La Pura Vida in Costa Rica

Pura Vida, de standaard begroeting in Costa Rica, betekent zoveel als 'het pure leven'. Wat ons betreft is dit ook meteen de perfecte omschrijving voor dit land met zijn schitterende ongerepte natuur. Reisspecialist Simone Schoen raakt niet uitgepraat over deze bijzondere bestemming en tipt drie plaatsen vol natuur die je bij zullen blijven.

Simone Schoen
28-09-2016
Latijns-Amerika
Costa Rica
Reistip
Activiteiten, Natuur

Tortuguero National Park

Het Tortuguero National Park, dat alleen per vliegtuig en boot te bereiken is, werd in 1970 opgericht om het uitsterven van diverse schildpadsoorten te voorkomen. Het park is daar goed in geslaagd, want gedurende het jaar komen er duizenden(!) schildpadden naar het gebied om eieren te leggen. Wanneer je in de periode juli – september in het Tortuguero NP bent, mag je een nachtwandeling over het strand niet overslaan. Grote getalen groene zeeschildpadden komen dan naar het strand om hun eieren te leggen. De vrouwtjes kruipen langzaam over het zand tot ze de perfecte plek voor hun nest gevonden hebben. Vervolgens zijn ze uren bezig met graven. Wanneer het gat diep genoeg is, leggen de vrouwtjes ieder rond de 100 eieren. Als de klus geklaard is trekken ze weer richting zee en verdwijnen ze als sneeuw voor de zon. Een bijzonder schouwspel! 

 


"Maak een nachtwandeling over het strand en zie hoe de schildpadden eieren leggen!"


 

De schildpadden zijn echter niet de enige reden voor een bezoek aan het Tortuguero National Park. Het regenwoud kent namelijk een wirwar van kanalen waar zoet- en zout water samenkomen, waardoor er een grote diversiteit aan dieren in het park te vinden is. Vaar onder begeleiding van een gids per kano of motorboot door de kanalen om ze te spotten. Kijk je ogen uit wanneer apen op slechts enkele meters afstand door de boomtoppen slingeren, vogels hun lied zingen en leguanen hun klimkunsten vertonen. Maak de boottocht ’s ochtends vroeg of in de namiddag, de dieren zijn dan het meest actief.

Tortuguero National Park
Tortuguero National Park

San Gerardo de Dota

Ook in Centraal Costa Rica kom je aan je trekken als natuurliefhebber. San Gerardo de Dota staat wat dat betreft voor mij op nummer één. Dit dorpje ligt verscholen in een onaangetast nevelwoud en wordt als beste plek genoemd voor het spotten van de Quetzal. Deze vogelsoort werd door de Maya’s en Azteken al als heilig beschouwd en ook tegenwoordig wordt de Quetzal nog als één van de mooiste en meest bijzondere vogels ter wereld gezien. Ook ik heb het geluk gehad om deze vogel met eigen ogen te aanschouwen en ik kan je vertellen dat de groene kop, rood-roze borst en witte staart werkelijk een plaatje vormen. Samen met een gids ging ik om 5.00 uur ’s ochtends het woud in, op weg naar een broedplaats. Daar zat een mannetje in het hol van een boom, op zijn nest, te wachten tot zijn vrouwtje hem kwam afwisselen. Dit gebeurde een kwartier later, waardoor wij beide vogels in volle glorie konden bewonderen. Naast de Quetzal voelen ook kolibries, tangaren en spechten zich hier thuis. San Gerardo de Dota wordt dan ook met recht het vogelparadijs van Costa Rica genoemd.

De Quetzal (l) en de specht (r) in San Gerardo de Dota
De Quetzal (l) en de specht (r) in San Gerardo de Dota

Corcovado National Park

Tot slot is het Corcovado National Park absoluut de moeite waard om te benoemen. Het park ligt op het schiereiland Osa, helemaal in het zuiden van Costa Rica. Het park is het meest ongeschonden én geïsoleerde tropische regenwoud aan de kust, waardoor veel reizigers het park overslaan. Zonde, want het is er magisch mooi. Ruige jungle, woeste golven bij het strand en bijzondere dieren maken je bezoek onvergetelijk. Ga met een gids op pad en spot zeldzame rode ara’s, Midden-Amerikaanse tapirs of (met een beetje geluk) een jaguar. Je gids kan je tevens alles vertellen over de bloemen en planten die je in dit natuurparadijs tegenkomt. Verblijf je een aantal dagen in de buurt van het Corcovado NP, bezoek dan ook Caño Island. Dit eiland is een fantastische snorkel- en duiklocatie. Wie weet kom je onderweg wel zeeschildpadden, Manta roggen of dolfijnen tegen!

 

Tip: Boek de hike onder begeleiding van een gids op tijd. Er is namelijk een maximum aantal bezoekers per dag toegestaan.

Corcovado National Park
Corcovado National Park

Nog meer natuur?

Voor natuurliefhebbers is het ook leuk om Costa Rica te combineren met één van de buurlanden, Nicaragua of Panama. In Nicaragua zijn onder andere Selva Negra (een tropisch regenwoud vol brullende brulapen), Lake Nicaragua (het grootste meer van Midden-Amerika) en de koffievelden in het Noorden aanraders. In Panama is het de moeite waard om een bezoekje te brengen aan het Gamboa Regenwoud en Isla Bastimentos (een natuurreservaat met een prachtige onderwaterwereld).

 

La Pura Vida zelf ervaren? Bekijk dan onze Costa Rica rondreizen of de combinatiereizen met Panama of Nicaragua.i.s.m.


Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika