Bij een reis naar Indonesië denkt men al gauw aan de eilanden Java en Bali. Voor toeristen is Sulawesi echter nog relatief onbekend, maar ongemeen interessant gebied waar je nog de authentieke levensstijl van diverse bevolkingsgroepen kunt bewonderen.

Stéphanie Gras
31 december 2015
Azië
Indonesië

Sulawesi staat bol van culturen en rituelen

Massatoerisme? Nee, dat is duidelijk nog niet aanwezig op Sulawesi. Het eiland, vroeger meer bekend als Celebes, was in de 17e eeuw een belangrijke doorvoerroute voor de VOC. Bij een wandeling door de hoofdstad Makassar kun je dan ook oude gerestaureerde pakhuizen tegenkomen. Deze staan in Fort Rotterdam en behoren tot een van de best bewaarde koloniale forten van Indonesië.

Tegenwoordig vind je op het eiland nog veel terug van de invloeden van diverse machthebbers uit het verleden. Hierdoor kun je veel verschillende culturen en rituelen aanschouwen.

Ontdek de wonderlijke onderwaterwereld van het prachtige koraalrif rond Sulawesi

Torajaland

Als je Zuid-Sulawesi gaat verkennen kom je langs het gebied Torajaland. Hier wonen onder meer de Toradja’s, een bevolkingsgroep die midden tussen de rijstvelden en prachtige blauwe bergen woont. In dit landschap vind je hun bijzondere Tongkonanhuizen. Deze huizen zijn bekend om de indrukwekkende omgekeerde zadeldaken. Als je wilt kun je in een van deze prachtige huizen overnachten.

Probeer bij een bezoek aan een Toradja-dorp ook een begrafenisceremonie bij te wonen. Deze ceremonie wordt nog volgens oude tradities gedaan, waarna de overledene naar zijn grafkamer hoog in de rotsen wordt gebracht. Voor deze grafkamers worden Tau-Tau poppen gezet, die als eerbetoon dienen van de overleden persoon.

Links: Tongkonanhuizen en Rechts: Grafkamers met Tau-Tau poppen ervoor

Ontspannen op en onder water

Ontdekken en ontspannen is een perfecte combinatie bij een reis door Sulawesi. Vaar daarom met een gemotoriseerde kano naar het eiland Bunaken, vlak boven de noordkust van Sulawesi. Op dit kleine eiland geldt de visserij als de grootste inkomstenbron en levensvoorziening van de lokale bevolking.

Zelf kan je ook talloze vissoorten bekijken in de prachtige koraalriffen, die zijn gelegen in de onderwaterwereld rond dit eiland. Hiermee is Bunaken een waar paradijs voor duikers en snorkelaars. Na al je ontdekkingen kan je heerlijk ontspannen op een van de vele witte zandstranden.

Parelwitte stranden op Bunaken

Zelf een bezoek brengen aan dit fascinerende eiland vol van cultuur en natuur? Bekijk dan eens onze Highlights of Sulawesi.

Of bekijk onze Rondreis door Indonesië!

Wilt u reisinspiratie ontvangen en geen enkele tip missen?

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.