Hilde en Jeroen trokken samen met hun twee zoons, Jelte en Mats, drie weken door Canada. Ze begonnen hun reis op het schitterende Vancouver Island. Ze maakten prachtige wandelingen door het regenwoud en over de stranden van het Pacific Rim National Park, gingen op berensafari en zagen orka’s zwemmen voor de kust van Sidney. Ze delen hun mooiste ervaringen.

Hilde, Jeroen, Jelte en Mats
29 november 2017
Noord-Amerika
Canada

De eeuwenoude bomen van Cathedral Grove

Bij aankomst met de veerboot in de haven van Nanaimo op Vancouver Island hebben we nog een flinke rit voor de boeg; we moeten namelijk aan de andere kant van het eiland zijn. Gelukkig is de rit ernaartoe een avontuur op zich, vol schitterende vergezichten. De kinderen kijken hun ogen uit, met al die imposante bergen, maar ook met al die pick up trucks, vrachtwagens en campers die hier over de weg rijden. We stoppen onderweg bij Cathedral Grove in het MacMillan Provincial Park. Dit is een eeuwenoud bos vol enorme Douglassparren. Sommige van deze bomen zijn wel 800 jaar oud, 75 meter hoog en drie meter dik! Een prachtig stukje natuur, waar Mats en Jelte lekker kunnen klimmen en klauteren (gelukkig niet 75 meter hoog!). Na een fijne wandeling rijden we door naar onze bestemming: Ucluelet.

Wandelen in het Pacific Rim National Park

De volgende dag gaan de wandelschoenen aan en begeven we ons naar het Pacific Rim National Park. Op een informatiebord lezen we dat we beren, poema’s en wolven tegen kunnen komen en wat we in dat geval moeten doen. Dat maakt de wandeling een stuk spannender! Het eerste stuk lopen we door een dichtbegroeid regenwoud, daarna komen we uit bij de ruige kust. We besluiten om vanaf daar de 2.6 kilometer lange Lighthouse Loop (onderdeel van de Wild Pacific Trail) te volgen. We lopen om de vuurtoren, klauteren over indrukwekkende rotsen en vinden bijzondere schelpen en krabbenpootjes. Als de buikjes rammelen, keren we terug naar de ingang van het park. Hier hebben we onze eerste ontmoeting met wilde dieren; twee hertjes staan heerlijk op hun gemak te grazen. Leuk!

Sjouwen en bouwen op Wickaninnish Beach

Na de lunch staat Wickaninnish Beach op het programma. Het blijkt een heerlijk strand met een eindeloze kustlijn én bergen aangespoeld drijfhout. Fantastisch materiaal om lekker mee te slepen, sjouwen en bouwen. De jongens vervelen zich geen moment (en wij ook niet!). Wanneer we klaar zijn met bouwen, vermaken we ons nog een tijdje met het kijken naar de surfers die zich op het water duidelijk in hun element voelen.

Links: de ruige kust van het Pacific Rim National Park. Rechts: onze bouwer Jelte op Wickaninnish Beach.

Terug naar het Pacific Rim National Park

Omdat we geen genoeg kunnen krijgen van het prachtige Pacific Rim National Park, besluiten we er tijdens onze derde dag op Vancouver Island terug te keren. Ditmaal kiezen we voor de Schooner Cove trail, een wandeling door het regenwoud die uitkomt bij het strand. Het geheel doet mystiek aan, omdat het aanvankelijk mistig is en de zon langzaam probeert door te breken. Een prachtig plaatje! We zien een paar mooie kwallen en verzamelen nog wat krabbenpootjes. Dan trekken we richting Tofino. Net buiten het dorpje ontdekken we de Wildside Grill, een soort foodtruck. We eten er een lekkere burger en nemen als toetje een ijsje. De Amerikanen staan erom bekend, maar de Canadezen kunnen er ook wat van; de ijsjes zijn enorm! Wij zijn voorlopig dus voorzien.

Op berensafari

Met een volle maag vertrekken we vanuit de haven van Tofino op berensafari. We varen richting een baai en hebben meteen geluk; we zien een zwarte beer! Iets verderop laat de volgende zwarte beer zich zien – een sterk exemplaar, want hij duwt met één poot een enorm rotsblok omver. Tijdens de tocht zien we de beren in verschillende situaties. Zo zien we er een op zoek naar eten en een moeder met kind. Het kleintje is nog schuchter en klimt snel de boom in wanneer hij ons in het vizier krijgt. De moeder houdt hem goed in de gaten. Heel bijzonder! Tijdens de trip zien we overigens niet alleen beren, maar ook zeehonden, dolfijnen en een zeearend. Jelte is in de wolken, want de zeearend is zijn favoriete vogel.

Links: de Schooner Cove Trail. Midden: enorme ijsjes bij de Wildside Grill. Rechts: een zwarte beer tijdens de berensafari.

Sfeervol Victoria

Onze laatste dag op Vancouver Island brengen we door in de hoofdstad van British Columbia: Victoria. Wat een gezellige stad! We lopen langs het parlementsgebouw en dan richting de Fisherman’s Wharf. Onderweg zien we nog een wasbeertje op het strand. Fisherman’s Wharf heeft iets weg van een drijvend dorp, met leuke eetkraampjes, winkeltjes en woonboten. We eten er de beste zalmsoep en fish & chips ooit gemaakt. Daarna brengen we een aantal uren door in het Royal BC Museum, een museum over de geschiedenis en de natuur van British Columbia. Het is een heel interactief museum en daarom ook erg leuk voor de kids!

Op zoek naar walvissen en orka’s

Na dit bezoek haasten we ons naar Sidney, vanwaar onze geplande whale watching tour van start zal gaan. We hijsen ons in dikke, waterdichte pakken en stappen dan aan boord van de zodiac. Kapitein Bryan geeft aan dat hij al een week lang geen orka of walvis heeft gezien, maar deze dag hebben ze er zin in. Nadat we de grens tussen Canada en Amerika zijn overgevaren, zien we de eerste vinnen van orka’s boven het water uitsteken. Het zijn er vier in totaal: een mannetje en een vrouwtje met haar twee jongen. Als ze een aantal zeehondjes in het oog krijgen, denken ze hun maaltijd te hebben gevonden. Ze blijven heel stil onder het wateroppervlak liggen en duiken dan opeens weer op. Dit herhaalt zich een aantal keer, maar ze krijgen de zeehonden niet te pakken. Wat een imposante dieren en wat een mooie afsluiter van onze trip over Vancouver Island!

Fotoverslag

Het eerst wild dat we spotten: dit hertje in het Pacific Rim National Park

Jeroen en Mats in het prachtige Pacific Rim National Park

De ruige kustlijn van het Pacific Rim NP

De Schooner Cove trail

Prachtig uitzicht tijdens de berensafari

Een zwarte beer op zoek naar voedsel

Victoria

De Fisherman's Wharf in Victoria

Met Jelte genieten van de lekkerste zalmsoep!

Jeroen en Mats laten de fish & chips smaken

Orka's!

Het gezin compleet!

Net als Hilde en haar gezin de pareltjes van Vancouver Island ontdekken? Bekijk dan onze familiereis Beautiful West Canada of onze reizen naar Vancouver Island.

Wilt u reisinspiratie ontvangen en geen enkele tip missen?

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.