Onze reisspecialist op pad in Patagonië

Argentinië is een van de mooiste landen van Zuid-Amerika. Het heeft veel hoogtepunten die je zondermeer tot de wereldtop kunt rekenen, zoals de gletsjer Perito Moreno en de watervallen van Iguazu. Deze en andere bezienswaardigheden liggen soms wel een paar duizend kilometer uit elkaar. Tijdens een grote rondreis zit je dus veel in het vliegtuig, maar dan mis je weer al de mooie landschappen waar je overheen vliegt. Vandaar dat wij altijd op zoek zijn naar mooie autoroutes. Ik neem je mee op een van mijn verkenningstochten en laat je zien hoe onze autoreizen ontwikkeld worden.

Hiske Kruiter
16-02-2016
Latijns-Amerika
Argentinië, Chili
Reisverslag
Accommodaties, Activiteiten, Cultuur, Natuur

Impressies op de Ruta 40 & Carretera Austral

Twee grote noord-zuid routes in Patagonië, parallel aan de Andes. De eerste in Argentinië, de tweede in Chili, met de Andesbergen er tussenin. Grote stukken van de routes zijn onverhard en gaan door onbewoonde streken. Mijn vragen zijn: zijn de wegen goed te berijden? Hoe zijn de accommodaties? Is het niet te eenzaam?

 

Mijn partner en ik rijden van Bariloche naar El Calafate en hebben er 10 dagen voor uitgetrokken. We nemen de auto in ontvangst op het vliegveld van Bariloche. Onze vertegenwoordiger in Argentinië heeft voor een stoere 4WD gezorgd. Het is een pick up model waar ik niet zo blij mee ben omdat de koffers niet vastgebonden kunnen worden in de laadbak, die moeten op de achterbank en liggen dus altijd in het zicht. Mijn angst voor diefstal blijkt later totaal ongegrond te zijn: ik heb nergens onderweg ook maar één iemand de auto op slot zien doen. 

Nationaal Park Los Alerces

Op het eerste dagtraject moeten we meteen kiezen tussen twee routes: over asfalt door de steppe of over gravel door de bossen. We kiezen voor het snellere gladde asfalt want ik wil tijd overhouden om hotels te bekijken in Bolson en in Esquel. Die hotels blijken in orde maar niet eentje ervan valt in de categorie ‘charmant’. De volgende dag willen we de grens over naar Futaleufu in Chili, dat is niet ver en dus nemen we de tijd om het nationale park Los Alerces te bekijken. En dat is mijn geluk: ik zie leuke lodges in Trevelin en in Futalaufquen. In Futalaufquen zouden we zijn uitgekomen als we gisteren de gravelroute door het bos hadden genomen. We wagen de tijdsgok en halen een stuk van de gravelweg naar het noorden op. En daar is dan ineens El Aura Lodge, wat een luxe in the middle of nowhere! De bosroute is dus zondermeer de mooiere! In ons programma staan nu beide route opties.

Onderweg naar Esquel
Onderweg naar Esquel

Naar Chili

Bij Trevelin houdt het asfalt op. We verlaten de Ruta 40 en rijden op gravel naar de grens. Het is maar 10 km naar onze lodge El Barranco in Futaleufu. Wij houden het bij een foto shoot van de rivier: ik heb nog meer te doen….. We worden hartelijk ontvangen door de eigenaar. In de lounge brandt de kachel en terwijl ons eten klaar gemaakt wordt mogen we even lekker ontspannen op de massagebank: de baas heeft de plaatselijke masseuse opgetrommeld. Tijdens het eten moet ik iets belangrijks regelen: morgen logeren we in het beroemde Termas de Puyuhuapi. Dat hotel ligt diep verscholen in de fjorden en is alleen per hotelboot bereikbaar. De baas belt naar het hotel om voor ons het tijdstip van de overtocht af te spreken. Fijne service!


De Futaleufu rivier behoort tot de wereldtop-3 van white water rafting rivieren.


Een jong dorp, over de Carretera Austral

De overtocht naar Termas de Puyuhuapi blijkt de volgende dag perfect te verlopen, we passeren kleine gehuchten met een winkeltje en een minikerk, soms rijden we kilometers langs meren. De lunchstop in La Junta wordt een verrassing. We stoppen bij een restaurant langs de weg: Espacio y Tiempo. Het blijkt ook een hotel te zijn en de eigenaresse spreekt Engels. Ze wil ons van alles vertellen maar eerst genieten we van een heerlijke steak. Vervolgens begint de eigenaresse te vertellen; het dorp La Junta bestaat nog maar zo’n jaar of veertig, haar man kwam hier toen als jonge timmerman te paard over de Andes uit Argentinië. Al die bruggen waarover we vanmorgen gereden zijn waren er niet, soms was er een pontje, vaker helemaal niks. Haar man heeft ook hun hotel gebouwd, wat een geweldige warme gezellige lodge is geworden met mooie gastenkamers. Haar verhalen klinken mij 19e eeuws in de oren: kolonisatie, een dorp beginnen; je krijgt wel het gevoel in een totaal andere wereld terecht te zijn gekomen.

