Laos: authentiek en ongerept

Laos wordt door toeristen nog relatief weinig bezocht, zeker in vergelijking met nabijgelegen landen. Het land is klein, dus je ziet veel in korte tijd. Volgens reisspecialist Peter Pels kun je alle hoogtepunten van Laos prima in een week aandoen. Zijn tip is om Laos te combineren met een ander Aziatisch land als je langer de tijd hebt. Voor een goede balans tussen cultuur, natuur, lekker eten en vriendelijke mensen ga je naar Laos.

Peter Pels
11-11-2016
Azië
Laos
Reisverslag
Cultuur, Natuur

Het sfeervolle Luang Prabang aan de Mekong-rivier

Een heerlijke stad om je reis in Laos te beginnen. De sfeer in Luang Prabang is gemoedelijk en qua verkeer is het er redelijk rustig. Daardoor is het erg leuk om de gezellige stad met uitzicht op de Mekong-rivier op de fiets te ontdekken. Het centrum van Laos kenmerkt zich door smalle straatjes met oude huizen in koloniale stijl. Het zijn niet de fietsen die we in Nederland gewend zijn (lees: wat kleiner), maar prima voor een paar uur.

 

Bezoek ook zeker de Wat Xieng Thong Tempel uit de 16e eeuw in Luang Prabang als je van tempels houdt. De kleuren (goudtinten) van de tempel zijn het mooist als de zon er op schijnt. De Wat Xieng Thong Tempel staat naast het Royal Palace museum (voormalig Koninklijk Paleis) van koning Sisavangvong. Het museum is zeer interessant, met een collectie van kunst, schilderijen en religieuze objecten, afkomstig van de koninklijke familie die uiteindelijk, in de tumulteuze 20ste eeuw, naar een werkkamp zijn gebracht en daar van uitputting zijn gestorven.

 

Fietsen in Luang Prabang, een bezoek aan de Wat Xieng Thong Tempel en het dagelijkse ritueel van de monniken
Fietsen in Luang Prabang, een bezoek aan de Wat Xieng Thong Tempel en het dagelijkse ritueel van de monniken

Na een dag op pad te zijn geweest ben je misschien geneigd om in je hotel te dineren. Ik raad je juist aan om buiten de deur te eten, want er zijn zoveel gezellige restaurants! Mijn tip: ga dineren in het gezellige Coconut Garden in Luang Prabang. In de tuin hangen verlichte ballonnen, wat bijdraagt aan een sfeervol diner. Het eten is prima betaalbaar (net als in de rest van Laos) en je krijgt flinke porties.

 

Als je graag een bijzondere ceremonie wilt bijwonen, sta dan vroeg op om onder begeleiding van een gids de ‘Takbat’ mee te maken; de processie-ronde van de monniken. Om 6 uur ’s ochtends begint dit dagelijkse ritueel. De monniken, gekleed in oranje gewaden, lopen door de straten en nemen giften (eten en geld) aan van de lokale bevolking. Een unieke ervaring onder serene rust, want verder is het rond dit tijdstip natuurlijk nog stil op straat en het enige geluid dat je hoort zijn de vogels. Voor de toeristen (die op één hand te tellen zijn tijdens onze aanwezigheid) is het in principe afgelopen wanneer de monniken hun eten hebben “verzameld”. Wij mogen dankzij onze gids nog bij de monniken thuis meekijken hoe zij hun ontbijt klaarmaken en hoe zij bidden voor het eten.

 


"Vroeg opstaan om het ritueel te aanschouwen waarbij de monniken giften ontvangen van de lokale bevolking."


 

Frisse duik bij de Kuang Si Watervallen

Een bezoek aan de Kuang Si Watervallen net buiten Luang Prabang mag je absoluut niet overslaan. Ik ben blij verrast als ik zie hoe mooi blauw de kleur van het water daadwerkelijk is. Het is heerlijk om een verfrissende duik in het water te nemen, dus zorg dat je badkleding bij je hebt. Je doet er goed aan om de watervallen in de ochtend te bezoeken, want in de middag komen er grote groepen Aziatische toeristen en dat maakt  je beleving van deze plek wellicht iets minder magisch. Als je in de ochtend gaat, kun je bovendien je bezoek afsluiten met een typische 'Lao' picnic lunch.

Turquoise water bij de Kuang Si Watervallen
Turquoise water bij de Kuang Si Watervallen

Authentiek Nong Khiaw

Luang Prabang is een perfecte uitvalsbasis als je ook het noorden van Laos wilt bezoeken. Een sprookjesachtige plaats gelegen aan de rivier is Nong Khiaw, op zo’n zes uur varen of drie uur rijden vanuit Luang Prabang. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stil gestaan. De lokale bevolking verwelkomt ons met een glimlach en de kinderen komen enthousiast op ons af gerend. We zien simpele eettentjes waar typisch 'Lao' eten wordt bereid en er is een gezellige ochtendmarkt. We slapen aan de rivier in de accommodatie Nong Khiaw Riverside, in een eenvoudig huisje van bamboe op palen. Op veel plekken kun je een boottocht maken over de rivier, maar in Nong Khiaw is dit wel heel bijzonder. Mijn advies is om een boottocht bij zonsondergang te maken. Alle buffels zoeken dan na een warme dag verkoeling in de rivier, wat een mooi plaatje oplevert. Overigens is de zonsondergang tussen de bergen vanaf het water echt prachtig, dus vergeet je fototoestel niet.

Een unieke plek: Nong Khiaw
Een unieke plek: Nong Khiaw

Sla Vang Vieng niet over

Een route die je beter over land kunt afleggen in plaats van met het vliegtuig is die tussen Luang Prabang en Vientiane. Neem dan bij voorkeur een auto met chauffeur en gids, dit bespaart je veel tijd en zo kom je meer over Laos te weten. Het landschap onderweg is prachtig met groen begroeide bergen. Als je de afstand vliegt mis je ook de leuke plaats Vang Vieng. Reizigers kennen Vang Vieng vaak van het ”tubing” waarbij je je in een opgeblazen band laat meevoeren over de rivier. Voorheen kon je onderweg meerdere stops aan de rivier maken voor een alcoholische versnapering. Dit is tegenwoordig aan banden gelegd na een aantal ongelukken. Je kunt dus nog heerlijk op een band dobberen maar het toegestane alcoholpromillage is wat teruggeschroefd. Deze gezellige plaats heeft nog zoveel meer te bieden. Je kunt diverse excursies ondernemen zoals een ballonvaart maken over Vang Vieng, een wandeling door de prachtige grotten van Tham Poukham Cave of kanoën over de Nam Song-rivier. In de grotten kan je verschillende routes kiezen, waarbij sommige alleen voor de durfals onder ons geschikt zijn. Het water komt in de grot dan bijna tot aan je nek!

 


"Leg de afstand tussen Luang Prabang en Vientiane over land af, zodat je niks van het mooie landschap hoeft te missen."


 

 

Bij het verlaten van Vang Vieng rijd je door het Karstgebergte richting de hoofdstad Vientiane. Na enige tijd zie je het landschap veranderen van bergachtig naar heuvelachtig. Dit typeert het landschap van Laos. Het midden is bergachtig en het zuiden wordt steeds vlakker.

De hoofdstad Vientiane 

In Vientiane is de Gouden liggende Boeddha één van de grootste bezienswaardigheden. De boeddha is onderdeel van de Wat Si Saket Tempel. Deze tempel is gebouwd tussen 1819 en 1824 en is Vientiane’s oudste overgebleven tempel. Voor een koffiestop en wat lekkers ga je naar Joma Bakery Cafe, een franse bakkerij met heerlijke lekkernijen en goede koffie. Hoewel Vientiane de hoofdstad is en juist daarom mijn verwachtingen hoog zijn, vind ik Luang Prabang echt veel gezelliger. Vientiane is de afgelopen jaren naar mijn mening te modern en te druk geworden, maar met één overnachting is het een prima einde van mijn reis.

De Gouden liggende Boeddha in Vientiane en het uitzicht vanaf de oevers van Vang Vieng
De Gouden liggende Boeddha in Vientiane en het uitzicht vanaf de oevers van Vang Vieng


Laos zelf ervaren? Bekijk ons aanbod voor Laos online of neem contact met ons op voor meer informatie.Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika