Oman: een andere wereld

Reisspecialist Helen betrad in Oman een andere wereld. In een week tijd dienden immense woestijnen, groene oases, ruige bergen en bijzondere bouwwerken zich aan. Wat je echt niet mag missen als je zelf door Oman gaat reizen? Helen deelt haar vijf favoriete ervaringen!

Helen Bosma
18-09-2019
Azië
Oman
Magazine-artikel
Cultuur, Natuur

1. De Sultan Qaboos Grand Mosque, Muscat

Onze reis door Oman begon in Muscat, ook wel het Juweel van Arabië genoemd. En een juweeltje was het! Vooral de Sultan Qaboos Grand Mosque maakte grote indruk. Van top tot teen bedekt, betraden we dit grote, glanzende gebouw. Onmiddellijk voelde ik me dichter bij de Omani-bevolking staan. Bijzonder wat kleding met je doet.

 

Vanwege de gebedsruimte voor mannen reken ik deze moskee tot een van dé hoogtepunten van Oman. Met open mond heb ik gekeken naar de meterslange kroonluchter van duizenden Swarovski-kristallen, de kleurrijke mozaïeken op de muren en hét pronkstuk: het handgeweven Perzische tapijt dat de gehele vloer bedekt. Wat een pareltje!


2. De Wadi Bani Awf

In Oman is het gebruikelijk om per 4WD te reizen. Het echte werk kon voor ons beginnen toen we de Wadi Bani Awf doorkruisten. De avonturier in mij vond deze route door de vallei fantastisch. Via een bergweg vol haarspeldbochten, kliffen en ravijnen staken we het Hadjargebergte over. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees! Naarmate de tijd verstreek werd het landschap steeds ruiger. In het begin kwamen we nog langs honderden palmbomen, later werden deze vervangen door ontelbare rotspartijen.

 

Onderweg passeerden we diverse kleine dorpjes. Tijdens een korte stop in een van deze dorpjes werden we spontaan uitgenodigd voor een kopje koffie door een lokale familie. Als echte Hollanders konden we hier natuurlijk geen nee tegen zeggen. Het bleek typische Omani-koffie, bereid met kardemom. Goed gekruid en na een paar slokken best lekker. Deze ontmoeting bleek typerend voor de Omani: wat een vriendelijke mensen!


3. Nizwa

Mijn top vijf is stiekem een top zes, want in Nizwa zijn twee hoogtepunten het benoemen waard: het fort en de souk. Het fort van Nizwa is een van de oudste forten van het sultanaat en zit boordevol uitgekiende verdedigingsmechanismen. Deze werden voornamelijk ingezet om de Portugezen buiten de deur te houden. Indringers werden bij binnenkomst bijvoorbeeld bekogeld met kokendhete honing van dadels. Wanneer dit niet voldoende bleek, dan wachtte onthoofding. Luguber, maar effectief. Ook werd er gebruik gemaakt van murder holes: gaten bovenaan de trappen, waardoor de vijand vele meters naar beneden viel. De Omani kon je dus maar beter te vriend houden…

 

Ons culturele uitstapje zetten wij voort in de souk (de Arabische markt). Vooral het oude gedeelte vond ik erg leuk. Kleuren van kruiden springen in het oog en sfeervolle lampjes zorgen voor verlichting (dit in tegenstelling tot het nieuwe deel waar TL-verlichting de standaard is). In het eerste tentje wat we bezochten vonden we dadels in overvloed. We mochten er verschillende proeven en ze waren overheerlijk! Ik heb meteen een paar zakjes gekocht om mee naar huis te nemen. Vol van de dadels hebben we de rest van de souk verkend en werkelijk alles is hier te krijgen: verse vis, veel groente, fruit en zaden, maar ook duizenden verschillende potten.


4. De woestijn van Wahiba Sands

Hét hoogtepunt van mijn rondreis door Oman is toch echt de woestijn van Wahiba Sands. Mijn hart maakte een sprongetje bij het aanzicht van het goudgele zand, de strakblauwe lucht en de vele dromedarissen. Dit was het Oman wat ik voor ogen had. De adrenaline nam het over en ik scheurde in onze 4WD door de woestijn. Collega’s Jellie en Mirjam waren iets minder blij met deze actie: door de vele hobbels werden ze flink door elkaar geschud.

 

In een iets rustiger tempo reden we daarna door naar het Safari Desert Night Camp, waar we die nacht zouden slapen. Hier gingen we back to basics: een bed en douche waren aanwezig, maar elektriciteit was er niet. Het gebrek aan kunstmatig licht zorgde er echter wel dat we de woestijn op zijn mooist konden ervaren: we douchten in het maanlicht en die avond spotten we maar liefst vier vallende sterren. Deze ervaring gun ik iedereen!


5. Wadi Bani Khalid

In Oman is de ene Wadi de andere niet. Zo bleek de Wadi Bani Khalid het tegenovergestelde van de ruige Wadi Bani Awf die we eerder bezochten. In de Wadi Bani Khalid werden we omringd door palmbomen en haast turquoise gekleurd water dat naar ons lonkte. Na dagen in de hitte te hebben doorgebracht, konden we de verleiding dan ook niet weerstaan. We trokken een t-shirt over onze bikini aan (er wordt namelijk wel verwacht dat je enigszins bedekt bent) en namen meteen een duik. Te midden van andere toeristen en Omani hebben wij twee uur lang genoten van de verkoeling van het water (voor zonnebaden bleek het toch echt te warm) en de schoonheid van de oase. Ja, deze Wadi mag zeker niet ontbreken tijdens een rondreis door Oman!


De foto's
Bent je enthousiast geworden en wil je meer weten over Oman? Bekijk dan onze reizen naar Oman of lees mijn blog over mijn ervaringen in de woestijn van Oman!Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika