Favoriete lodges in de Pantanal

Reisspecialist Hiske Kruiter bezocht de Pantanal, een van de grootste seizoensmoerassen ter wereld. In zijn vorige blog vertelde hij al over de schitterende landschappen en wilde dieren die er te bewonderen zijn, nu vertelt hij over zijn favoriete lodges. Want wist je dat je keuze voor een lodge bepaalt welke dieren je kunt zien?

Hiske Kruiter
26-04-2017
Latijns-Amerika
Brazilië
Reisverslag
Accommodaties, Natuur

Naar de Pantanal: waarom de juiste lodge kiezen zo belangrijk is

Kaaimannen, reuzenmiereneters, ijsvogels en jaguars...In de Pantanal vind je ze allemaal. De variatie in dieren is in dit gebied enorm, maar welke dieren je daadwerkelijk te zien krijgt hangt voornamelijk af van de lodge waar je verblijft en de landschappen die zich daaromheen bevinden. Ieder landschap kent namelijk zijn eigen habitat en iedere habitat kent weer zijn eigen dieren (lees er meer over in mijn vorige blog: De Pantanal: een overvloed aan wilde dieren en schitterende landschappen). In de Pantanal valt dus voldoende te ontdekken!

 

Voor mij (en voor alle andere reizigers) start die ontdekkingstocht aan de rand van de Pantanal, de plek waar de boeren wonen. Deze boeren beheren grote lappen grond; sappige graslanden variërend van een paar duizend tot meer dan 20.000 hectare. Ideaal voor grazers als koeien. Een aantal van die boeren ontvangt toeristen in lodges. Sommige daarvan staan direct bij de boerderij, andere staan letterlijk in de middle of nowhere. Van daaruit ga je per jeep, boot of te paard de Pantanal verkennen.

De Pantanal leent zich ook perfect voor grazers
De Pantanal leent zich ook perfect voor grazers

Refúgio da Ilha, Zuid-Pantanal: kleinschalig en sfeervol

In de Zuid-Pantanal zit je bij Refúgio da Ilha in ieder geval goed, want dit is naar mijn mening de leukste accommodatie van de Zuid-Pantanal. Zoals de naam al aangeeft ligt Refúgio da Ilha op een eiland. In dit geval in de delta van twee rivierarmen, direct aan de rivier. Het is klein, intiem van karakter en buitengewoon sfeervol. Daarnaast heb je het gevoel bij de familie op bezoek te zijn, zo persoonlijk is de aandacht voor de gast. De familie wil graag serieuze geïnteresseerden en neemt geen genoegen met de haastige toerist; je moet hier dan ook minimaal drie nachten verblijven. Door het langere verblijf en de kleinschaligheid is er veel gezellig contact onderling. De leuke zitplekken in de tuin, aan het moeras en de rivier zijn ideaal om in je eentje het wonderlijke dierenleven gade te slaan.

 

Vanuit je luie stoel in de tuin zie je otters en kaaimannen voorbij zwemmen, wevers zijn boven je hoofd in de boom aan het werk. Op de dag voor mijn aankomst lag er op de oever aan de overkant een jaguar te zonnen. De benjamin van de familie fungeert als gids tijdens de boottochten over de rivier. Het is paradijselijk om tussen het weelderige groen te varen. Overal vliegen, zwemmen en duiken vogels in het rond. Op de oevers zie je soms hele groepen capibara’s rondscharrelen. Oudere broer Maurico is zelfs een professionele natuurfilmer. Urenlang staat hij aan de oeverkant om pasgeboren ottertjes te filmen. Maak eens een praatje, hij zit vol verhalen!

Capibara's en wevers bij Refúgio da Ilha
Capibara's en wevers bij Refúgio da Ilha

Xaraés Lodge, Zuid-Pantanal: vogelparadijs

Een andere accommodatie die de moeite waard is, is de Xaraés Lodge. Deze lodge ligt meer naar het westen in de Zuid-Pantanal en is zeer ruim van opzet. Het ligt op een uitgestrekt terrein van bossen en open parklandschap. De boer en boerin wonen op hetzelfde terrein, maar wel zo’n vijf kilometer verderop. Ze houden uit liefhebberij veel paarden, die rond de gastenpaviljoens vrij lopen te grazen. Een paardrijdtocht behoort dan ook zeker tot de mogelijkheden. Je hoeft er geen geoefende ruiter voor te zijn, de paarden zijn heel rustig en natuurlijk gaan de gaucho’s mee. Is paardrijden niets voor jou? Stap dan in de safaritruck. Vanuit je hoge zetel op de truck kun je de wilde dieren goed spotten.

 

Xaraés staat bekend als een waar vogelparadijs. ’s Ochtends werd ik dan ook wakker met een kakafonie van kwetterende vogels. Een beter begin van de dag kan ik me niet voorstellen! Bij deze lodge heb ik de zeldzame hyacinth ara gezien en (ook heel bijzonder) holenuiltjes. Deze uiltjes leven niet in bomen, maar (zoals de naam al aangeeft) in een holletje of kuiltje op de grond. Zeer schattig. Mijn tip voor de Xaraés Lodge? Loop ’s ochtends voor het ontbijt zelf alvast een rondje in de buurt. Tijdens mijn eigen wandeling zag ik binnen 10 minuten wel twintig kaaimannen en een hele zwerm parkieten.

Van links naar rechts: de boerenfamilie, paarden lopen vrij rond, een holenuiltje en de hyacinth ara
Van links naar rechts: de boerenfamilie, paarden lopen vrij rond, een holenuiltje en de hyacinth ara

Pousada Rio Mutum, Noord-Pantanal: luxe verblijf

Ook in de Noord-Pantanal zijn prachtige lodges te vinden, waaronder Pousada Rio Mutum. Deze lodge is in vergelijking met de andere lodges een stuk luxer. De gasten verblijven in mooie individuele huisjes op het parkachtige terrein, er is een open serrepaviljoen voor de wifi-ontvangst en een zwembad met ligstoelen. In het restaurant heeft ieder huisje zijn eigen vaste eettafel. De lodge ligt aan een brede rivier die even verderop in een groot meer uitkomt. Aan de overkant van dat meer ligt een klein indianendorp, waar veel van de vaste medewerkers wonen. Wanneer je langer dan twee dagen in Pousada Rio Mutum verblijft, behoort een bezoek aan het dorp tot de mogelijkheden. 

 

Tijdens mijn bezoek besluit ik de omgeving te paard te verkennen. Deze manier kent namelijk een aantal voordelen ten opzichte van andere vervoersmiddelen. Zo kom je te paard veel dichter bij de dieren, omdat zij van paarden niet schrikken. Wanneer je met een jeep of boot op stap gaat, kan dit kan wel het geval zijn. Daarnaast kun je met je paard over grote prairievlaktes rijden, ook wanneer ze in het natte seizoen helemaal blank staan. Met een jeep is dit echt niet mogelijk. Je kunt dus veel meer zien! Tijdens een van mijn paardrijdtochten zag ik in het bos bijvoorbeeld een hele troep apen en in een van de boomtoppen zag ik een nest vol jongen van de juju ooievaar. Ook een aanrader is de kanotocht met gids bij het krieken van de dag (dus vóór het ontbijt). Het is even wennen, want je hebt toch het idee dat je met je peddel zo een kaaiman kunt meppen. Nee, een bezoek aan Pousada Rio Mutum vergeet je niet snel!

Pousada Piuval, Noord-Pantanal: de mooist gelegen lodge van de Noord-Pantanal

De laatste accommodatie die ik je niet wil onthouden is Pousada Piuval, ook in de Noord-Pantanal. Het was de laatste lodge van een hele serie en ik was inmiddels al behoorlijk verwend. De lodge geldt als eenvoudig, maar het bleek echter de leukste accommodatie van allemaal. Het panoramische uitzicht op prachtige parklandschappen vanaf mijn eigen privéterras gaf meteen weer energie! En ik werd helemaal enthousiast toen we met de safaritruck naar een afgelegen riviertje gingen. Het water zat stampvol reuzenotters en kaaimannen en op de oevers liepen overal juju’s rond. Wat een weelde. Later gingen we via een naburige lodge een boottochtje op de Rio Claro maken. De meeste landschappen en dieren voelden na twee weken door de Pantanal inmiddels als vertrouwd aan, maar toen er aan de oeverkant opeens een grote tapir verscheen werd ik toch weer verrast. Geweldig! De perfecte afsluiting van mijn reis door de Pantanal.

Pousada Rio Mutum (links) en Pousada Piuval (rechts)
Pousada Rio Mutum (links) en Pousada Piuval (rechts)


Kun je niet wachten om zelf een bezoek te brengen aan het mooiste gebied van Brazilië? Bekijk dan onze reizen naar de Pantanal.

 

Meer weten over de landschappen en dieren van de Pantanal? Lees dan het vorige blogartikel van Hiske: De Pantanal: een overvloed aan wilde dieren en schitterende landschappenChat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika