Verliefd op Botswana

Aan de ene kant back-to-basic door te kamperen, aan de andere kant de meest exclusieve safari-bestemming van Afrika: Botswana! Manon Louw, reisspecialist bij Tenzing Travel, bezocht samen met collega Sofie Termos dit indrukwekkende land en had vooraf nog zo haar bedenkingen bij de eenvoudige manier van reizen. Manon hield een reisdagboek bij en deelt haar verhaal.

Manon Louw
09-12-2016
Afrika
Botswana
Reisverslag
Activiteiten, Natuur

Het avontuur begint

Natuurlijk hoef je niet te kamperen. Er zijn juist fantastische luxueuze lodges op de meest mooie locaties in Botswana. Maar voor deze reis kies ik ervoor om het over een hele andere boeg te gooien. Uit mijn comfort zone en op zoek naar avontuur. Na een korte vlucht van Johannesburg naar Maun, begint ons avontuur pas echt als we ons voertuig zien voor de rest van de reis. Een stoere, open safari-jeep die ons hopelijk naar de meest ruige en ongerepte stukjes van Botswana zal brengen. Na een korte kennismaking met onze gids die tevens onze chauffeur is, vervolgen we onze weg naar ons eerste kamp in Xakanaxa, in het Moremi Wildreservaat.

 

 


"Het is een gek idee dat wij deze plek delen met hyena's, leeuwen en andere roofdieren."


 

We krijgen gelijk een warm onthaal door de vriendelijke stafleden met gezang en koele drankjes die in de hete en droge oktobermaand heel even voor een aangename verkoeling zorgen. De zonsondergang is al ingetreden en we zien vijf safaritenten in een halve cirkel opgesteld. Iedere tent is voorzien van een olielampje die sfeervol voor de ingang staat te flikkeren. Met het kleine gezelschap waan je je alleen, midden in de donkere wildernis. Het is lastig voor te stellen dat we deze plek delen met hyena’s, katachtigen en andere Afrikaanse roofdieren. Hoe zal ik slapen de eerste nacht? Eerst nog een heerlijk diner, met als voorgerecht soep, om daarna te smullen van een stukje kudu-vlees, klaargemaakt op slechts een kampvuur. Want in deze ruige wildernis is het kampvuur hetgeen waar je het mee zal moeten doen. Toch wel moe maar voldaan kruip ik onder mijn deken. Ik ben erg blij met mijn last-minute besluit om voor vertrek nog een stel oordopjes in mijn tas te stoppen. Ik kan het niet helpen om tijdens mijn eerste nacht, mij realiserend dat ik slechts door een canvas-doek van de Afrikaanse wildernis ben verwijderd, met gespitste oren te luisteren naar alle dierengeluiden. Ongelooflijk! Maar ik zou liegen als ik zeg dat ik het niet heel spannend vind. Met dank aan de oordopjes val ik gelukkig toch in slaap.

Een olifant komt ons kamp binnen wandelen en rechts ons vervoer gedurende de hele reis
Een olifant komt ons kamp binnen wandelen en rechts ons vervoer gedurende de hele reis

Dead Tree Island

De volgende ochtend staat een bezoek aan 'Dead Tree Island' op ons programma, op nog geen vijf minuten rijden van ons kamp vandaan. Het lijkt wel alsof we ons ineens op een andere planeet bevinden, zo sterk verandert het landschap in korte tijd. De naam zegt het eigenlijk al: een landschap met alleen maar dode bomen, zo ver als het oog rijkt. Onze gids vertelt dat dit verschijnsel met name te danken is aan de vele olifanten die dit gebied hun thuis noemen. Olifanten staan er om bekend alles wat op hun pad komt te verwoesten. Bomen worden met wortel en al uit de grond getrokken, met dit indrukwekkende landschap dus als resultaat. Voor mij heeft het iets moois, iets magisch. Naast de vele olifanten, is dit een walhalla voor nog veel meer wilde dieren. De droge, dorre omgeving zorgt ervoor dat wij veel dieren kunnen zien. Er zijn hier weinig dichtbegroeide struiken waar ze zich achter kunnen verstoppen. Luipaarden en leeuwen komen hier ook graag, omdat zij gemakkelijk hun prooi kunnen spotten. Ze zeggen altijd dat de luipaard de meest lastige katachtige is om van je lijstje af te strepen. Ik geloof dat wij een record gebroken hebben met wel elf luipaarden die we hier gespot hebben! Ik blijf maar foto’s maken, want het zijn zulke machtige beesten om te zien. Dit voelt echt als mijn geluksdag.

 


"De olifant kijkt toe hoe ons tentenkamp wordt opgezet."


 

 

Het Moremi Wildreservaat is uitgestrekt en we verblijven dan ook in een tweede kamp, genaamd Khwai, waar we in de namiddag arriveren. Er wordt nog druk gewerkt aan het opzetten van onze tenten. Wij kijken toe hoe alles in rap tempo wordt opgezet, maar we zijn niet de enige. Er is een nieuwsgierige, reusachtige olifant het kamp binnengelopen die alle activiteiten gadeslaat. In de tussentijd plukt hij rustig met zijn slurf de vruchten hoog uit de boom. Wat een bijzonder tafereel om te zien. De olifant kijkt hoe ons kamp wordt opgezet en wij kijken naar de olifant!

De waterrijke Okavango Delta

Op dag 3 verruilen we het dorre landschap van Moremi voor de groene Okavango Delta. Voor mij is de delta toch hét hoogtepunt van Botswana dat je gezien moet hebben. Als ik aan Botswana denk dan zie ik een groen, vogelrijk landschap met een overvloed aan water wat zich kronkelend een weg vind door de moerassen en grassen. Zelfs nu, in het droge seizoen zijn hier vele “waterwegen” te vinden. Direct bij de eerste waterpoel zien we verschillende kleine oortjes boven het water uitsteken…nijlpaarden! Deze spot je ook zeker niet overal en nu zien we er gelijk tientallen tegelijk. Helaas blijven ze gedurende de dag liever in het water en dus moeten we voor nu genoegen nemen met wiebelende oortjes en zo nu en dan een paar ogen en neusgaten die boven komen. We boffen met een geeuwende nijlpaard, waardoor zijn reusachtige slagtanden heel even zichtbaar zijn.

Eén van de vele luipaarden die we spotten tijdens de reis en de nijlpaarden
Eén van de vele luipaarden die we spotten tijdens de reis en de nijlpaarden

Sterke verhalen bij het kampvuur

’s Avonds genieten we na van weer een geslaagde dag. De canvas safari-stoelen worden na het diner in een halve cirkel om het kampvuur gezet, met een panoramisch uitzicht over de delta. Onze gids deelt zijn verhalen van alle spectaculaire avonturen die hij tot nu toe heeft meegemaakt. Nu krijg ik nog meer zin om morgen weer op pad te gaan. Terwijl het kampvuur licht knettert, neem ik een slokje van mijn ijskoude Amarula, een typisch Afrikaans drankje, wat de perfecte afsluiter is voor het slapen gaan.

 

Ik word vroeg wakker van een diep grommend geluid. Je hoeft geen expert te zijn om te horen wat dit is: een leeuw! Gelukkig komt onze gids ons al snel gerust stellen en geeft aan dat dit gebied het territorium is van vier mannetjesleeuwen (broers) die elkaar iedere ochtend opzoeken. Gauw een veel te heet kopje koffie opgeslurpt en dan gelijk de auto in, op zoek naar de machtige Koning van het dierenrijk. We zijn nog geen vijf minuten onderweg of we horen via de portofoon dat er een leeuw dwars door ons kamp loopt! Ongelooflijk dat we daar net nog waren. We maken gelijk rechtsomkeert en rijden in rap tempo terug naar ons kamp. Daar zien we alsnog een mannetjesleeuw grommend langs de tenten lopen. Waanzinnig om te zien dit…We volgen de leeuw tot hij een waterweg oversteekt en uit het zicht verdwijnt. Ik word er stil van en realiseer mij hoe uniek het moment is wat ik zojuist heb meegemaakt.

Een klassieker tijdens de safari: een zogenaamde sundowner

Op het heetst van de dag heeft het geen zin om naar de dieren op zoek te gaan en vermaak ik mij prima met een goed boek en het uitzicht dat nooit verveeld. Een uur voordat de zon ondergaat is het tijd om weer in de jeep te stappen. Deze tijd van de dag wordt in de fotografie ook wel het ‘gouden uur’ genoemd. Met zonsondergang veranderen de kleuren en krijg je een prachtige warme gloed op je foto’s. We zien een grote olifant en op nog geen 20 meter afstand een leeuw en leeuwin door het zand rollen. Dan toch maar even iets verder doorrijden voordat we uitstappen. Onze gids kiest een prachtige plek aan het water voor het drinken van ons glaasje wijn. Vlak voordat ik de auto uitstap zie ik nog een dikke krokodil het water inglijden. Wegblijven van de waterkant dus. Terwijl de drankjes worden ingeschonken en de biltong (gedroogd vlees) wordt uitgedeeld, geniet ik van de zon die langzaam achter het Afrikaanse landschap verdwijnt.

De mannetjesleeuw die bij ons in het kamp loopt en deze twee olifanten zijn aan het stoeien in de Delta
De mannetjesleeuw die bij ons in het kamp loopt en deze twee olifanten zijn aan het stoeien in de Delta

Tip: verken de delta per mokoro

Wat natuurlijk niet aan onze delta-ervaring mag ontbreken is een tocht per ‘mokoro’ op het water. Een mokoro heeft iets weg van een uitgeholde, halve boomstam die gelukkig blijft drijven. Het water van de delta is namelijk het thuis van vele krokodillen en nijlpaarden. Onze gids geeft het niet geheel overbodige advies om je handen binnenboord te houden. Dat doe ik dan ook braaf. Per twee personen zit je in het primitieve bootje plus een ranger die met een lange, stevige stok het bootje voortduwt. Ik voel mij erg kwetsbaar, want erg stabiel voelt dit smalle vervoermiddel niet. Als ik niets anders om mij heen hoor dan vogel- en kikkergeluiden begin ik te ontspannen. Niet veel later zien we een olifant, die eigenlijk onze doorgang enigszins blokkeert. Onze rangers geven de olifant de ruimte en we wachten dan ook geduldig totdat hij zelf besluit om zijn weg te vervolgen richting de struiken.

Echte liefde

Ik weet zeker dat ik deze unieke momenten ga missen als het tijd is om weer naar huis te gaan. Nu realiseer ik mij dat het kamperen de meest mooie avonturen heeft opgeleverd, omdat we continu in het hart van de actie zaten. Dat er geen stromend water en elektriciteit was, neem ik graag voor lief. Het draagt zelfs bij aan de gehele ervaring, het maakte de beleving nog puurder. Nu ik Botswana heb bezocht, vraag ik me af of een ander land mij ooit nog zo zal verrassen. Ik ben verliefd geworden op de natuur, de dieren, de hitte, de geuren en kleuren van dit land.

In de Mokoro en ons uitzicht over de delta met twee leeuwen aan de oever
In de Mokoro en ons uitzicht over de delta met twee leeuwen aan de oever


Wilt u ook kamperen in Botswana? Bekijk hier onze kampeerreis of neem contact op voor een reis op maat.Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika