Buitengewoon Tokyo

Reisspecialist Janneke verkende het mysterieuze Japan. Het land waar niets te gek is, maar iedereen toch binnen de lijntjes lijkt te kleuren. Een haast onmogelijke combinatie, die echter volkomen logisch lijkt wanneer je je in Tokyo begeeft - zo ontdekte ook reisspecialist Janneke. Ze vertelt over de bijzondere ervaringen die zij opdeed in de grootste stad ter wereld.

Janneke van den Biggelaar
10-05-2017
Azië
Japan
Reisverslag
Activiteiten, Locale gewoontes

Tokyo, miljoenenstad

Ons avontuur in het Land van de Rijzende Zon begint in Tokyo, de grootste stad ter wereld. Meer dan 30 miljoen mensen noemen dit hun thuis. Ongelooflijk, maar waar. Wij verblijven in de wijk Ginza, in het Park Hotel Tokyo. Zelfs bij het inchecken worden we eraan herinnerd hoe immens deze stad is. De lobby en receptie van het hotel bevinden zich namelijk op de 25e verdieping. Door de grote glazen ramen werpen we een blik naar buiten. Wat een fantastisch uitzicht! De Tokyo Tower (een communicatietoren die is gebaseerd op het ontwerp van de Eiffeltoren) springt meteen in het oog en er wordt ons verteld dat je bij mooi weer zelfs Mount Fuji (de hoogste berg van Japan) kunt zien.

 

Bij de receptie nemen we onze Manaca kaarten in ontvangst (een kaart vergelijkbaar met de Nederlandse OV-chipkaart) en we proberen die middag meteen het geroemde OV-netwerk uit. De stations blijken enorm groot, maar zonder problemen navigeren we onze naar de juiste metro. Eindbestemming? De Starbucks. Ja, echt! Niet voor de koffie, maar voor het uitzicht. Onder het genot van een kopje koffie kijken we naar de Shibuya crossing, het drukste voetgangerskruispunt ter wereld. Om de paar minuten ziet de volledige straat zwart van de mensen, terwijl een paar tellen later iedereen weer netjes voor het rode stoplicht staat te wachten. Een verbazingwekkend tafereel.

Op de Shibuya crossing ziet het om de paar minuten helemaal zwart van de mensen
Op de Shibuya crossing ziet het om de paar minuten helemaal zwart van de mensen

De Tokyo Skytree: de wereld ligt aan je voeten

We willen nog meer van de grootsheid van Tokyo ervaren en sluiten de dag daarom af met de Tokyo Skytree, het hoogste bouwwerk van Japan. De lift brengt ons naar het eerste 360° observatieplatform van de toren dat zich op 350 meter hoogte bevindt. We wandelen een volledig rondje en vergapen ons aan de vele wolkenkrabbers en mensenmassa’s die voorbij komen. De wereld ligt letterlijk aan onze voeten. Wanneer we de eerste glimp van Mount Fuji opvangen zijn we helemaal in onze nopjes. Een geweldig begin van onze trip! 

Vis in overvloed op de Tsukiji Fish Market

De volgende dag gaan we op pad met Mutusko, een energieke en enthousiaste gids die al dertig jaar in Tokyo woont. Te voet bewegen we ons gezamenlijk naar de Tsukiji Fish Market, de nummer een bezienswaardigheid van de stad. Met 2500 ton aan verkochte vis per dag is dit de grootste vismarkt ter wereld. Het is ons weer eens duidelijk: alles is groots in Japan. We struinen langs bakken vol inktvis, krabben en kreeften, maar het meest indrukwekkend is wel de tonijn die per opbod wordt verkocht. Hele rijen tonijn vinden gretig aftrek.

Links: het uitzicht vanuit de Tokyo Skytree. Rechts: de Tsukiji Fish Market
Links: het uitzicht vanuit de Tokyo Skytree. Rechts: de Tsukiji Fish Market

Een bezoek aan de Senso-ji tempel: wat brengt de toekomst?

Na ons bezoek aan de vismarkt lopen we via de Hamarikyu tuinen (een van de best bewaarde geheimen van Tokyo) naar de waterkant. We stappen in de waterbus en laten ons over de Sumida River varen. De skyline van Tokyo trekt langzaam aan ons voorbij en na een minuut of twintig komen we aan bij de wijk Asakusa. Een sfeervolle wijk, met als overduidelijk middelpunt de Senso-ji tempel: de oudste tempel van Japan. Om daar te komen wurmen we ons door een drukke straat vol souvenirwinkeltjes naar een houten poort die is volgehangen met rode lampionnetjes. De geur van wierook komt ons tegemoet en voor het eerst ruiken we het Azië dat we zo goed kennen. Net als de locals laten we hier voor een klein bedrag onze toekomst voorspellen. Daarvoor schudden we een aantal stokjes uit een busje. Deze stokjes vormen samen een code en deze code blijkt weer gelinkt te zijn aan een briefje waarop onze voorspelling staat. De stokjes voorspellen helaas weinig goeds. Gelukkig hebben de Japanners overal een oplossing voor en hoeven we niet bij de pakken neer te zitten. We knopen onze ‘bad fortune’ snel aan een rekje en maken de voorspelling daarmee ongeldig.

De Sensjo-ji tempel waar we onze 'bad fortune' ongeldig maken door hem aan een rekje vast te knopen
De Sensjo-ji tempel waar we onze 'bad fortune' ongeldig maken door hem aan een rekje vast te knopen

Akihabara: een wereld op zich

De dag is voorbij gevlogen en het is hoog tijd om de wereldberoemde sushi te proeven. In Japan blijkt het er heel anders aan toe te gaan dan in Nederland. De sushi schuift op een lopende band voorbij en wanneer we iets zien dat ons lekker lijkt, mogen we dit van de band afpakken. De sushi stelt gelukkig niet teleur. Het is heerlijk! Nadat we onze buikjes rond hebben gegeten wandelen we door de Akihabara wijk. We verbazen ons over de zogeheten maidcafés, eetgelegenheden die speciaal bedacht zijn voor strip- en gamefanaten. Zij kunnen hier hun bestelling op laten nemen door serveersters die verkleed zijn als hun favoriete stripfiguren. Even verderop vallen we in de volgende verbazing. In het Robot Restaurant zien we dansers verkleed als robots, enge stripfiguren en vuurspuwende dinosauriërs. Dit gaat gepaard met een hoop kabaal en harde muziek. Hoe bescheiden en ingetogen de Japanners ook lijken te zijn, achter gesloten deuren blijkt een heel andere wereld te liggen!

 

Om onze oren en ogen wat rust te gunnen, zoeken we de stilte en ontspanning op in een kattencafé. Want ook dat kan hier. Schoenen uit, handen wassen en aaien maar. Tussen alle katten in concluderen we dat twee dagen Tokyo veel te kort is en dat we zeker nog eens terug gaan komen!
Net als Janneke deze buitengewone stad bezoeken? Bekijk dan onze reizen naar Tokyo.Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika