Op ontdekking in Taiwan

Oost-Azië is niet bij iedereen even bekend. Het is inderdaad even vliegen, maar dan ben je wel op een heel bijzondere plek. In Taiwan bijvoorbeeld! Het land van de avontuurlijke landschappen, tradities en tempels, levendige avondmarkten en steden vol erfgoed én heerlijke dumplings. Onze reisspecialist Liselotte ontdekte het groene en vooral schone eiland.

Liselotte Graaf
03-04-2016
Azië
Taiwan
Reisverslag
Activiteiten, Cultuur, Natuur


“Onbekend maakt soms onbemind, en dat is jammer. Ook ik had vóór mijn reis geen idee wat ik kon verwachten van Taiwan, maar ik heb enorm genoten van deze verrassende bestemming. Taiwan is mooi, bruisend en heel divers. Absoluut de moeite waard om te ontdekken.

Taipei

Wij startten onze reis in hoofdstad Taipei. Een stad met een modern zakencentrum vol wolkenkrabbers, maar in de binnenstad vind je ook oude tempels, verscholen op kleine pleintjes tussen andere oude gebouwen. Vooral de vele avondmarkten zijn leuk om te bezoeken, in elke wijk is er wel één. Je vindt er van alles, van gekke gadgets tot de meest vreemde gerechten en bijzonder ‘streetfood’. De lekkerste lunch aten wij echter niet op straat, maar bij dumpling-restaurant Din Tai Fung, onderin de Taipei 101-toren. Het heeft een Michelinster, maar verwacht vooral geen sfeervolle ruimte. Het blijft immers Azië: het eten is geweldig, maar de tl-buizen zijn ook aanwezig.

Taipei
Taipei

Sun Moon Lake

Naast Taipei is een bezoek aan Sun Moon Lake een absolute must. Slechts drie uur rijden, maar wat een contrast met de hoofdstad! Overal groen, helder water, hoge bergen, veel wandelpaden; het is er echt geweldig. Ook de fietspaden zijn uitstekend, dus dit is dé plek voor een prachtige tocht door de natuur. Wij maakten bij zonsopkomst een fietstocht rond het meer. Zo vroeg in de ochtend, als het meer ontwaakt en er vrijwel geen andere toeristen zijn, is het een plek waar ik nog dagen had willen blijven.

Alishan

Wat als natuurliefhebber ook niet mag ontbreken, is de zonsopkomst bij de Alishan National Scenic Area. Alweer vroeg ons bed uit, maar de natuur, de hoge bergen, watervallen en al het groen zijn adembenemend mooi en maken de korte nacht weer goed.


"Ook de rit naar Alishan toe, dwars door de bergen, is al prachtig."


Taichung

De stad Taichung is weer compleet anders. Het heeft een levendig centrum vol tempels, markten, parken en musea, maar bovenal is het een hele leuke winkelstad, met veel aparte boetiekjes. Je kunt er dagen shoppen, vergelijkbaar met Tokio en New York. Bijzondere lokale producten koop je op de Feng Chia nachtmarkt. Ondanks dat het een drukke stad is, voelt het wel heel Aziatisch en knus. ’s Avonds kent Taichung een bruisend uitgaansleven en kun je er heerlijk eten én bubbelthee drinken, het beroemdste drankje van deze regio.

Taroko Gorge

Voor veel mensen is de Taroko-kloof het absolute hoogtepunt van Taiwan. Wederom een prachtig natuurspektakel en een must voor natuurliefhebbers. Het hele Nationale Park Taroko is één van de mooiste gebieden van het land, maar de meeste toeristen gaan voornamelijk voor de kloof, de Taroko Gorge. Het park is heel geschikt voor prachtige wandelingen, langs watervallen, ruige rotsen en over smalle hangbruggen.

Taroke Gorge
Taroke Gorge

Netjes in de rij

Taiwan lijkt in sommige opzichten een beetje op Japan. Het is er bijvoorbeeld heel veilig. Je kunt rustig alleen naar een avondmarkt of ’s avonds over straat wandelen. Daarnaast is het overal super schoon en zijn de Taiwanezen heel gedisciplineerd, rustig en beleefd en doen ze alles volgens de regels. Op straat en op de treinstations verloopt alles dan ook heel gestroomlijnd en keurig. Iedereen wacht netjes achter elkaar in een rij, tussen de lijntjes.


"Het is heel bijzonder om te zien hoe gestroomlijnd en keurig alles verloopt op straat."


Complete bestemming

Nog een overeenkomst met Japan: Taiwan is niet goedkoop. Het prijsniveau ligt ongeveer gelijk aan dat van Japan en daarmee is het over het algemeen wat duurder dan in Nederland. Eten, drinken, de trein, excursies, entreegelden en fooien zijn dus behoorlijk kostbaar. Maar omdat Taiwan niet al te groot is, de infrastructuur uitstekend is en het een heel divers land is, kun je in een week veel zien en doen. Juist de combinatie van grote steden, cultuur, meren, bergen, rotsen en kliffen op een relatief klein oppervlak, maakt Taiwan tot een complete en verrassende bestemming.”

Sun Moon Lake
Sun Moon Lake

Wil je ook naar deze bijzondere bestemming? Bekijk ons aanbod van reizen naar het mysterieuze Taiwan!

Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika