Onthaasten in China: Beijing en Guilin

Een rondreis door China is een indrukwekkende ervaring. Door de grote culturele verschillen en de contrasten tussen klassieke bezienswaardigheden en supermoderne steden, waan je je in een andere wereld. In de reeks 'Onthaasten in China' vertelt reisspecialist Liselotte Graaf hoe je de charme van China het beste kan ervaren.

Liselotte Graaf
03-08-2016
Azië
China
Reistip
Activiteiten, Cultuur, Natuur


Bij een rondreis door China hoef je je niet af te vragen of er wel genoeg te zien of te doen zal zijn. Beijing, Xi’an, Chengdu, Guilin, Shanghai en vele andere plaatsen zijn de moeite waard om te bezoeken. Veel reizigers willen niets missen en bezoeken wel zes bestemmingen in twee of drie weken. Ik kan dit goed begrijpen, want China zal je hoogstwaarschijnlijk niet ieder jaar bezoeken.

 

Toch is dit misschien niet de meest ideale manier om door China te reizen. De volksrepubliek is namelijk groot, héél groot. Groter dan heel Europa. Wanneer je in twee weken zes Chinese steden bezoekt is het alsof je Amsterdam, Berlijn, Rome, Barcelona, Praag en Parijs in twee weken aandoet. Om dit realiseren zal je tijdens die periode veel in het vliegtuig zitten. Zonde!

 

Daarom raad ik je aan om keuzes te maken. Kies voor twee of drie bestemmingen en verblijf daar langer. Ga de eerste dag met een gids op stap en verken de omgeving daarna zelf. Door de goedgeorganiseerde infrastructuur is dit prima te doen. Door op ontdekkingstocht te gaan en je onder te dompelen in de lokale cultuur, ervaar je de charme van China pas echt. Combineer bijvoorbeeld Beijing met Guilin, voor een fijn contrast tussen cultuur en natuur. 

De Chinese Muur
De Chinese Muur

Cultuur in Beijing

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Beijing, je struikelt er haast over de culturele hoogtepunten. Ik raad je dan ook aan om minstens 5 dagen tot een week in de hoofdstad te verblijven. Bezoek bijvoorbeeld:

  • De Verboden Stad, de voormalige residentie van China’s keizers
  • De Chinese Muur, één van de zeven nieuwe wereldwonderen
  • De Tempel van de Hemel, een imposante 15e-eeuwse tempel
  • De Night Market, een markt waar vele Chinese delicatessen verkocht worden

Meer weten over deze bijzondere highlights? Lees mijn vorige blog over Beijing!

 


"Voor de beste ervaring verblijf je minstens 5 dagen tot een week in Beijing"


 

Daarnaast raad ik je aan om een wandeling of fietstocht te maken door de traditionele hutong-wijken van Beijing. Deze wijken stammen uit de tijd van de Qing-dynastie en bestaan uit kleine huisjes met één verdieping en straatjes die soms slechts 40 centimeter breed zijn. Veel woningen hebben geen sanitair of elektriciteit, al worden er nu een aantal gemoderniseerd om te voorkomen dat de hutongs uit het straatbeeld verdwijnen. Je kunt je haast niet voorstellen dat er in een stad als Beijing nog zulke wijken bestaan, erg bijzonder! Een leuke hutong-wijk om te bezoeken is de Houhai-wijk. Een groot deel van de woningen daar is gelegen aan het gelijknamige meer en omgetoverd tot restaurant of café, ideaal voor een verkoelend drankje!

 

Mooie wandelingen kun je ook maken door de prachtig aangelegde tuinen van het Zomerpaleis, ooit gebouwd als zomerverblijf voor de keizerlijke families. Loop langs het meer en over de sierlijke bruggen en geniet van de natuurlijke landschappen die harmonieus worden aangevuld door schitterende tempels, paviljoenen en paleizen.

Beijing is één groot cultureel hoogtepunt!
Beijing is één groot cultureel hoogtepunt!

Natuur in Guilin

Guilin is compleet anders dan Beijing. Het staat bekend om zijn levendige theecultuur en een bezoek aan een authentiek theehuis mag dus niet ontbreken tijdens je reis. Daarnaast ligt Guilin in een bijzondere, natuurlijke omgeving: het wordt omringd door een magisch karstgebergte dat oprijst vanuit een vlakte van rijstvelden en bamboebossen. De perfecte manier om deze landschappen te bewonderen is door een boottocht te maken vanuit Guilin naar Yangshuo over de Li-rivier. Verken vervolgens het idyllische Yangshuo per fiets, bezoek een van de vele lokale marktjes, wandel door de akkers of vang samen met een lokale visser aalscholvers uit de Yulong-rivier. Er zijn voldoende mogelijkheden om er een onvergetelijk verblijf van te maken!

Boottocht over de Li-rivier
Boottocht over de Li-rivier

De rijstterrassen van Longji, die zich nabij Guilin bevinden, zijn ook de moeite waard. Deze terrassen zijn tegen heuvels en bergen aangebouwd, waardoor je van bovenaf uitkijkt op een schitterend kunstwerk. Ik durf zelfs te stellen dat ze door hun hoogte spectaculairder zijn dan de welbekende rijstvelden van Bali! Wandel samen met een gids door de rijstterrassen en bezoek de nabijgelegen boerderijen, waar de lokale bevolking leeft en het land bewerkt. Door het grote contrast met onze eigen, veel modernere leefwijze is deze excursie mij persoonlijk erg bijgebleven. Een goed voorbeeld van China’s charme!

 

Ook ontspannen op reis door China? Bekijk dan nu onze bouwstenen China of vraag een vrijblijvende offerte aan.

 

Wil je nog meer tips van reisspecialist Liselotte? Lees dan het tweede deel van 'Onthaasten in China'.

De spectaculaire rijstterrassen van Longji
De spectaculaire rijstterrassen van Longji
Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika