Rondreis Bolivia

Als er één reden is om te kiezen voor een rondreis Bolivia, dan is het wel de zoutvlakte van Uyuni, zo groot als de drie noordelijke provincies. Neem dan ook de meteen de schitterende woestijn mee vol flamingo’s, geisers, wonderbaarlijke rotsformaties en vulkanen.

Anouk Vial
Reisspecialist Tenzing Travel

Reizen door onze specialisten geselecteerd

Wilt u een reis aanpassen? Dat kan! Wij maken graag een voorstel op maat.

Local op het platteland nabij Potosí

Waarom naar Bolivia met Tenzing Travel?

  • Reizen op basis van uw wensen
  • Gemiddelde reiswaardering: 9,1
  • Advies uit eigen ervaring
  • Snel en persoonlijk contact (ook op reis)
  • Flexibele voorwaarden
  • Zekerheid: ANVR, SGR & Calamiteitenfonds

Kunnen wij u helpen?

Wilt u meer weten over uw favoriete bestemming of vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.

Of bel ons direct:

020 - 398 93 98

Anouk Vial

Reisspecialist Bolivia

Reisinformatie Bolivia

  • Overzicht
  • Algemene info
  • Foto's

Bolivia is het meest indiaanse land van het continent, zoals alle bezoekers zullen beamen.

In het laagland in het oosten wonen weliswaar voornamelijk boeren van Europese origine maar daar komen praktisch geen toeristen. Die komen vooral voor de altiplano of hoogvlakte. Daar is de bevolking altijd inheems, dus indiaans gebleven.  Bezoekers komen af op de indrukwekkende  zoutvlakte van Uyuni, voor het Titicacameer of voor de koloniale steden Sucre en Potosi.

Op grote hoogte

Bolivia ligt op grote hoogte; op zo’n 4000 meter hoogte en op die hoogte krijgt bijna elke bezoeker last van de ijle lucht. Het lichaam heeft een paar dagen nodig om te wennen. Ons advies is daarom: doe het rustig aan in het begin, drink veel, mijd alcohol.

Titicacameer

Het Titicacameer is een fantastisch mooi meer. Het meer ligt namelijk op 3800 meter hoogte en daardoor zijn de lucht en het zonlicht van een bijzondere helderheid. In de nacht schitteren de sterren van het zuidelijk halfrond aan de hemel. Oevers worden weerspiegeld in het blauwe water en de sneeuwbedekte toppen van de Cordillera op de noordoever zijn door de schone en heldere lucht overal te zien. Langs het meer liggen interessante plaatsen zoals Copacabana em Pomata en in het meer liggen talloze eilanden met traditionele dorpen en met tastbare inka-geschiedenis. Op veel eilanden kunt u logeren.

La paz

La Paz is de grootste stad van het land en totaal anders. Het heeft niet de grandeur van de Spaans-koloniale centra, die de hoofdsteden van Zuid-Amerika zo kenmerken maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door een totale onderdompeling in de andino-wereld.

Salar de Uyuni

De zoutvlakte van Uyuni in het zuiden van Bolivia is de meest indrukwekkende van allemaal. Een oogverblindende witte vlakte! En je hoeft niet aan de rand te blijven. Met de jeep cross je oost-west of noord-zuid over de enorme vlakte. Er is slechts één ankerpunt aan de horizon: in het midden is een eiland, een rotsberg vol zuilcactussen en een restaurant.

Tijdsverschillen

Het is in Bolivia 5 uur vroeger dan in Nederland. Het land past geen zomertijd toe. Dus tijdens onze zomertijd is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Er zijn geen tijdzones in het land. Ten opzichte van de buurlanden: het is in Argentinië een uur later, in Peru een uur vroeger. Chili heeft dezelfde tijdzone.

Gezondheid

Voor informatie met betrekking op gezondheid en eventueel benodigde vaccinaties voor uw reisbestemming, adviseren wij u contact op te nemen met een specialist. Zij kunnen u het juiste advies geven.

U kunt advies inwinnen bij bijvoorbeeld uw huisarts, de GGD en de KLM Health Services: https://klmhealthservices.com. Of neem een kijkje op www.anvr.nl waar u reisinformatie per bestemming vindt.

Taal

De officiële taal is Spaans. In de belangrijke toeristische gebieden kunt u ook terecht met Engels.

Geldzaken

De munteenheid is de Boliviano (BS). Dollars kunnen op de meeste (toeristische) plaatsen worden gewisseld. De euro is in principe ook te wisselen maar lang niet overal en heeft een slechtere wisselkoers. De actuele koersen kunt u raadplegen via www.valuta.nl.

Reisdocumenten

Uw paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn op de vertrek dag uit Bolivia. Nederlanders hebben geen visum nodig.
Reist u via Amerika naar Uruguay, dan dient u zich online te registreren voor een ESTA reistoestemming. Kijkt u op https://esta.cbp.dhs.gov/esta/  voor meer informatie. De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te zijn afgerond en geldt ook voor kinderen.

NB: Bovengenoemde informatie geldt voor Nederlandse paspoorthouders.
Onze informatie omtrent de reisdocumenten is een richtlijn en altijd onder voorbehoud van wijzigingen. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het in het bezit hebben van de juiste en benodigde documenten.

Klimaat

Titicacameer, La Paz en Uyuni liggen op de altiplano – de hooglanden – op een hoogte variërend van 3600 tot 3800 meter hoogte. Door die hoogte wordt het nooit heet en koelt het ’s nachts flink af. De gemiddelde temperatuur overdag ligt rond de 18ºC en ’s nachts rond de 3ºC. In het gebied rond het Titicacameer is het iets warmer met 20-22ºC overdag en ’s nachts 5-10ºC. In de wintermaanden mei t/m augustus vriest het licht in de nacht. Maar ook in andere maanden vriest het af en toe.

Over de gehele altiplano valt gemiddeld slechts 325 mm per jaar, voornamelijk in de zomer van november t/m maart. Rond de zoutvlakte van Uyuni regent het in de periode van laat december tot begin april; de regen valt soms in regenbuien maar het kan ook in aanhoudende motregen. Rond het Titicacameer valt de sporadische regen in het voorjaar van september t/m december.

Algemeen:
• Warmste maand: oktober/november
• Koudste maand: juli/augustus
• Natste” maand: januari
Tijdens het regenseizoen is de zoutvlakte van Uyuni bedekt met een laagje water van 10-15 cm. Aan de noordoever valt meer dan in het midden. Het excursieprogramma wordt daarop aangepast. Deze natte periode is het toeristische hoogseizoen omdat dan juist veel Aziatische toeristen komen voor de spiegelende zoutvlakte.

 

Reisfoto's Bolivia

Vlaggen bij Salar de Uyuni

Vlaggen bij Salar de Uyuni

Kristallisatie, Salar de Uyuni

Kristallisatie, Salar de Uyuni

Plein in La Paz

Plein in La Paz

Titicacameer

Titicacameer

Sucre

Sucre

Natuurreservaat REA

Natuurreservaat REA

Kleurrijk Bolivia

Kleurrijk Bolivia

Isla Incahuasi, Salar de Uyuni

Isla Incahuasi, Salar de Uyuni

Local op het platteland nabij Potosí

Local op het platteland nabij Potosí