Ontdek Madagascar

'Madagascar' klinkt al net zo magisch als haar hoofdstad Antananarivo, maar is nog een tamelijk onbekende bestemming. Het land van de lemuren, baobabbomen, eindeloze zandstranden en heerlijke Franse keuken is echter klaar om ontdekt te worden. Onze reisspecialist Natalie Hart vertelt over bijzonder Madagascar.

Natalie Hart
09-03-2016
Afrika
Madagascar
Reisverslag
Activiteiten, Cultuur, Eten en Drinken, Natuur

De vriendelijke Malagasy

"Madagascar is geen typisch Afrikaans land. Het heeft Afrikaanse invloeden, maar ook duidelijk Creoolse en Aziatische, en ook de Franse invloeden uit de koloniale tijd zijn nog in overvloed aanwezig. Madagascar is nog authentiek; achttien stammen die al jaren vreedzaam, samen Malagasy zijn. Samen één, en dat voel je. De Malagasy zijn uitermate vriendelijk, gastvrij en zeer bereid je te helpen. Buiten Malagasy, spreekt men Frans en mondjesmaat Engels. Dit heeft zijn charmes, want het communiceren met handen en voeten en de hilariteit als je elkaar niet begrijpt, bezorgt je automatisch een grote glimlach.

Antananarivo leeft, maar bruist nog niet

Hoofstad Antananarivo, gebouwd tussen en tegen de bergen, is een mengelmoes van het moderne nu en het leven van toen en terwijl je er rondloopt, reis je steeds heen en terug door de tijd. Ik bezoek onder meer het koninklijk paleis en het prachtige oude station. Antananarivo is een levendige stad, maar het bruist nog niet. Het verschil tussen arm en rijk is groot en dat heeft me doen beseffen hoe belangrijk de komst van het toerisme en hoe fijn het is dat de bewoners hun geliefde Madagascar met ons kunnen delen.

Antananarivo
Antananarivo

De kunstwerken van Antsirabe

Na een bijzondere reis naar het zuiden, door schitterende landschappen waarbij je je bij elke bocht afvraagt wat je nu weer voor moois zult treffen, arriveren we in Antsirabe. Deze ‘stad’ stond niet bovenaan mijn wensenlijst, maar ik zag al snel dat een bezoek wel degelijk de moeite waard is. Antsirabe staat bekend om zijn warmwaterbronnen en - meer nog - om zijn handycraft. Normaliter draai ik snel om als ik naar souvenirwinkels wordt geleid, maar mijn nieuwsgierigheid was me de baas en werd rijkelijk beloond. Met behulp van microkredieten zijn kleine bedrijfjes ontstaan waar aluminium afvalblikken worden omgetoverd tot bijzondere souvenirs die je met trots ook een plekje in huis wilt geven, in plaats van dat ze ergens op zolder belanden. Ook de sieraden, gemaakt van zebuhoorn (de lokale koe, een delicatesse), waren werkelijk prachtig. En dan nog het ouderwets gegoten en bewerkte aluminium, waarvan ze de meest uiteenlopende voorwerpen maken.


"De imperfectie, het niet perfect gegoten materiaal, geeft juist de schoonheid van het land en haar bevolking weer "


Onderweg naar Antsirabe
Onderweg naar Antsirabe

In de pousse-pousse

Voor ik Antsirabe weer verlaat, maak ik nog een rit in de befaamde pousse-pousse (riksja). Ik kan het ook niet laten om zelf even de ‘kar’te trekken. Even waren wíj de toeristische attractie. Gelukkig konden we er samen hard om lachen. Wederom een fijne herinnering! Vanaf Antsirabe rij je in een half uur naar het prachtige Tritrivameer, waar het water ijsblauw kan lijken, maar ook bijna zwart, afhankelijk van de stand van de zon. Ook de lichte klim ernaartoe is de moeite waard. Het liefste draai je je bij elke trede om, om te fotograferen, omdat het er zo overweldigend mooi is.

Fort Dauphin: pareltje aan de kust

We reizen verder naar de kust, naar Fort Dauphin (Tôlanaro). Het zuiden van Madagascar heeft lange tijd maar weinig buitenlands bezoek gehad, dus buiten enkele Fransen die in Fort Dauphin zijn gaan wonen, zijn er in de stad weinig westerlingen. Mijn blauwe ogen bleken dan ook het gesprek van de dag te zijn. Op onze beurt werden wij betoverd door de prachtige zonsondergangen. Fort Dauphin is een pareltje. Regenwoud, lemuren (maki’s), het Lokaromeer, hiking trails, lokale markten waar je je ogen uitkijkt, het is er allemaal.


"Het liefste draai je je bij elke trede om, om te fotograferen, omdat het er zo overweldigend mooi is "


Fort Dauphin
Fort Dauphin

Franse cuisine

En dan de Franse cuisine, waar je je vingers bij aflikt. Kreeft staat standaard op de menukaart en is hier een echte specialiteit. Duur, denk je dan? Madagascar is niet duur. Een overheerlijk driegangenmenu (lunch of diner) heb je al vanaf 10 euro per persoon. Met een flesje water, een frisdrank of een koud Three Horses biertje erbij, reken je 25 euro af voor twee personen en dan heb je meer dan smakelijk gegeten en de kwaliteit is verbluffend. Toch fijn die Franse invloeden! Ik krijg trek als ik er aan terugdenk.
We sliepen in Fort Dauphin in boutique hotel Talinjoo, gelegen op een prachtige plek aan zee, vlakbij het centrum. Er zijn maar elf kamers, dus je kunt hier echt tot rust komen.

Madagascar heeft oprecht mijn hart gestolen. Het is meer dan magisch. Het land staat ondanks mijn reis ernaartoe nog steeds op mijn bucketlist, en bovendien met stip gestegen, want er is nog zoveel meer te ontdekken! Ik denk bijvoorbeeld aan de 5000 kilometer strand die ik nog niet bezocht heb, ruim 50 lemuursoorten, de prachtige, gevarieerde natuur en de vriendelijke, goedlachse mensen. Als Madagascar pure chocolade zou zijn, dan is deze niet bitter, maar vol van smaak, met een eigen geur en bij elke hap een nieuwe sensatie."
 

Geïnspireerd door Natalie's verhaal? Bekijk dan ons aanbod van reizen naar Madagascar!

Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika