De Raleighvallen in Suriname: Moeder Natuur op haar best!

Reisspecialist Ruwani Polwatte Gedera ging op avontuur in Suriname. Ze bezocht de Raleighvallen, een schitterend natuurreservaat dat bekend staat om zijn prachtige waterpartijen. Ze beklom een metershoge berg, stond oog in oog met doodshoofdaapjes en proefde exotische vruchten waar ze nog nooit eerder van gehoord had. Het bleek een ervaring om nooit meer te vergeten.

Ruwani Polwatte Gedera
29-09-2017
Caribbean
Suriname
Reisverslag
Activiteiten, Natuur

Op naar de Raleighvallen

Ik eet snel de laatste hap van mijn overheerlijke roti rol en stroop dan mijn mouwen op. Het is tijd om de boot in te laden! Ik ben in Witagron, een dorpje op 4.5 uur rijden van Paramaribo, en maak me klaar voor de tocht naar de Raleighvallen. Dit natuurreservaat staat bekend om haar prachtige waterpartijen en de vogels en apen die hier leven. Het dichtstbijzijnde dorpje ligt echter op ruim drie uur varen, dus alle benodigdheden moeten mee op de boot. Werk aan de winkel dus. Als alles gereed is stappen we in de korjaal, onze boot. Na een vermoeiende tocht arriveren we in the middle of nowhere. Het is er prachtig groen en roodgekleurde ara’s scheren over mijn hoofd. Dit is Suriname!

Een ontmoeting met doodshoofdaapjes

Na aankomst begrijp ik van de kok van het verblijf dat de doodshoofdaapjes in de buurt op de geur van banaan en smakkende geluiden afkomen. Tijd om de proef op de som te nemen. Ik neem een banaan mee en trek de natuur in. En inderdaad, al snel rennen er een aantal doodshoofdaapjes naar mij toe. Ik steek mijn hand uit en voel hoe zachte handjes voorzichtig glibberige stukjes banaan pakken. Wat lief!

Een groen paradijs in the middle of the nowhere (l) en het voeren van de doodshoofdaapjes
Een groen paradijs in the middle of the nowhere (l) en het voeren van de doodshoofdaapjes

Omringd door de geluiden van de natuur

Eenmaal terug bij de accommodatie besluit ik mijn kamer te inspecteren. Ook hier beleef ik een wauw-moment. De kamer heeft maar drie muren en een open veranda, waardoor je het idee krijgt dat je buiten slaapt. Ik kijk uit op de Coppenamerivier en het bos en voel me een met de natuur. Een fantastische plek voor de avontuurlijk ingestelde reiziger. ’s Avonds kruip ik vroeg onder de lakens. Al luisterend naar de geluiden van de ongerepte natuur van Suriname (kwakende kikkers, tjirpende krekels en stromend water) val ik in slaap. 

Het waterspektakel van de Moedervallen

De volgende ochtend word ik gewekt door overvliegende papegaaien. Wat een fijn moment om de dag mee te beginnen. De dag zal alleen maar beter worden, want vandaag bezoek ik de Moedervallen. Velen denken hierbij aan watervallen, maar in werkelijkheid is dit een enorme stroomversnelling in de Coppenamerivier. De weg er naartoe is al een hele belevenis: urenlang begeven we ons in het hoge, dichtbegroeide bos. Tussen de honderden verschillende tinten groen zien we slingerapen, doodshoofdaapjes, kapucijnerapen en zelfs een baardsaki. Ik kijk mijn ogen uit.

 

Dan horen we het geluid van een enorm watergeweld dat zich langs rotsen beweegt. We kijken om ons heen, maar zien nog niets. We lopen nog enkele meters en zien dan waar we voor gekomen zijn: de Moedervallen! Wat een prachtige omgeving en wat is het fantastisch om de enorme kracht van het water waar te nemen. Ik ben er stil van en geniet van het uitzicht. Na enige tijd dagdromen, trekt de gids me aan mijn mouw: het is tijd om aan de terugweg te beginnen.

Ik sliep in de bovenste hoekwoning met prachtig uitzicht op de Coppenamerivier (l) en ik genoot van de Moedervallen (r)
Ik sliep in de bovenste hoekwoning met prachtig uitzicht op de Coppenamerivier (l) en ik genoot van de Moedervallen (r)

De Raleighvallen: ook een vogelparadijs

Omdat ik nog meer wil ontdekken, breng ik in de namiddag nog een bezoek aan de airstrip. Het is niet meer dan een strook groen gras (waar alleen sporadisch een vliegtuigje van president Bouterse landt), maar het is wel een fantastische plek om vogels te spotten. In korte tijd zie ik roodblauwe ara’s, verschillende toekansoorten, papegaaitjes en roofvogels zoals wouwen en caracara’s. Het is me meteen duidelijk waarom deze plek als vogelparadijs wordt omschreven.

De beklimming van de Voltzberg

De volgende dag staat het hoogtepunt van mijn trip naar de Raleighvallen op het programma: het beklimmen van de Voltzberg. We wandelen eerst zes kilometer door dichtbegroeide bossen, over dikke boomwortels, door kreekjes, over stenen en door modder om bij een granieten plateau uit te komen. Je moet er wat voor over hebben! Onderweg proeven we continu van het fruit dat langs de wandelpaden groeit. Geen bananen of appels, maar exotische vruchten waarvan ik nog nooit eerder gehoord heb, zoals de mopé, de zuurzak en roze bessen die smaken naar lychees. Eenmaal op het plateau aangekomen genieten we van het prachtige uitzicht op de 240 meter hoge Voltzberg. Pas dan besef ik: het echte werk moet nog beginnen!


Klimmen en klauteren

Vanaf de voet van de berg start de weg naar boven. We klauteren omhoog, over stenen, boomstammen en rotsen. Op een gegeven moment hang ik zelfs in de lianen. Ook een touw wordt gebruikt om de steile helling te trotseren. Nee, deze zware klim is niet voor iedereen weggelegd. Een goede conditie en doorzettingsvermogen zijn wel de minimale vereisten. De zware klim is het echter dubbel en dwars waard. Bovenop de berg beleef ik namelijk een onvergetelijk moment. Ik sta letterlijk bóven het regenwoud, dat reikt tot aan de grens met Brazilië. Ik zie hoe de wolken langs de berg trekken, de rivier waar ik me gisteren nog bevond en speelse vogels die zich mee laten voeren door de wind. Na een heerlijke lunch bovenop de berg sluit ik mijn avontuur in het natuurreservaat af. De Raleighvallen zijn werkelijk een cadeautje van Moeder Natuur.

Het uitzicht vanaf de top van de Voltzberg!
Het uitzicht vanaf de top van de Voltzberg!


Ben je net als Ruwani een avonturier? Bekijk dan ons 4-daagse arrangement naar de Raleighvallen en laat je verrassen!Verre Reizen Nieuwsbrief?

Aanmelden nieuwsbrief

Mevr.     Dhr.


  *
Volg Tenzing Travel ...en blijf op de hoogte van onze reizen, acties en andere leuke weetjes.

please chat with me