St. Petersburg – stad van de Tsaren! St. Petersburg werd zo’n 300 jaar geleden opgericht door Tsaar Peter de Grote. Wist je dat hij voor het bouwen van de stad zijn inspiratie uit West-Europa haalde, waaronder uit een bezoek aan Nederland? Het resulteerde in brede boulevards en klassieke, kleurrijke gebouwen, die aan een wirwar van rivieren en kanalen liggen. In het culturele hart van Rusland hoef je je geen moment te vervelen; je struikelt er over de musea, paleizen en kathedralen. Welke bezienswaardigheden in Sint Petersburg je echt niet mag overslaan? Reisspecialist Suzanne deelt haar tips.

Suzanne Gabrielse
29 maart 2021
Europa
Rusland
Reisspecialist Suzanne in Los Angeles

De kunstmusea: de Hermitage

Denk je aan St. Petersburg, dan denk je ongetwijfeld aan de Hermitage. En met een reden, want dit museum behoort tot de wereldtop. Het museum is ontstaan uit de privékunstcollectie van tsarina Catharina de Grote en deze is in de loop der jaren uitgebreid naar ruim 3 miljoen (!) stukken. De Hermitage is gevestigd in meerdere gebouwen, waarvan het Winterpaleis het bekendste deel van de collectie huisvest. Hier vind je ook werken van grote Nederlandse namen, zoals Rembrandt. Aangezien het Winterpaleis het voormalige paleis van de tsaren was, zal je er overweldigd worden door de rijkdom om je heen. Hier beleef je écht de magie van het verleden. In de centrale hal met de Jordaanse trappen bewonder je granieten zuilen, klassieke beelden, gouden details en marmeren balustrades. Ook de pauwenklok is schitterend. In een ruimte met tientallen kristallen kroonluchters staat deze met goudversierde klok, die uit een pauw, haan en uil bestaat. Slechts een keer per week wordt deze klok in werking gezet. Dus ben je op een woensdag in St. Petersburg? Zorg dan dat je om 19.00u voor deze klok staat.

Ook in de andere gebouwen van de Hermitage is genoeg te zien. Hou je van impressionistische kunst? Steek dan het Paleisplein over naar de General Staff Building, waar je onder andere schilderijen van Matisse en Picasso vindt. Omdat de collectie zo groot is en je niet alles kunt zien tijdens één bezoek, is het aan te raden om van te voren uit te zoeken welk deel van de enorme collectie je interesse heeft. Zo weet je zeker dat je alles uit je bezoek haalt.

Hermitage, St. Petersburg
Jordaanse Trappen in de Hermitage, St. Petersburg

De kunstmusea: het Russisch Museum

Ben je op zoek naar Russische kunst? Dan is het Russisch Museum een aanrader. Het Mikhailovsky Paleis (waar dit museum in gevestigd is) is minder indrukwekkend dan de Hermitage, maar over de collectie kan dat zeker niet gezegd worden. In het Russisch Museum vind je werken die je kennis laten maken met de Russische cultuur en geschiedenis. Huiver bij de grimmige gezichten van de Wolgaslepers of droom weg bij de sprookjesachtige onderwaterwereld van Sadko, beide werken van de schilder Ilya Repin. Schilderijen als The Ninth Wave en The Last Day of Pompeii zijn zo groot dat het bijna voelt of je zelf in het tafereel aanwezig bent. Ook vind je hier eeuwenoude iconen uit de Russisch-Orthodoxe kerk, en modernere werken van bekende kunstenaars als Marc Chagall en Wassily Kandinsky. De collectie van het Russisch Museum is minder groot dan die van de Hermitage, en één ochtend of middag inplannen om de werken te bewonderen is dan ook voldoende.

Uiteraard kent St. Petersburg nog veel meer kunstmusea, zoals het Erata Museum, waar hedendaagse kunst tentoongesteld wordt en het Fabergé Museum, waar je de bekende Fabergé-eieren kunt bezichtigen. Voor iedere kunstliefhebber is er iets!

De tsarenpaleizen: Winterpaleis & Catharinapaleis

St. Petersburg werd door Tsaar Peter de Grote gebouwd als hoofdstad van Rusland. Uiteraard bouwde hij een enorm paleis voor zichzelf. Zijn opvolgers vonden dat ook zij een mooi optrekje verdienden. Vandaar dat er in de omgeving van St. Petersburg een aantal schitterende paleizen te vinden zijn. Een daarvan is het Winterpaleis, waar de Hermitage in gevestigd is, twee andere paleizen die de moeite waard zijn liggen een eindje buiten de stad.

Het Catharinapaleis ligt op 25 kilometer ten zuiden van St. Petersburg, in het stadje Pushkin. In dit enorme blauw- en goudkleurige barokke paleis van tsarina Catharina de Grote ervaar je de grandeur van het leven van een tsaar. In het paleis zijn prachtige kamers te bezichtigen, waaronder de enorme, met spiegels aangeklede balzaal, en de barnsteenkamer, een kamer bekleed met barnstenen panelen. Het is moeilijk voor te stellen hoe het voor Catharina de Grote geweest moet zijn om in zo’n groot paleis te wonen! Het paleis ligt in het Catharinapark, waar je gerust twee uur kunt rondwandelen. In het park zelf liggen een aantal bijgebouwen en er is een meer met een eilandje, waar je bij mooi weer met een bootje naartoe gebracht kunt worden.

Catherinapaleis, St. Petersburg

De tsarenpaleizen: Peterhof

Een ander paleis dat een bezoek waard is, is Peterhof. Dit is het zomerpaleis van Peter de Grote. De zomer is het ideale seizoen om dit paleis te bezoeken, vanwege de prachtige omliggende tuinen. In dit park vind je meer dan 150 fonteinen. Het paleis ligt bovenaan een imposante trap, waarop ook vele fonteinen zijn geplaatst. Je kunt dit paleis en zijn tuinen bereiken met een high-speed boot, die vanuit het centrum van St. Petersburg vertrekt.

Peterhof, net buiten St. Petersburg
Peterhof, nabij St. Petersburg

De kerken en kathedralen: Izaäkkathedraal

St. Petersburg kent veel Russisch-Orthodoxe kathedralen en kerken, al zijn er maar weinig traditioneel te noemen – de welbekende uienkoepels ontbreken regelmatig. De meest opvallende kathedraal van de stad is de Izaäkkathedraal. Zijn gouden koepel torent boven de hele stad uit en de enorme granieten zuilen aan de zuidkant van de kathedraal zijn indrukwekkend te noemen. Het interieur is al even bijzonder. De hoge wanden zijn kleurrijk versierd, met afbeeldingen uit de Russisch-Orthodoxe religie. In het topje van de koepel zie je een witte duif hangen, die de Heilige Geest symboliseert. Je kunt ook klimmen naar de top van de koepel. Dat is zeker aan te raden, want vanaf de colonnade heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Izaäkkathedraal, St. Petersburg

De kerken en kathedralen: Kerk van de Verlosser op het Bloed

Zoals gezegd vind je in St. Petersburg weinig typisch Russisch-Orthodoxe bouwwerken. Een uitzondering hierop is de Kerk van de Verlosser op het Bloed, met zijn kleurrijke uienkoepels. Deze kerk dankt zijn lugubere naam aan de moord op Tsaar Aleksander II, die plaatsvond op de locatie waar de kerk gebouwd is. Zijn zoon en opvolger (Aleksander III) liet de kerk bouwen om zijn vader te herdenken. Het interieur van deze kerk is versierd met miljoenen kleine mozaïeksteentjes, die samen een prachtig kleurrijk geheel vormen.

Kerk van de Verlosser op het Bloed, St. Petersburg
Kerk van de Verlosser op het Bloed, St. Petersburg

De kerken en kathedralen: Kazankathedraal

Ben je langs de Kerk van de Verlosser op het Bloed gelopen, dan loop je zo tegen de Kazankathedraal aan. Deze enorme kathedraal staat aan de Nevskiy Prospekt, de meest bekende straat van St. Petersburg. De kathedraal werd gebouwd naar voorbeeld van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. De Kazankathedraal is echter geen katholieke, maar een Russisch-Orthodoxe kathedraal. Je zult dit terugzien in het interieur. De indrukwekkende zuilenrij werd toegevoegd door de architect om meer grandeur te geven aan het bouwwerk.

Historie in St. Petersburg

Hoewel St. Petersburg nog ‘maar’ 300 jaar oud is, heeft de stad een rijke geschiedenis. Deze geschiedenis is overal zichtbaar en voelbaar, bijvoorbeeld bij de Petrus-en-Paulusvesting. Dit is waar Tsaar Peter de Grote begon met de bouw van St. Petersburg. De vesting ligt in het centrum, op een eiland in de rivier de Neva, en bestaat uit verschillende gebouwen. Hier zijn nu verschillende musea en tentoonstellingen in gehuisvest. Zo kun je een bezoek brengen aan het Trubetskoi Bastion. In dit bastion zijn in de loop der jaren vele politieke gevangenen gehouden, waaronder de zoon van Peter de Grote en de bekende schrijver Dostojevski. De grootste attractie in de vesting is de Petrus-en-Pauluskathedraal, een opvallend gebouw met een gouden torenspits van wel 123 meter hoog. In deze kathedraal liggen veel Russische tsaren en tsarina’s begraven, waaronder Peter de Grote en Nicolaas II, de laatste tsaar. Vanaf de Petrus-en-Paulusvesting heb je prachtig uitzicht over de Neva, het Vasiliievskiy-eiland en de brug die dit eiland met het historische centrum verbindt, de Rostral-kolommen en de Hermitage.

Ben je geïnteresseerd in het Sovjettijdperk, dan is het de moeite waard om de blauwe metrolijn te nemen en uit te stappen bij station Moskovskaya. Hier vind je het House of Sovjets. Dit enorme gebouw is het beste voorbeeld in St. Petersburg van de architectuur uit het Stalinistische tijdperk. Het gebouw werd eind jaren 30 gebouwd om te functioneren als een nieuw regeringscentrum, buiten het tsaristische centrum van de stad. Op het plein voor het House of Sovjets staat een enorm standbeeld van Lenin, een van de laatste die overeind is gebleven.

Het moderne St. Petersburg

St. Petersburg staat bekend om zijn historische en culturele hoogtepunten, maar kent ook een moderne kant die je nog weleens zou kunnen verrassen. Bezoek bijvoorbeeld Nieuw-Holland, een eiland waarop een foodcourt ligt. Er zijn vele buitenlandse restaurantjes, cafés met verschillende soorten bier op de tap, terrasjes, winkels met kleding van Russische ontwerpers, een leuke boekenwinkel en een platenzaak. Ook buiten gebeurt er van alles: er zijn concerten en exposities, en in de winter vind je hier een kunstijsbaan. Deze moderne hotspot is een leuke afwisseling tijdens je bezoek aan het verder vrij klassieke St. Petersburg.

Wil je naar een plek waar de jongeren van de stad samenkomen, buiten de gebaande paden? Ga dan naar Sevkabel Port. Dit is een plein in de haven van de stad, met verschillende hippe restaurantjes, waar alle foodies samenkomen. Je vindt hier gerechten van over de hele wereld, met veel vegetarische opties. Buiten geniet je van het uitzicht op de monding van de Neva in de Finse Golf, de indrukwekkende ringweg om de stad en het Lakhta Centre (het hoogste gebouw van Europa).

Nieuwsgierig geworden?

Wil je zelf een bezoek brengen aan deze bezienswaardigheden in St. Petersburg? Bekijk dan onze rondreizen door Rusland of neem contact op met onze reisspecialisten.

Kerk van de Verlosser op het Bloed, St. Petersburg
Peterhof, nabij St. Petersburg