dan springen de kleuren er nog beter uit.


Crater Lake, de verrassing van Oregon

De grote verrassing van Oregon is toch wel het Crater Lake National Park. Ongeveer 6800 jaar geleden is deze caldera (een komvormig kratermeer) ontstaan bij een zeer zware vulkanische uitbarsting van Mount Mazama. Het meer is wel 600 meter diep. Vanaf een afstand is alleen een bergpiek te zien, omringd door groene dennenbomen. Pas als je aan de rand staat doemt het reusachtige, donkerblauwe kratermeer op.

Wij rijden de hele krater rond (zogenaamde Rim Drive) en zien telkens weer wat nieuws, zoals het Phantom Ship, een rotspartij in het meer wat in de verte lijkt op een spookschip, zeker als het mistig is.

 

Onze tip

Blijf tot de zonsondergang. Vanaf Cloud Cap Overlook, kun je in alle rust de zon onder zien gaan. Daarna is het ook direct donker. Crater Lake is één van de beste plekken om de sterren op hun mooist te zien. Er is namelijk geen verlichting in de nabije omgeving en vanwege de hoogte zijn de avonden vaak helder. Een geweldige ervaring om de dag mee af te sluiten. Bezoek dit park wel in onze zomermaanden, want in de winter zijn veel wegen niet begaanbaar. Wil je hier graag overnachten om ook de zonsopgang op spectaculaire wijze mee te maken? Dan biedt de Crater Lake Lodge het ultieme uitzicht. Klein detail: wil je een kamer met uitzicht op het meer, dan dien je al een jaar voor aankomst te boeken, anders zit het vol!


De grillige rotsen van Smith Rock State Park

Wat je je bij dit park moet voorstellen… wij vinden het landschap lastig ergens mee te vergelijken. Maar als we iets moeten noemen, komen we uit op een mix van Zion en Bryce National Park. Grillige rotsen, met veelal een rode gloed, typeren dit gebied. De rotsen zijn ontstaan uit diverse soorten lavagesteente.

 

De Crooked River loopt dwars door het park. Daal je af richting de rivier, dan zijn de wandelpaden het meest eenvoudig. Na alle groene natuur die we in Oregon verder gezien hebben, is Smith Rock een verrassende afwisseling. Het park is niet heel groot (slechts een oppervlakte van 263 hectare), dus je hoeft er niet een hele dag voor uit te trekken.


Mount Hood

Rijd je terug richting Portland, dan zie je in de verte Mount Hood al opdoemen. Wanneer je steeds dichterbij komt zie je een besneeuwde bergtop en prachtige groene dennenbomen die deze machtige berg omringen. Woorden schieten tekort bij het beschrijven van dit bijna sprookjesachtige landschap. Je kunt het dus beter zelf gaan ervaren!

 

Een al even magisch landschap vind je iets verderop bij de Columbia River Gorge. In deze omgeving vind je tientallen schitterende watervallen. Onze persoonlijke favoriet? The Upper Horse Tail Falls. Het is misschien niet de hoogste van het stel, maar je kunt hier wel áchter de waterval lopen! Het klaterende water komt zo wel heel dichtbij. Bijkomend voordeel: het is hier een stuk minder druk dan bij een aantal van de bekendere watervallen (zoals de Multnomah waterval). Sluit jij je reis af met deze bijzondere ervaring?Ook naar Oregon? Bekijk dan onze 14-daagse reis door Washington & Oregon of bespreek je reiswensen met een van onze specialisten in de shop voor een reis op maatChat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika