Onthaasten in China (deel 2): van Shanghai naar Xiamen

China is een bijzondere bestemming. Zo worden supermoderne steden afgewisseld door klassieke bezienswaardigheden en verschilt de Chinese cultuur erg van die van ons. Een rondreis door China kan dan ook als overweldigend worden ervaren. In de driedelige reeks 'Onthaasten in China' vertelt reisspecialist Liselotte Graaf hoe je de charme van China het beste beleeft en hoe je alles uit je reis haalt.

Liselotte Graaf
06-10-2016
Azië
China
Reistip
Activiteiten, Locale gewoontes

Keuzes maken

In mijn vorige blog (Onthaasten in China: Beijing & Guilin) gaf ik aan dat China gewoonweg té groot is om alle highlights in drie weken te ervaren. Om dit te realiseren zal je namelijk veel tijd moeten doorbrengen op diverse vliegvelden. Dit is uiteraard niet de meest ontspannen manier van reizen en het kan veel stress opleveren. Dat is zonde, als je het mij vraagt.

 

Je zult dus keuzes moeten maken. Beperk je reis tot twee of drie bestemmingen en verblijf daar langer. Zo heb je tijd om je echt onder te dompelen in de lokale cultuur en de charme van China. Maak bijvoorbeeld een reis langs de oostkust, van Shanghai naar Xiamen, waarbij je zowel modern als traditioneel China ervaart. 

Maak keuzes om optimaal van je China-reis te genieten
Maak keuzes om optimaal van je China-reis te genieten

Wereldstad Shanghai

Shanghai is de modernste stad van China en enorm indrukwekkend. Een bezoek aan Shanghai is niet compleet zonder een wandeling over de Bund-promenade: een schitterende boulevard met aan de ene kant het business center vol torenhoge wolkenkrabbers en aan de andere kant de koloniale gebouwen. Dit contrast is typerend voor China, je weet nooit wat je kunt verwachten! Voor een panoramisch uitzicht over de Bund en Shanghai, ben je bij de Vue bar op de 32e verdieping van het Hyatt Hotel op de juiste plek. Dit is niet alleen een toplocatie vanwege het uitzicht over de gezellige drukte van de stad, maar ook vanwege het uitgebreide assortiment aan hapjes en drankjes. Genieten! 

 


"Bij de Bund-promenade wisselen torenhoge wolkenkrabbers en koloniale gebouwen elkaar af. Dit contrast is typerend voor China."


 

Naast de Bund-promenade zijn er nog genoeg andere bekende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken, waaronder:

  • De Jaden Boeddha, een prachtige tempel met Birmese Boeddha’s
  • De Skywalk, de hoogste toren van China
  • De Yu-garden, een eeuwenoude en rijk versierde Chinese tuin 

Om Shanghai nóg beter te ervaren is een fietstocht door de oude Franse koloniale wijk perfect. Het ene moment sta je naast een gigantische wolkenkrabber en twee straten verderop begeef je je in een straat vol kleine, oude huisjes waar men buiten staat te koken en de was te drogen hangt in de bomen. Het is erg leuk om zo een kijkje te kunnen nemen in het dagelijkse leven van de mensen in China.

Uitzicht over de prachtige Bund-promenade
Uitzicht over de prachtige Bund-promenade

Op naar Hangzhou

Vanuit Shanghai reis je bij voorkeur per hogesnelheidstrein naar Hangzhou. Het reizen per trein kent vele voordelen ten opzicht van het vliegen van A naar B. Zo hoef je niet continu te wachten op een vliegveld, is de reistijd veel korter (soms tot wel twee keer) én je ziet veel meer van het Chinese landschap. Ideaal! Daarnaast is het reizen per trein leuk omdat het je in contact brengt met de lokale bevolking.

 

De afstand tussen Shanghai en Hangzhou, circa 180 kilometer, leg je per trein in iets meer dan een uur af. Hangzhou is een van de beste theeregio's van China, dus een bezoek aan een traditioneel theehuis mag je niet overslaan. Hier worden vaak theeproeverijen georganiseerd en kun je de lekkerste thee kopen. In Hangzhou vond ik het heerlijk om door het oude centrum te lopen. Er staan allemaal oude, traditionele gebouwen, met als hoogtepunt een Chinese apotheek. Hier kun je ter plaatse een doktersconsult aanvragen, waarna er speciaal voor jou een kruidenmix wordt klaargemaakt. Je klachten zouden als sneeuw voor de zon moeten verdwijnen!

In China is reizen per trein echt een aanrader. Maak bijvoorbeeld een treinreis tussen Shanghai en Hangzhou.
In China is reizen per trein echt een aanrader. Maak bijvoorbeeld een treinreis tussen Shanghai en Hangzhou.

Xiamen

Sluit je reis af in Xiamen en de omliggende omgeving. De havenstad doet verrassend genoeg erg Europees aan, een beetje Mediterraans zelfs en is zo heel anders dan andere Chinese steden, maar wel erg gezellig. Voor een dagtrip is het leuk om vanuit de haven te varen naar het tegenovergelegen eiland Gulangyu, wat ook wel bekend staat als het piano-eiland. Waarom? Omdat er op dit eiland meer dan 2000 piano’s te vinden zijn en daarnaast kent Gulangyu een heus pianomuseum. Leuk voor de liefhebbers van muziek. Wandel er door de smalle straatjes, langs vervallen koloniale huizen en voorbij de Chinese bruidsparen die het eiland vaak uitkiezen als fotolocatie. Auto’s en fietsen zijn verboden op Gulangyu, je kunt er dus heerlijk slenteren.

 

Helemaal interessant is het achterland van Xiamen, waar diverse minderheden leven. Bezoek bijvoorbeeld het district Yongding, de thuisbasis van de Hakka. De Hakka leven soms wel met driehonderd families samen in enorme ronde of vierkante structuren. Je hebt de mogelijkheid om in het dorp te slapen, al behoort een boutique hotel ook tot de opties. Een bijzondere ervaring en een prachtige kans om in contact te komen met de Chinese cultuur en bevolking.

Een traditioneel Hakka-dorp
Een traditioneel Hakka-dorp


De reis van Shanghai naar Xiamen maken? Bekijk dan de reis China's Eastern Wonders.

Binnenkort volgt het laatste deel in de reeks 'Onthaasten in China'.Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika