Leer echte cowboys kennen, de tango dansen en eet de perfecte steak: dat is Uruguay in een notendop! Maar de reiziger zal vooral verrast zijn door het aangename levensritme, het lijkt wel op onze zestiger jaren! Ga logeren op het platteland en onthaast!

Anouk Vial
Reisspecialist Tenzing Travel

Reisinformatie Uruguay

 • Overzicht
 • Algemene info
 • Foto's

Uruguay lijkt klein maar is nog altijd 7 keer zo groot als Nederland. Net als de Argentijnen zijn Uruguayanen een volk van gauchotradities, maken ze heerlijke wijnen en uitstekende steaks en houden ze van tango.

Het landschap van Uruguay

Op het platteland liggen de grote veeboerderijen – estancia’s– in de weidse zachtgolvende pampa. Aan de lange kustlijn wisselen mooie stranden, elegante badplaatsen en vissersdorpjes elkaar af. Verder naar het oosten zijn er bijzonder mooie landschappen met goudgele stranden, lagunes, rivieren,  wetlands en zandduinen.Er zijn in het binnenland overal comfortabele estancia’s, die uitnodigen om te onthaasten. Het is een heerlijk reisland en heel geschikt voor selfdrives.

Plaatsen en regio’s Uruguay

Montevideo

De hoofdstad Montevideo is een grote metropool met uitgestrekte wijken langs de kust. De stad is levendig met moderne winkelcentra, leuke pleinen, tangocafés en veel gebouwen uit begin 20ste eeuw in de traditionele Franse stijl en in Art Deco. Onze hotels liggen in het centrum (Pocitos), in de oude stad (Ciudad Vieja) of in de chiquere wijk Carrasco. In de oude stad zijn echter weinig restaurants waar je ’s avonds kunt dineren. Playa Pocitos is het populairste strand, het ligt tegen het centrum aan.

Er is een aangename boulevard, die over vele kilometers afwisselend direct langs het strand leidt en dan weer hoog boven de rotsen langs gaat.

Colonia del Sacramento

Colonia del Sacramento is een charmant stadje, dat recht tegenover Buenos Aires ligt, aan de overkant van de Rio Plata. Het is de oudste nederzetting van het land, gesticht in de 17e  eeuw door de Portugezen. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst en is bijna dorps van karakter. Het centrum kan gemakkelijk in een middag al wandelend bekeken worden. Er zijn leuke cafeetjes en sfeervolle pleinen.

Colonia wordt meestal bezocht als dagexcursie vanuit Buenos Aires. Er is een speedboot , die er maar een uur over doet. Maar het is ook een handige startplek voor de meerdaagse autoreizen. De auto staat klaar aan de pier en er is genoeg tijd om even in het centrum rond te kijken alvorens naar de eerste overnachting op het platteland te rijden.

Cabo Polonio

Cabo Polonio is een vissersdorpje aan de oostkust, dat alleen met speciale terreinwagens dwars door de duinen bereikt kan worden. U laat de auto achter op het parkeerterrein. De twee zandstranden liggen aan weerszijden van een smalle landengte, die eindigt op een rots. Het wordt gemarkeerd door een vuurtoren en de rotsen zijn de thuisbasis van een grote zeeleeuwenkolonie, een idyllische plek met

alleen het geluid van de zeevogels, de zeeleeuwen en de brekende golven op de rotsen.

La Rocha, Oostkust

Aan deze kust wisselen glinsterende lagunes en slapende vissersdorpjes elkaar af. In het binnenland bij Laguna Negra zijn grote palmerai’s, open weilanden met duizenden palmen.

De Pampa

De oorspronkelijke prairies van Argentinië en Uruguay zijn weilanden en akkers geworden van de grote estancia’s, het domein van de gaucho’s, en grote kuddes runderen en schapen. Op veel boerderijen kan gelogeerd worden, een niet te missen ervaring.

Punta Del Este & José Ignacio

Punta del Este is een populaire en mondaine badplaats, die vooral drukbezocht wordt in de   zomermaanden december tot en met maart. Er is een gezellige boulevard om te flaneren, veel mooie winkels en het uitgaansleven is er bruisend. Langs de kilometerslange stranden is volop keuze in hotels. De meest liggen niet direct aan het strand, maar aan de boulevard.

De naam Punta del Este staat meestal voor de hele strandzone, waartoe meer badplaatsen behoren dan alleen Punta del Este.  Al die badplaatsen zijn aan elkaar gegroeid, zonder herkenbare overgangen. Ten oosten van de “Punta” zijn dat La Barra en Manantiales, José Ignacio ligt iets verder. Deze badplaatsen liggen aan de oceaankant en hebben dus de grotere golven en de ruigere branding. De kalme stranden liggen ten westen van de “Punta”: Maldonado, Punta Ballena en Portezuelo. Het is een kwestie van smaak, je kunt en mag overal zwemmen.

José Ignacio ligt zo’n 30 kilometer van de “Punta”. Hier is alles kleinschalig, eigentijds en chique. Deze plaats is populair bij de beau monde van Montevideo en Buenos Aires. Verder is dit een plaats voor rustzoekers.

Uruguay lijkt klein maar is nog altijd 7 keer zo groot als Nederland. Net als de Argentijnen zijn Uruguayanen een volk van gauchotradities, maken ze heerlijke wijnen en uitstekende steaks en houden ze van tango.

Tijdsverschillen met Uruguay

Het is in Uruguay 4 uur vroeger dan in Nederland; 5 uur wanneer wij zomertijd hebben.

Feestdagen Uruguay

 • Nieuwjaarsdag: 1 januari
 • Driekoningen: 6 januari
 • Dag van de Arbeid: 1 mei
 • Dag van de Grondwet: 18 juni
 • Onafhankelijkheidsdag: 25 augustus
 • Columbus Dag: 12 oktober
 • Allerzielen: 2 november
 • Kerst: 25 & 26 december

Daarnaast zijn er feestdagen, waarvan de datum op onze kalender per jaar verschilt, zoals Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Deze feestdagen worden in Colombia op dezelfde dag gevierd als bij ons. Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Lokaal kunnen er religieuze feestdagen of historische evenementen zijn waardoor de openbare voorzieningen ook zijn gesloten. Tijdens de paasperiode, de week voor Pasen, de zogenaamde ‘Semana Santa’ en tijdens Pasen, kunnen beperkte openingstijden gelden. Soms worden feestdagen verschoven van een midweekdag naar een maandag om zo een lang weekend te creëren.Gezondheid & vaccinaties

Voor informatie met betrekking op gezondheid en eventueel benodigde vaccinaties voor uw reisbestemming, adviseren wij u contact op te nemen met een specialist. Zij kunnen u het juiste advies geven.

U kunt advies inwinnen bij bijvoorbeeld uw huisarts, de GGD en de KLM Health Services: https://klmhealthservices.com.
Voor verdere mogelijkheden, zie onze website: https://www.tenzingtravel.nl/service/extra-service#thuisvaccinaties
Of neem een kijkje op www.anvr.nl waar u reisinformatie per bestemming vindt.

Dengue, Chikungunya en Zika in Uruguay
Dengue (knokkelkoorts), Chikungunya en Zika komen in veel tropische gebieden voor en zo ook in Uruguay. Het zijn door muggen overgebrachte virusziektes die gepaard gaat met hoge koorts, hoofdpijn en spierpijn. Vaak treedt daarbij uitslag op. Er bestaat geen behandeling voor en over het algemeen herstellen de patiënten goed. De mug die dengue overbrengt steekt met name overdag maar ook ’s nachts, en kan met behulp van muggenwerende maatregelen goed worden bestreden. Vermijd plaatsen met stilstaand water, daar broeden de dengue-, chikungunya- en zikamuggen (Aedes Aegypti-soort). De muggen steken vooral overdag. Draag daarom bedekkende kleding en gebruik muggenrepellant (DEET).

Taal

De officiële taal is Spaans. In de belangrijke toeristische gebieden kunt u ook terecht met Engels.

Geldzaken Uruguay

De munteenheid is de Uruguayaanse Peso (UYU). Dollars en euro’s kunnen op de meeste (toeristische) plaatsen worden gewisseld. Daarbij dient u er rekening mee te houden dat de wisselkoers van de euro niet altijd even gunstig uitvalt. UYU 100 = EUR 3,00 (EUR 1 = UYU 32). De actuele koersen kunt u raadplegen op de website: www.oanda.com

Creditcard: In de grote steden en toeristische gebieden accepteren de meeste hotels, de duurdere restaurants en winkels de bekende creditcards. U kunt er met uw creditcard ook contant geld opnemen via uw pincode. Dit kan bij de geldautomaten.

Pinpas:Er zijn overal geldautomaten waar u met onze reguliere bankpasjes geld kunt pinnen. De meeste automaten geven naar keuze peso’s of dollars. Maar de transactiekosten voor de dollar zijn hoog, het scherm geeft aan wat de kosten zijn. Contante dollars zijn wel veel gunstiger om te wisselen naar de peso dan van de contante euro naar de peso.

Voor houders van het Nederlandse paspoort is geen visum vereist. Het paspoort dient bij aankomst in Uruguay nog 6 maanden geldig te zijn.
Reist u via Amerika naar Uruguay, dan dient u zich online te registreren voor een ESTA reistoestemming. Kijkt u op https://esta.cbp.dhs.gov/esta/  voor meer informatie. De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te zijn afgerond en geldt ook voor kinderen.

NB: Bovengenoemde informatie geldt voor Nederlandse paspoorthouders.
Onze informatie omtrent de reisdocumenten is een richtlijn en altijd onder voorbehoud van wijzigingen.
U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het in het bezit hebben van de juiste en benodigde documenten.

In- en uitvoerbepalingen
Houdt u er rekening mee dat de invoerbepalingen per land kunnen verschillen, bedenk dus vooraf wat u in uw (hand)bagage stopt als u op reis gaat. Vaak gelden er extra regels voor dierlijke producten, levensmiddelen, planten, bloemen, groenten, en fruit en moet u er bijvoorbeeld belasting over betalen. De douane in het land van uw bestemming weet exact wat u wel/niet mag meenemen. Reist u de EU uit met meer dan € 10.000 op zak? Dan moet u sowieso aangifte doen bij de douane bij aankomst op de luchthaven. Voor meer informatie, raadpleeg de volgende website: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/bagage/content/ik-reis-nederland-uit

Hotels in Uruguay

Inchecken: Inchecken kan normaliter vanaf 15.00 uur. Er zijn hotels die het verplicht stellen een bedrag als borgsom te betalen, waarmee zij de extra kosten die u tijdens uw verblijf maakt, kunnen verrekenen. U kunt een contant bedrag geven, maar de makkelijkste manier is het laten maken van een afdruk van uw creditcard. Wanneer u vertrekt uit het hotel kunnen de extra kosten op deze manier worden verrekend. Als u geen extra kosten hoeft te betalen of als u er voor kiest om deze kosten contant te voldoen, wordt de afdruk verscheurd. Vraagt u de receptionist dit in uw bijzijn te doen. Dit voorkomt eventuele problemen achteraf.

Verblijf: Enkele wenken voor uw verblijf in de accommodatie:

 • Als zich een minibar in uw kamer bevindt kunt u daar gebruik van maken. Deze kosten zijn voor eigen rekening.
 • Bestellingen via roomservice dient u niet contant te betalen, maar op de kamerrekening te laten zetten.
 • Preferenties die u bij boeking heeft doorgegeven zijn nooit gegarandeerd. Ter plaatse, bij het inchecken, hoort u of uw preferentie ingewilligd kan worden.

Uitchecken: De algemene regel is dat u uw kamer uiterlijk om 12.00 uur dient te verlaten.

Eten en drinken in Uruguay

Uruguay staat bekend om zijn parillas, restaurants waar met name vleesgerechten worden geserveerd. Nationale gerechten zijn de ‘parrillada’ (gegrilde organen) en ‘asada’ (vleesschotel) en de ‘chivito’ (broodje hamburger met pesto, sla, tomaat en ei).
De nationale drank van Uruguay, net als in Argentinië, is ‘mate’ (een aftreksel van de blaadjes van een hulstboompje (de yerba mate) dat theïne bevat). Veel mensen hebben dit in een thermoskan bij zich. Ook ‘clericó’ (mix van witte wijn en vruchtensap) en ‘medio y medio’ (mix van mousserende witte wijn en gewone witte wijn) zijn populaire dranken.

Klimaat Uruguay

Het klimaat in Uruguay is mild, met temperaturen die variëren tussen 23° and 35° C in de zomermaanden (december, januari en februari) en tussen 5° en 15° C in de wintertijd. Er is geen specifiek regenseizoen, er kan altijd een bui vallen. Door de ligging aan de oceaan en aan de Rio de la Plata staat er bijna altijd een licht windje. Binnenlands vervoer
Lokaal: Het taxivervoer in de grote steden is relatief goedkoop en wordt geadviseerd. De taxi’s hebben meestal geen meter, spreek van tevoren een prijs af zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Vluchten: Voor binnenlandse vluchten en tussenvluchten wordt doorgaans geen bagagevrijdom meer gehanteerd, waardoor u dient te betalen voor elk stuk ruim bagage dat u wilt inchecken. Voor de exacte voorwaarden en tarieven verwijzen wij u naar de website van de luchtvaartmaatschappij.

Reisfoto's Uruguay