Rotorua: stomende geisers en stampende Maori

Reisspecialist Peter Pels begaf zich twee weken lang tussen de 'Kiwi’s' en ontelbare schapen. De reis door Nieuw-Zeeland bleek er een vol hoogtepunten, waarbij vooral de activiteiten rondom Rotorua diepe indruk maakten. Hij slingerde er door de boomtoppen tijdens een zipline avontuur, had een bijzondere ontmoeting met de Maori's en genoot van een lunch die in de geisers van Rotorua was bereid. Geen alledaagse ervaringen!

Peter Pels
04-01-2018
Down Under
Nieuw-Zeeland
Reisverslag
Activiteiten, Cultuur, Natuur

De vergeten wereld van Taumarunui

Op een klein uurtje rijden van het Tongariro National Park stap ik in de ‘vergeten wereld’ van Taumarunui, een plaats in the middle of nowhere. Het 142 kilometer lange treinspoor dat hier start, was ooit de enige schakel met de buitenwereld en dus de reden dat het leven in Taumarunui mogelijk was. Tegenwoordig wordt de spoorlijn alleen nog gebruikt om nieuwsgierige reizigers (zoals ik) de schoonheid van het Nieuw-Zeelandse landschap te tonen.

 

Samen met een aantal anderen van mijn reisgezelschap stap ik dan ook in een van de elektrische karretjes die vandaag de dag over de rails rijden. Het lijken wel uit de kluiten gewassen golfkarretjes, een grappig gezicht! Ze zijn gelukkig gemakkelijk te besturen; het blijkt een kwestie van het gaspedaal indrukken en op de rem trappen. Voor we het weten rijden we tussen de bergen en langs klaterende watervallen. Om de zoveel tijd loeit er een groepje koeien naar on, of staat er een kudde schapen ons schaapachtig aan te kijken. De Nieuw-Zeelandse natuur op haar mooist.

 

Tijdens onze rit rijden we ook door een aantal tunnels. Dit blijkt een ervaring op zich, want als ons gevraagd wordt om onze lichten te doven, zien we geen hand meer voor ogen. Letterlijk, want zelfs als ik mijn hand op een centimeter afstand van mijn ogen houd, zie ik hem niet! Al met al blijkt het Forgotten World Adventure een ontzettend leuke activiteit voor zowel volwassen als kinderen.

Met de karretjes rijden we door de mooiste Nieuw-Zeelandse landschappen. De koeien en schapen laten zich ook zien!
Met de karretjes rijden we door de mooiste Nieuw-Zeelandse landschappen. De koeien en schapen laten zich ook zien!

Het avontuur op de Whanganui River

Na ons ritje over het spoor maken we vanuit Taumarunui ook nog een boottocht over de Whanganui River. En niet zomaar een boottocht, maar een per jet boat! Met een pittige snelheid varen we met de wind door onze haren over het water en langs de rotsen. Ik verveel me geen moment en vergaap me aan het schitterende landschap. Kon ik iedere dag maar genieten van het uitzicht op besneeuwde bergtoppen, glooiende heuvels, groene weiden en akkers en diepe kloven!

De geisers van Rotorua

De volgende dag staat een van dé trekpleisters van Nieuw-Zeeland op het programma: de geisers van Rotorua. Deze plek is bekend vanwege zijn geothermische activiteit en inderdaad; overal waar je kijkt zie je spuitende geisers, pruttelende modderpoelen en stomende kraters. Het vulkanische landschap is zeer indrukwekkend te noemen en evenzeer indrukwekkend is de indringende geur van zwavel die er hangt. Hoe dat ruikt? Denk aan rotte eieren en dan weet je voldoende. Waar zijn de knijpers als je ze nodig hebt?

 

In de tijd dat wij onze ogen uitkeken, werd onze lunch bereid. We konden dus zo aanschuiven. Het bijzondere is dat deze lunch op de Maori-manier is bereid. De oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland verwarmen hun eten onder de grond, waar de natuur zijn werk doet door te borrelen, pruttelen en te stomen, en ook mijn maaltijd is zo tot stand gekomen. Het smaakt heerlijk en, met het uitzicht op de geisers, kan mijn dag niet meer stuk!

Rotorua
Rotorua

Een ontmoeting met de Maori

De dag brengt echter veel meer moois. ’s Avonds bezoeken wij het Tamaki Maori Village, waar we getuigen zijn van rituele ceremonies van de Maori’s. Zo worden we welkom geheten met een optreden waarbij de traditionele 'haka' wordt opgevoerd. De Maori’s stampen dan hard op de grond, slaan kreten uit en laten geregeld hun tong zien, met als doel hun voorouders aan te roepen. Hoewel het optreden ontzettend professioneel wordt uitgevoerd, voelt het helemaal niet toeristisch aan – ook omdat de Maori's en de bezoekers veel respect tonen voor de verschillen in elkaars culturen. Een kippenvelmoment!

 

Een ander hoogtepunt van de avond is het Hangi-diner. Bij de geisers van Rotorua heb ik al een voorproefje gehad van hoe de Maori's hun eten bereiden, maar deze maaltijd slaat alles. Met verbazing zie ik hoe de heerlijkste gerechten uit een kuil in de grond tevoorschijn worden getoverd. Zoete aardappelen, kip, lam, worteltjes; je kunt het zo gek niet bedenken of het belandt op mijn bord. Ik laat het me smaken en ga met een voldaan gevoel terug naar mijn hotel. Ben je in Nieuw-Zeeland, dan is dit echt een aanrader.

Tamaki Maori Village
Tamaki Maori Village

Ziplinen in de bossen van Rotorua

Ook de dag die volgt is er een vol hoogtepunten. Letterlijk en figuurlijk! We gaan namelijk ziplinen in de bossen van Rotorua. Bij aankomst krijgen we uitgebreide instructies, waardoor mijn zenuwen iets afnemen. Echter, wanneer ik even later tussen de bomen op een platform van zeven etages hoog sta, kriebelt het toch aardig in mijn buik. Ga ik hier echt vanaf springen? De gedachte ‘waarom doe ik mezelf dit aan?’ spookt dan ook even door mijn hoofd. Ik spreek mezelf moed in en waag toch de sprong. Gelukkig vergeet ik niet te genieten van al het groen om me heen.

 

Ik land op een platform en kom via een loopbrug uiteindelijk uit bij het volgende platform, waar onze gids veel vertelt over de natuur waar we ons in bevinden en de dieren die in het bos leven. De uren die volgen worden gevuld met nog meer interessante informatie en vijf nieuwe sprongen. Met iedere sprong nemen de zenuwen af en het plezier toe. Na zes banen wil ik zelfs terug. Mag ik nog een keer?

Een letterlijk hoogtepunt: ziplinen
Een letterlijk hoogtepunt: ziplinen


Wil jij ook Nieuw-Zeeland ontdekken? Bekijk dan onze rondreizen door Nieuw-Zeeland of maak een afspraak met Peter in onze Tenzing Travel Shop!Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika