Best of Bolivia

17-daagse privéreis

Dit is onze grote totaalreis. Alles wat er toeristisch echt toe doet zit in deze reis. En dat is veel meer dan de toppers zoals de zoutvlakte van Uyuni, Laguna Colorado en het Titicacameer. De natuurbeleving staat voorop in Bolivia, maar de Andescultuur is ook alom aanwezig. Zo maakt u kennis met de cultuur van de hooglandindianen in de dorpen Tarabuco en Candelaria en tijdens het verblijf op Isla del Sol zit u er midden in.
lees verder

Reisfoto's

Salar de Uyuni in regentijd

Salar de Uyuni in regentijd

Locals in Bolivia

Locals in Bolivia

Titicacameer

Titicacameer

Onderweg naar Ojo de Perdiz

Onderweg naar Ojo de Perdiz

Natuurreservaat REA

Natuurreservaat REA

Highlights

 • Zoutvlakte van Uyuni
 • Natuurreservaat REA
 • La Paz
 • Isla del Sol
+ +

Prijs op aanvraag

Meer prijsinfo >

Reisinformatie

 • Beschrijving
 • Praktisch
 • Prijs & info

Dit is onze grote totaalreis. Alles wat er toeristisch echt toe doet zit in deze reis. En dat is veel meer dan de toppers zoals de zoutvlakte van Uyuni, Laguna Colorado en het Titicacameer. De natuurbeleving staat voorop in Bolivia, maar de Andescultuur is ook alom aanwezig. Zo maakt u kennis met de cultuur van de hooglandindianen in de dorpen Tarabuco en Candelaria en tijdens het verblijf op Isla del Sol zit u er midden in. Het hoogtepunt is de driedaagse rondreis met terreinwagen door de woestijn en natuurreservaat REA en over de grote witte zoutvlakte van Uyuni. Maar ook zoiets gewoons als een kabelbaan is in La Paz toch behoorlijk spectaculair.

Deze reis is volledig aan te passen aan uw wensen.

Dag tot dag

Dag 1

Amsterdam - Santa Cruz

Vandaag vertrekt u via Madrid naar Santa Cruz.

Dag 2

Aankomst Santa Cruz

Uitzicht over de stad Santa Cruz

Uitzicht over de stad Santa Cruz

Verwelkoming op het vliegveld van Santa Cruz en transfer naar uw hotel voor een Early check-in. ’s Middags maakt u een stadsrondrit.

U verblijft in Senses Hotel Boutique Plaza - Santa Cruz de la Sierra
Dag 3

Santa - Concepcion

Lama in Bolivia

Lama in Bolivia

Dagtocht over de prairie van Chiquitania naar San Javier, een koloniaal stadje met een indrukwekkende kerk, die op de werelderfgoedlijst staat. Dan door open savannelandschap naar de plaats Concepcion voor de overnachting. Zowel San Javier als Concepcion zijn voormalige missieposten van de jezuïeten, die in de koloniale tijd prachtige rijk versierde kerken bouwden. Inclusief lunch en diner.

U verblijft in Gran Hotel Concepción - Concepción
Dag 4

Concepcion - Santa Cruz

Kleurrijk Bolivia

Kleurrijk Bolivia

De ochtend is ter vrije besteding. Later op de dag een bezoek aan het restauratieatelier van de missiekerken en daarna terug naar Santa Cruz. Inclusief lunch.

U verblijft in Senses Hotel Boutique Plaza - Santa Cruz de la Sierra
Dag 5

Santa Cruz - Sucre

Local op het platteland nabij Potosí

Local op het platteland nabij Potosí

Vandaag vliegt u naar Sucre. ‘s Middags heeft u een een stadsrondrit met bezoek aan Casa de la Libertad, waar in 1825 de onafhankelijkheidsverklaring van Bolivia werd getekend, het voormalige klooster La Recoleta en het textielmuseum ASUR, dat prachtige traditionele weefpatronen uit verschillende landsdelen laat zien. Inclusief lunch.

U verblijft in Parador Santa Maria La Real - Sucre
Dag 6

Sucre

Lokale bevolking in Sucre

Lokale bevolking in Sucre

Een lange excursiedag naar de indianengemeenschap La Candelaria. Onderweg passeert u het dorp Tarabuco. Op zondag is hier de beroemde indianenmarkt. In La Candelaria ziet u bij de bewoners thuis hoe ze hun vermaarde Tarabuco-stoffen weven. Een traditionele lunch is inbegrepen.

U verblijft in Parador Santa Maria La Real - Sucre
Dag 7

Sucre - Potosí

Onderweg tussen Sucre en Potosí

Onderweg tussen Sucre en Potosí

U reist met de lijnbus door prachtige valleien naar Potosí. De stad staat zowel op de cultuur-, als de natuurlijst van het werelderfgoed. In de middag brengt u een bezoek aan de Munt, een groot koloniaal pand dat nu een grote kunstcollectie huisvest. Inclusief lunch.

U verblijft in Hotel Coloso - Potosí
Dag 8

Potosí - Uyuni

Landschap Salar de Uyuni

Landschap Salar de Uyuni

Vrije ochtend met de gelegenheid om optioneel een van de zilvermijnen te bezoeken in de fameuze Cerro Rico aan de rand van de stad. U gaat dan eerst met de gids naar een van de vele mijnwerkerswinkeltjes om offergaven te kopen, die in de mijn door de arbeiders aan een vooroudergod worden geofferd. Voor het bezoek ontvangt u beschermende kleding. In de middag maakt u een prachtige rit door het landschap, dat alsmaar meer woestijn wordt, naar Uyuni. Inclusief lunch.

U verblijft in Jardines de Uyuni - Uyuni
Dag 9

Uyuni - Ojo de Perdiz

Treinen kerkhof in Uyuni

Treinen kerkhof in Uyuni

Begin van een driedaagse tocht door het woestijngebied in het zuidwesten van het land. Drie dagen lang alsmaar natuur met een hoog wow-effect. Even buiten Uyuni bevindt zich op de zoutvlakte een groot treinkerkhof, tientallen wagons uit betere tijden. Dan eerst westwaarts over de verbindingsweg naar Chili, stops in enkele dorpen onderweg en dan gaat het zuidwaarts off-road. Mooie gekleurde bergen en vulkanen rondom, u bent in de woestijn. En al gauw passeert u de eerste lagunes, soms met flamingo’s, en altijd in een prachtige setting met meer of minder zoutkorsten. Het hotel ligt schitterend midden in de Siloli woestijn. Inclusief lunch en diner.

U verblijft in Hotel Tayka del Desierto - Ojo de Perdiz
Dag 10

Ojo de Perdiz - REA - Villamar

Geiser Sol de Mañana in natuurreservaat REA

Geiser Sol de Mañana in natuurreservaat REA

Langs mooie rotsformaties zoals Arbol de Piedra naar het natuurreservaat REA, de mooiste woestijn van Zuid-Amerika. Hoogtepunten aldaar zijn de fumarolen en modderpoelen van Sol de la Mañana, Pampas de Dalí – vanwege het werkelijk surrealistische landschap – en de grote flamingokolonies van Laguna Colorado. Bij Polques kunt u badderen in een warmwaterbron aan de rand van het zoutmeer. In het uiterste puntje van het land ligt Laguna Verde, de vulkaan aan de overkant is al Chili. U overnacht in Villamar. Inclusief lunch en diner.

U verblijft in Hotel Los Jardines de Mallku Cueva - Villamar
Dag 11

Villamar - Salar de Uyuni - Colchani

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni

Vandaag maakt u een wandeling in Valle de las Rocas: mooie rotsen en woestijnvegetatie. Onderweg noordwaarts naar de zoutvlakte passeert u een stationnetje als in een cowboyfilm en reist kilometers langs een hooglandveen met grazende lama’s. En dan ineens is hij daar: de eindeloos lijkende zoutvlakte! U rijdt dwars over die schitterende zoutvlakte, ruim 70 kilometer! Midden in de vlakte ligt het cactuseiland Incahuasi. Daar wandelt u tussen meters hoge zuilcactussen en geniet van een picknick op het zout. De overnachting is in een prachtig zouthotel in Colchani. Inclusief lunch en diner.

U verblijft in Hotel Palacio de Sal - Colchani
Dag 12

Uyuni - La Paz

Maanvallei bij La Paz

Maanvallei bij La Paz

Na het vroege ontbijt heeft u de vlucht naar La Paz. Aansluitend gaat u naar het grootste archeologische complex van Bolivia: Tiwanaku met restanten van tempels en poorten. Terug naar La Paz om met de kabelbaan vanuit de voorstad El Alto naar 400 meter lager gelegen downtown La Paz te zweven. Inclusief lunch.

U verblijft in Hotel La Casona - La Paz
Dag 13

La Paz

De kabelbaan in La Paz

De kabelbaan in La Paz

In de ochtend maakt u een stadsrondrit met bezoek aan de wijk met de reli-(“hekserij”) markt, de koloniale kerken, het Goudmuseum en de Maanvallei. De middag is ter vrije besteding.

U verblijft in Hotel La Casona - La Paz
Dag 14

La Paz - Isla del Sol

Isla de la Luna, Titicacameer

Isla de la Luna, Titicacameer

In de ochtend begint de rit naar het Titicacameer. In Copacabana bezoekt u de pelgrimskerk van de Zwarte Madonna. Daarna vaart u met de boot naar Isla del Sol. Na aankomst in de haven hebt u een traditionele lunch en daarna gaat u te voet naar de ecolodge (45 min.). De bagage gaat per ezel. Inclusief lunch en diner.

U verblijft in Ecolodge La Estancia - Isla del Sol
Dag 15

Isla del Sol - La Paz

Zegening in Bolivia

Zegening in Bolivia

De excursietransfer per boot brengt u weer naar Copacabana, met onderweg een bezoek aan de Chincana-ruïnes op Isla de la Luna. Aansluitend heeft u de transfer naar La Paz en in de avond woont u daar de Peña Folk show bij, inclusief diner.

U verblijft in Hotel La Casona - La Paz
Dag 16

La Paz - Santa Cruz - Amsterdam

De transfer brengt u naar het vliegveld voor uw vlucht via Santa Cruz terug naar Amsterdam.

Dag 17

Aankomst Amsterdam

Einde van een fantastische reis!

terug naar boven ↑

Deze reis is volledig aan te passen aan uw wensen.

Inentingen

Afhankelijk van welke gebieden bezocht worden wordt de gele koorts, DTP en Hepatitis A vaccinatie aangeraden. Wij raden u ten alle tijden aan contact op te nemen met uw huisarts of de GGD, voor feitelijke informatie.

Hoogteziekte

Omdat u tijdens de reis door het hooggelegen Andesgebied reist, kan hoogteziekte voorkomen. Het krijgen van hoogteziekte kan helaas nooit worden uitgesloten. Klachten en symptomen die kunnen duiden op hoogteziekte zijn o.a.: slecht slapen, hoofdpijn en misselijkheid. Meestal gaan de klachten binnen enkele dagen weer over, maar als deze aanhouden of dermate heftig zijn raden we u aan om een arts te raadplegen. U kunt contact op nemen met de GGD of uw huisarts voor meer informatie, advies en eventuele preventie.

Klimaat

Titicacameer, La Paz en Uyuni liggen op de altiplano – de hooglanden – op een hoogte variërend van 3600 tot 3800 meter hoogte. Door die hoogte wordt het nooit heet en koelt het ’s nachts flink af. De gemiddelde temperatuur overdag ligt rond de 18ºC en ’s nachts rond de 3ºC. In het gebied rond het Titicacameer is het iets warmer met 20-22ºC overdag en ’s nachts 5-10ºC. In de wintermaanden mei t/m augustus vriest het licht in de nacht. Maar ook in andere maanden vriest het af en toe.
Over de gehele altiplano valt gemiddeld slechts 325 mm per jaar, voornamelijk in de zomer van november t/m maart. Rond de zoutvlakte van Uyuni regent het in de periode van laat december tot begin april; de regen valt soms in regenbuien maar het kan ook in aanhoudende motregen. Rond het Titicacameer valt de sporadische regen in het voorjaar van september t/m december.
Algemeen:
• Warmste maand: oktober/november
• Koudste maand: juli/augustus
• Natste maand: januari
Tijdens het regenseizoen is de zoutvlakte van Uyuni bedekt met een laagje water van 10-15 cm. Aan de noordoever valt meer dan in het midden. Het excursieprogramma wordt daarop aangepast. Deze natte periode is het toeristische hoogseizoen omdat dan juist veel Aziatische toeristen komen voor de spiegelende zoutvlakte.

Reisdocumenten

Een geldig paspoort dat na vertrek uit Bolivia nog 6 maanden geldig is, is vereist. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig. Andere visa zijn niet nodig. Als u via de Verenigde Staten vliegt, dient u uiterlijk 72 uur voor vertrek een "reisautorisatie" aan te vragen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de ESTA.

De prijzen van een rondreis zijn afhankelijk van keuzes die gemaakt worden in het programma, waaronder eventuele verlenging, toevoeging strandverblijf en/of andere persoonlijke wensen. De reizen worden geheel op maat samengesteld en het is ons doel een reis uit te werken welke geheel bij uw wensen past.

Voor deze reis dient u rekening te houden met een indicatieprijs van € ,- per persoon, op basis van 2 volwassenen.

Inbegrepen

 • Vliegtickets met Air Europa vanuit Amsterdam, inclusief ruim- en handbagage en luchthavenbelasting
 • Overige vluchten, inclusief ruim- en handbagage en luchthavenbelasting
 • Overnachtingen middenklasse verblijven inclusief ontbijt
 • Excursies volgens beschrijving
 • Transfers volgens beschrijving
 • Documentatiepakket

Niet inbegrepen

 • Stoelreserveringen bij Air Europa
 • Fooien
 • Overige maaltijden
 • Optionele excursie(s)
 • Reis- en annuleringsverzekering

Bijzonderheden

 • Beste reisperiode april t/m november
 • Reis is op privébasis met gids en chauffeur. M.u.v. lijnbus en boot
 • Wisselende Engelssprekende gidsen

Veilig op reis met Tenzing Travel

Kijkt u ernaar uit om weer reisplannen te maken? Maar heeft u ook twijfels en vragen door de onzekere tijd waarin we leven? Dat begrijpen we heel goed. Daarom laten we u graag zien hoe wij werken, welke flexibele voorwaarden wij bieden en wat wij doen in het geval de situatie op uw reisbestemming wijzigt. Zo weet u precies waar u aan toe bent. Lees meer
Local op het platteland nabij Potosí

Waarom naar Bolivia met Tenzing Travel?

 • Reizen op basis van uw wensen
 • Gemiddelde reiswaardering: 9,1
 • Advies uit eigen ervaring
 • Snel en persoonlijk contact (ook op reis)
 • Flexibele voorwaarden
 • Zekerheid: ANVR, SGR & Calamiteitenfonds