Termas de Puyuhuapi
Termas de Puyuhuapi

Termas de Puyuhuapi

We gaan weer op stap, het is maar twee uur rijden naar de zalmkwekerij. Beneden in het fjord is nog geen boot te zien. Maar na een half uur verschijnt er een klein jacht om de bocht en stevent recht op ons af. Als we vervolgens gaan varen begint het te regenen, de beboste oevers vervagen helemaal. We varen een zijarm in, nog weer een bocht en dan ligt het grootse hotel voor ons, met veel hout en overhangende daken. De spectaculaire locatie van het hotel is bepaald door de warmwaterbronnen op die plek. In heel Chili zijn tientallen hotels bij warmwaterbronnen gebouwd, maar deze plek spant de kroon. Binnen en buiten, overal zijn warm en koude baden, de keus aan wellness is groot. We wandelen vandaag tijdens onze excursie het bos in, over een spannende hangbrug boven een wilde bergbeek en dan is daar ineens de hangende gletsjer van Ventisquero Colgante. Van grote afstand hoor je het gebulder van vallend ijs! Het is jammer genoeg nog te vroeg in het seizoen voor de boottocht op het gletsjermeer.


Alle bossen langs de Carretera zijn superweelderig groen, vol varens en mossen, de begroeiing is veel dichter dan in het tropische regenwoud van de Amazone.


In het dorp Puyuhuapi bekijken we Casa Ludwig. De eigenaresse is de dochter van de stichter van het dorp. Het is een leuke bed & breakfast, een mooi alternatief voor het dure Termas hotel.

Carretera Austral
Carretera Austral

Coyhaique

We rijden door de bergen en langs pas ontgonnen landerijen naar Coyhaique. De graslanden zijn schitterend: vol boomstronken en overal die prachtige inheemse bomen; nieuw land in ontginning. De weg is grotendeels onverhard en in niet al te beste conditie. We zijn blij met onze ‘high clearance’ auto. Coyhaique lijkt op een western stadje in de VS. De eettentjes in het centrum serveren eenvoudige hap. De hotels hier beginnen vertrouwd te worden: veel hout, huiselijk, houtkachels en prettig klein.

Lago General Carrera

De volgende dag gaan we naar ons hotel aan het immense Lago General Carrera. Terugblikkend is het een van de mooiste trajecten van deze reis. We rijden door een 1100 meter hoge pas met sneeuw en vervolgens wordt de weg modderig en passeren we dode bossen en immense donkergrijze zandbanken; ruim 15 jaar geleden is hier een vulkaanuitbarsting geweest en zijn enorme pakketten as neergedaald. In de kale boomkruinen hangen heksenbezems. En dan opent het landschap zich ineens met geweldige panorama’s op het meer met overal rondom de besneeuwde bergtoppen. Fantastisch!

We nemen de afslag naar beneden, naar het dorp Puerto Tranquillo. We willen naar de marmergrotten, die we in eerste instantie niet kunnen vinden maar een vriendelijke local wijst ons de juiste weg. Vervolgens varen we in een kwartiertje met een motorboot naar een ware sprookjeswereld: marmerachtige rotsoevers vol grotten waar je met de boot in kunt verdwijnen. Ongeëvenaard!


Door de erosie van het water is het gesteente glad geworden als gepolijst marmer, grote stukken oever zweven boven het water en steunen op ijle marmerpijlers.


We rijden vervolgens naar ons hotel op de zuidover: Hacienda Tres Lagos waar we overnachten in een prachtige kamer met wijdse blik op het water en de bergen. In deze prachtige omgeving kun je paardrijden, wandelen naar alpenachtige weides en met de boot naar gletsjers. Ik adviseer onze klanten nu altijd om hier een extra nachtje bij te boeken.

De volgende dag rijden we naar Argentinië, naar de steppes van Patagonië. Maar eerst nog even 100 km langs de zuidoever: de weg ligt hoog, is kronkelig en smal. Maar wat een uitzichten, uren lang. De reis alleen al waard. Mijn hemel, wat is Chili een geweldig land!

 

Geïnteresseerd in deze bijzondere bestemmingen? Bekijk dan ons aanbod van reizen naar Argentinië & Chili, zoals de Ruta 40 & Carretera Austral!

Marmergrotten, Lago General Carrera
Marmergrotten, Lago General Carrera
Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika