Reisspecialist Stéphanie Gras bezocht tijdens haar bezoek aan de Cook Eilanden niet alleen de paradijselijke eilanden Rarotonga en Aitutaki, maar ook het onbekende Atiu. Voor hagelwitte stranden en azuurblauw water ga je níet naar Atiu. Waarom is het eiland dan toch de moeite waard? Stéphanie deelt haar ervaringen.

Stéphanie Gras
20 juni 2017
Oceanië
Cook Islands

Als enige toeristen op Atiu

Vanaf het eiland Aitutaki vliegen we met Air Rarotonga in 40 minuten naar het eiland Atiu. Deze vlucht gaat drie keer in de week. Wij zijn bijna de enige aan boord, wat toch een aparte gewaarwording is. We landen op een ‘airstrip’ met behoorlijk wat gaten en hobbels, waar een handvol lokale bewoners vol blijdschap op ons wacht. Overigens zijn we vandaag de enige toeristen op het eiland. De luchthaven bestaat uit een simpele overkapping, waar de kinderen op de bagageband spelen (lees: een houten blok, waar voor de vorm onze tassen keurig op worden gelegd).

Ik word opgehaald door Marshall, de lokale gids van het eiland en tevens de eigenaar van Atiu Bed & Breakfast. Onderweg naar zijn bed & breakfast krijg ik alvast een korte rondleiding over het eiland. Het valt me op dat het eiland ontzettend groen en dichtbegroeid is. De zee is ruiger en donkerder van kleur dan op de andere Cook Eilanden. Het huis van Marshall is gelegen op een prachtig stuk land. Het verblijf is eenvoudig, maar de kamers zijn ruim en schoon. Ik vind het erg leuk dat ik bij een local overnacht. Luxe vind je niet op dit eiland. Er is nog een ander verblijf op Atiu, genaamd Atiu Villas. Ook dit is een simpel onderkomen en totaal niet te vergelijken met de luxe resorts die je bijvoorbeeld op Aitutaki vindt.

Onze aankomst op het eiland

De avontuurlijke wandeltocht naar de grotten

Atiu is geschikt voor reizigers die op zoek zijn naar avontuur, natuur en een ontmoeting met de authentieke bevolking. Mijn avontuur begint dezelfde middag nog. Het is tijd om mijn wandelschoenen aan te trekken, want Marshall neemt ons mee op de Anatakitaki Kopeka Cave Tour. De wandeltocht begint ontspannen en we lopen door het mystieke regenwoud. Na een paar minuten begint de ondergrond te veranderen in oud lavagesteente. Dit is donkergrijs van kleur, grillig en vlijmscherp, vallen is dus geen optie. Dat maakt de tocht vrij spannend, want soms moeten we grote stappen zetten om over diepe potholes heen te stappen. Gelukkig heb ik als houvast twee wandelstokken van de gids gekregen. Voor reizigers die slecht ter been zijn of bijvoorbeeld last van hun rug hebben, is deze tour een absolute ‘no go’.

De wandeling leidt ons naar de grotten van het eiland, het huis van de Kopeka vogel. Deze vogelsoort komt alleen op dit eiland voor en is daarom erg bijzonder. Binnenin de grot zijn de kleurschakeringen prachtig. We lopen een stukje dieper de grot in en we horen het geluid van de Kopeka vogels, maar we zien ze helaas niet. Bij een waterpoel kunnen we even heerlijk verkoeling opzoeken na de pittige wandeling in het tropische klimaat.

De wandeltocht door de jungle met onze gids Marshall

Ontmoeting met de locals in een traditionele Tumunu

’s Avonds staat ons een compleet andere ervaring te wachten. We bezoeken een lokale kroeg, genaamd ‘Tumunu’, wat letterlijk kokosboom betekent. De naam Tumunu wordt ook gebruikt voor een vat dat uit de basis van de kokosnootboom is gesneden. Dit vat, tot de nok toe gevuld met zelf gebrouwen drank, staat midden in de kroeg. Neem het woord kroeg niet te letterlijk, want het is een kleine ruimte van ongeveer 3 bij 3 meter, met muren van golfplaten en hout. Het wordt ook wel de ‘bush pub’ genoemd. Het is de ontmoetingsplaats van de locals voor het zingen van liederen, maar het is ook de plek om ideeën te delen en problemen samen op te lossen. Dit alles werkt uiteraard niet zonder het machtige bushbier, rechtstreeks uit het tumunu vat.

Binnen staan houten bankjes opgesteld en we worden uitgenodigd om te gaan zitten. Een van de locals zit in het midden, naast het vat. Met een klein, houten bekertje schept hij drank uit het vat. De houten beker gaat de kring rond en het is de bedoeling dat je iedere ronde een slok neemt. De man in het midden, vult de beker telkens opnieuw, terwijl de rest van de locals liederen aan het zingen zijn. Na een paar rondjes van het bier beleefd te hebben geaccepteerd, stopt het gezang en is het tijd om onszelf voor te stellen. We hebben ook wat lekkernijen meegenomen, als dank voor de gastvrijheid. Wij hebben vanavond nog een diner op de planning en verlaten de Tumunu, maar de locals gaan gezellig door tot in het holst van de nacht…

Op bezoek in de Tumunu

Verlaten baaien met wilde golven

De volgende dag begint met een heerlijk ontbijt, geserveerd door Marshall, met vers gebakken brood en zelfgemaakte jam uit eigen tuin. Daarna neemt hij ons mee voor een tocht over het eiland. Ik neem plaats in de laadbak van de jeep waarmee we langs de ruige kustlijn rijden. Alles gaat provisorisch op dit eiland, heerlijk! We stappen meerdere keren uit om de verscholen strandjes te bezoeken. Hier vind je geen bounty stranden of helderblauw water, maar wat grover zand en een ruige zee. Een behoorlijk contrast met de andere bezochte eilanden Rarotonga en Aitutaki, maar zeker niet minder mooi. De verlaten baaien liggen vol met prachtige schelpen. Het is een mooie afsluiting van mijn bezoek aan dit verrassende eiland.

Heb je de Cook Eilanden op je bucket list staan en twijfel je nog over welke eilanden je aan wilt doen? Kies voor Atiu als je op zoek bent naar een ongerept, ruig eiland, waar sportieve activiteiten in de natuur centraal staan. Het eiland is vrij klein, dus een verblijf van een of twee nachten is voldoende. Combineer Atiu met Rarotonga en/of Aitutaki en je ervaart de Cook Eilanden op z’n best!

De kust en het binnenland van Atiu

Wil jij net als Stéphanie het onontdekte Atiu bezoeken? Bekijk ons 2-daags Atiu Experience arrangement. Nieuwsgierig naar haar ervaringen op de andere Cook Eilanden? Lees haar blog over Rarotonga & Aitutaki.