De afwisselende natuur van Zuid-Afrika

Staat Zuid-Afrika op je bucketlist, houd je van afwisseling en breng je graag veel tijd door in de natuur? Dan zijn er een aantal plaatsen in Zuid-Afrika die je volgens onze reisspecialist Paula van Beurden niet mag overslaan. Zij deelt een paar van haar favorieten.

Paula van Beurden
07-11-2016
Afrika
Zuid-Afrika
Reisverslag
Activiteiten, Natuur

Oudtshoorn aan de Route 62

Route 62 is een prachtige weg langs wijngebieden, bergen en groene valleien. De route start in Kaapstad en loopt helemaal door tot aan Port Elizabeth. Het kleine plaatsje Oudtshoorn ligt aan de Route 62 en staat bekend om de struisvogelboederijen, dus zodra je struisvogels aan weerszijden van de weg ziet, weet je dat je er bent. Ik kan hier niet weggaan zonder een stukje struisvogel geproefd te hebben. Het restaurant The Black Swan serveert de lekkerste stukjes vlees, waaronder natuurlijk... struisvogel! Struisvogels leggen verrassend grote eieren. Onze ober vertelt mij dat je zelfs op zo'n ei kunt gaan staan zonder dat het breekt. Leuk weetje: met één struisvogelei kun je een omelet maken voor wel 18 personen. We bezoeken ook de beroemde Cango Caves, gelegen aan de voet van de Swartbergpas. In deze grotten zijn prachtige stalagmieten te bewonderen. Boek deze excursie wel vooraf, want je mag niet zonder gids naar binnen.

De indrukwekkende Cango Caves en natuurlijk moest een van de vele struisvogels ook op de foto
De indrukwekkende Cango Caves en natuurlijk moest een van de vele struisvogels ook op de foto

Activiteiten voor jong en oud in Tsitsikamma

Langs de kust van de Indische Oceaan in de provincie Oost-Kaap ligt het Tsitsikamma National Park. In het park zijn prachtige wandelroutes uitgestippeld. Ik heb hier een volle dag de tijd, dus kies ik voor het beroemde 'Otter Trai'l. Ruige berglandschappen, oerbos en fynbos wisselen elkaar af en overal heb je een weids uitzicht over wilde rivieren en beken. Eigenlijk is de Otter Trail een meerdaagse hike, maar als je korter de tijd hebt, kan je ook prima een gedeelte ervan lopen. Ben je erg sportief ingesteld, dan kun je hier ook ziplinen, raften, of zelfs bungeejumpen! Ben je wat slechter ter been, maar wil je toch een goede indruk krijgen van het gebied, kies dan voor een helikoptervlucht over het Tsitsikamma National Park. Omdat het grenst aan de oceaan, heb je dan ook een spectaculair uitzicht over de ruige kustlijn.

 


"De Otter Trail is een meerdaagse hike, maar je kunt ook prima een deel op één dag lopen."


 

De majestueuze Drakensbergen

Een bezoek aan het Royal Natal National Park, gelegen in het uKhahlamba Drakensberg Park, stond hoog op mijn verlanglijst  De natuur in dit gebied doet denken aan die van Nieuw-Zeeland. Met ruige, groene bergen, hoge watervallen en prachtige grotten lijkt het alsof deze setting zo uit een film komt. Gelukkig heb ik hier een volle dag om naar de Tugelawaterval te wandelen, de hoogste waterval van Afrika! Het is wel een pittige wandeling (ongeveer vijf uur heen en terug), maar met uitzicht op het 'Amphitheater' is het absoluut de moeite waard. Het Amphitheater is een indrukwekkende rotswand van wel vijf kilometer lang en typerend voor de Drakensbergen.

Het Amphitheater van de Drakensbergen
Het Amphitheater van de Drakensbergen

Heel veel wild in St Lucia en Hluhluwe

Zuid-Afrika zit vol contrasten, want het iSimangaliso Wetland (voorheen het Greater St Lucia Wetland Park) is met geen enkel ander gebied te vergelijken. Het is een moerasgebied en je struikelt er bijna over de nijlpaarden, verder vind je er ook krokodillen en bijzondere vogels. Om deze dieren te kunnen bekijken ga ik mee met een boottocht op het Lake St. Lucia. In de middag ga ik naar Cape Vidal, want hier kan je snorkelen over het koraalrif en - in onze wintermaanden - zonnen aan het strand. Ik slaap drie nachten in het plaatsje St Lucia, zodat ik ook een volle dag de tijd heb om het nabijgelegen Hluhluwe-Umfolozi Game Reserve aan te doen. Dit is het oudste wildpark van Zuid-Afrika, opgericht in 1895 en het enige park in de provincie KwaZulu Natal waar de 'Big 5' voorkomen. Ik ga hier dus op game drive op zoek naar het grote wild en geniet bovendien van een prachtige zonsondergang.

Heel veel nijlpaarden in St Lucia en het landschap van Hluhluwe
Heel veel nijlpaarden in St Lucia en het landschap van Hluhluwe

Op safari in het Krugerpark

De meest bekende plek waar de Big 5 zich thuis voelt is natuurlijk het Krugerpark. Ja, het is toeristisch, maar dat is natuurlijk met een goede reden. Je hebt hier zoveel kans om wilde dieren te spotten, dat het ondanks de drukte een favoriete plek van reizigers blijft. Ik kies ervoor om hier te kamperen. Zo ben ik nog meer één met de natuur en kan ik zelfs vanuit m’n slaapzak dierengeluiden horen, wat het voor mij alleen nog maar spannender maakt. Ik heb ter plaatse een game drive bijgeboekt, zodat ik niet alleen met eigen auto op safari ga. Tijdens de game drive speurt onze ervaren ranger naar sporen van wilde dieren. Wij hebben uiteindelijk olifanten, leeuwen, neushoorns en buffels gezien, maar ik mis nog steeds de luipaard die ik na verschillende reizen door Zuid-Afrika nog niet heb gespot. Ik heb daarom besloten dat ik hoe dan ook nog een keer terug moet...

Ter plaatse heb ik nog een extra safari bijgeboekt en spotte gelijk een hele kudde olifanten!
Ter plaatse heb ik nog een extra safari bijgeboekt en spotte gelijk een hele kudde olifanten!


Ben je op zoek naar een rondreis die deze hoogtepunten aandoet en houd je van kamperen in groepsverband? Bekijk dan onze 20-daagse reis South Africa Adventure.

i.s.m.


Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika