Kids op ontdekkingsreis in Sri Lanka

Reisspecialist Liselotte reist minimaal een keer per jaar naar Sri Lanka. Vorig jaar vond ze het hoog tijd dat haar zoontje Alexander (toen drie jaar oud) ook kennis maakte met dit schitterende land. Het werd een bijzondere reis waar Alexander het nog steeds over heeft. Liselotte vertelt over hun ervaringen en waarom Sri Lanka zo geschikt is om samen met kinderen te verkennen.

Liselotte Graaf
09-01-2018
Azië
Sri Lanka
Reisverslag
Activiteiten, Familie

Een verre reis met kinderen: kan dat wel?

Regelmatig krijgen wij de vraag of een verre reis met kinderen wel aan te raden is. Ik kan het alleen maar van harte aanbevelen. Samen met mijn zoontje heb ik al meerdere reizen gemaakt en ik zie alleen maar voordelen. Samen doe je onvergetelijke ervaringen op en het vergroot de leefwereld van je kinderen. Ze ontmoeten bijzondere mensen, proeven nieuwe gerechten en zien dat niet iedereen hetzelfde leeft. Een verre reis is dus een enorme verrijking!

Waarom kiezen voor een familiereis naar Sri Lanka? 

Voor een eerste verre reis (of de tweede, derde etc.) is Sri Lanka erg geschikt. Er is veel te zien en doen en de afstanden tussen de hoogtepunten zijn kort. Je kunt dus meerdere nachten in één hotel verblijven en van daaruit meerdere uitstapjes maken. Voor mijn zoontje gaf het ‘kennen’ van de hotels veel rust. Daarnaast zijn veel van de hotels internationaal georiënteerd. Dus als je kind net als die van mij alleen maar pasta wil eten, dan kan dat! Tot slot is Sri Lanka een voormalige Engelse kolonie, waardoor er goed Engels gesproken wordt door de lokale bevolking. Een fijn idee, nietwaar?

Tijdens een verre reis ontmoeten je kinderen bijzondere mensen en proeven ze nieuwe gerechten. Een enorme verrijking!
Tijdens een verre reis ontmoeten je kinderen bijzondere mensen en proeven ze nieuwe gerechten. Een enorme verrijking!

Mijn eigen reis: klimmen en klauteren in Polonnaruwa

Onze eigen reis begon in Habarana, als uitvalsbasis voor de Culturele Driehoek. Cultuur saai? Absoluut niet! Alexander heeft zich uitstekend vermaakt in de oude hoofdstad Polonnaruwa. De ruïnes van het voormalige Koninklijk Paleis bleken een grote speeltuin. Zo kon hij heerlijk klimmen en klauteren over de muren van de ruïnes en ook de enorme Boeddhahoofden die uit de muren staken vond hij fantastisch. We hebben ons hier uren vermaakt.

Alexander vermaakte zich opperbest in Polonnaruwa
Alexander vermaakte zich opperbest in Polonnaruwa

De beklimming van de Leeuwenrots

Binnen de Culturele Driehoek hebben we ook de Leeuwenrots van Sigiriya bezocht, een van dé hoogtepunten van Sri Lanka. Bovenop deze rots werd in de vijfde eeuw een paleis voor de koning gebouwd. Om bij de ruïnes van dit paleis te komen dienden we eerst 1800(!) treden te trotseren. Een pittige klim, die misschien niet voor de allerkleinsten geschikt is. Alexander heeft de berg wel zelf beklommen en hij vond het een groot avontuur. De enorme leeuwenpoten die we halverwege de klim tegenkwamen, het prachtige uitzicht op de groene omgeving en de indrukwekkende ruïnes maakten dat we onze inspanningen al snel vergeten waren.

Het hoogtepunt: de olifanten van het Minneriya National Park 

De persoonlijke favoriet van Alexander binnen de Culturele Driehoek was het Minneriya National Park. Een schitterend park vol natuur en hon-der-den olifanten. Vanuit onze jeep hebben we hele kuddes van dichtbij gezien. De grijze kolossen met zwiepende slurven en staarten hebben een blijvende indruk gemaakt, want Alexander heeft het er nog steeds over. Ook heeft hij vol verwondering naar de herten, krokodillen, ooievaars en apen gekeken die voorbij kwamen. Momenten voor in het plakboek!

De Leeuwenrots en een olifant in het Minneriya National Park
De Leeuwenrots en een olifant in het Minneriya National Park

Op adem komen op het strand

Na drie dagen vol natuur en cultuur lasten we een rustmomentje in. Die rust vonden wij op de mooiste stranden van Sri Lanka, in Trincomalee. Alexander bouwde er zijn zandkastelen en ik genoot van mijn krabcurry en een goed boek. Oudere kinderen kunnen hier overigens heerlijk zwemmen (wat bij de meeste stranden van Sri Lanka niet mogelijk is), snorkelen of zelfs duiken. Punten scoren? Ga dan voor de dolfijnen- en walvisexcursie vanuit Trincomalee. Deze magische dieren laten op iedereen een verpletterende indruk achter.

Nederlandse historie in Galle 

Nadat we het zand uit onze haren hadden gewassen, trokken we via Kandy naar de westkust. Galle stond namelijk op het programma. Dit is de enige stad in Sri Lanka waar je zelf kunt rondlopen (zonder gids) en het ademt Nederlandse historie. Dit is onder andere terug te zien in het indrukwekkende fort, ooit gebouwd door de VOC voor de handel. Ook hier kon Alexander op verkenningstocht; hij klauterde vrolijk over de stadsmuren. Zelf werd ik tijdens het wandelen getrakteerd op prachtige uitzichten, met aan de ene kant van de scheidslijn de zee en aan de andere kant de stad. Iedereen blij!

 

De tijd vloog voorbij en na ons bezoek aan Galle was onze trip afgelopen. Gelukkig valt er nog een hele wereld te ontdekken!
Wil je net als Liselotte samen met je kinderen op ontdekkingsreis door Sri Lanka? Bekijk dan onze speciale familiereis: Kids in Sri Lanka. Je bezoekt dan in een rustig tempo de mooiste plekjes van het land én je verblijft in kindvriendelijke accommodaties. Zo wordt deze reis voor iedereen onvergetelijk! Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika