Reisspecialist Anouk bezocht het authentieke Cuba. Door de talloze Amerikaanse oldtimers, prachtige koloniale gebouwen en het leven dat zich op straat afspeelt, waande ze zich voor even terug in de tijd. In Cuba verloopt echter niet alles volgens plan, zo ondervond ze. Hoe dat beviel? Anouk vertelt het je graag in dit reisverslag over Cuba!

Anouk Vial
11 juli 2019
Latijns-Amerika
Cuba
Reisspecialist Anouk bij de Perito Moreno

Havana: terug in de tijd

Zodra we het vliegtuig uitstappen, worden we overspoeld door een aangename warmte. Cuba; we zijn er! Bij het ophalen van de koffers ervaren we voor het eerst de ‘mañana mañana’-instelling van de Cubanen. Snel en efficiënt? Dat kennen ze hier niet. Er wordt slechts af en toe een handvol koffers op de bagageband gelegd. We hebben dan ook pas twee uur later allemaal onze eigen koffer.

Onderweg naar het hotel in Havana wanen we ons meteen terug in de tijd. We spotten de eerste oldtimers! Maar er is nog meer voor ons onbekend verkeer op de autoweg: paard en wagens, brommers en fietsers. Het kan hier allemaal. Eenmaal in Havana wisselen we Euro’s om voor cuc’s (de lokale munteenheid) en schaffen we een internetkaartje aan. WiFi is hier schaars en alleen beschikbaar in de grotere hotels en op centrale pleinen. Dat wordt even afkicken. Gedurende de reis merken we echter hoe fijn het is om niet altijd in contact te staan met de buitenwereld en gewoon van het moment te genieten!

Havana

Oldtimers & swingende muziek

Onze eerste echte kennismaking met Havana vindt de volgende ochtend plaats als we worden opgehaald voor een ritje in een oldtimer. Die van ons is knalroze en heeft een open dak. Supergaaf om zo de stad te verkennen! Wij rijden over de Malecón, de lange boulevard van Havana, en kijken uit op de zee. Ook maken we een stop bij Plaza de Revolución, waar jaarlijks toespraken worden gehouden door de grote Cubaanse leider(s). ’s Middags volgt een wandeling door het oude gedeelte van Havana (Habana Vieja). We wandelen door de smalle straatjes die ons langs mooi aangelegde pleinen en prachtig gekleurde koloniale gebouwen brengen. We zien op iedere straathoek een oldtimer staan en op ieder plein (Plaza de Armas, Plaza Vieja en Plaza Catedral) speelt er een bandje livemuziek of klinkt de muziek van de Buena Vista Social Club. Gezellig!

Op naar de Viñales Vallei

Nu we Havana hebben gezien, is het tijd om de huurauto op te halen. Helaas is de auto nog onderweg en moeten we geduld hebben. Na 1,5 uur kunnen we de sleutel in ontvangst nemen en begint de reis naar Viñales. Het blijkt één groot avontuur, want de wegen zijn zoals we verwacht hadden: van slechte kwaliteit. We manoeuvreren langs kuilen, fietsers en paard en wagens. Gelukkig is het rustig op de weg en kunnen we wennen aan het rijden in deze compleet andere wereld.

Viñales is een klein dorp gelegen in een vallei, dat omringd wordt door mojotes; steile kalkstenen heuvels met een platte top. We pakken de fiets en rijden eerst naar de Mural de la Prehistoria, een rotswand vol schilderingen die de evolutietheorie uitbeelden. Onderweg zien we een boer met zijn ossen het land omploegen. Na de fietstocht staat er ziplinen op het programma. We hijsen ons in harnassen en zoeven niet veel later door de boomtoppen, terwijl we van de uitzichten over de vallei genieten. De adrenaline stroomt door mijn lichaam!

De Viñales Vallei en de Mural de la Prehistoria (r)

Bij de Cubanen thuis

Een bezoek aan een tabaksplantage mag in Viñales uiteraard ook niet ontbreken. Hier komen de wereldberoemde Cubaanse sigaren namelijk vandaan! De boer vertelt ons hoe de bladeren worden gedroogd en rolt de sigaren voor onze ogen. Het roken van het eindresultaat laat ik maar even aan mij voorbijgaan. Na een dag vol indrukken vertrekken we richting ons onderkomen voor die nacht: een Casa Particular. Cuba staat er bol van: huizen van Cubanen, waarvan enkele kamers aan toeristen worden verhuurd. We worden gastvrij ontvangen met een lekker sapje en ontvangen meteen wat tips voor uitjes in de omgeving. Het leuke aan deze overnachtingen is dat we zo het dagelijkse leven van de Cubanen van heel dichtbij meekrijgen.

Koloniaal Cienfuegos

De volgende dag begint met een lange rit naar Cienfuegos, wat een ontzettend gezellig centrum blijkt te hebben. Rondom Parque Marti bewonderen we een aantal mooie koloniale gebouwen en vanaf het centrale plein lopen we door een straatje naar de haven. Het blijkt een goede zet, want er staan allemaal kraampjes waar handgemaakte souvenirs worden verkocht. Bij de haven maken we een stop bij een restaurant, waar we onder het genot van een drankje genieten van het uitzicht op zee. Hier kunnen we wel aan wennen!

Cienfuegos

Kleurrijk Trinidad

De reis brengt nog veel meer moois. Een van de hoogtepunten is onze volgende stop: Trinidad. Deze stad ademt een en al sfeer. De smalle straatjes, gekleurde huizen, kinderkopjes en de locals op straat die gezellig met elkaar staan te kletsen; hier kan ik uren ronddwalen! ’s Middags worden we in een bici-taxi door de minder toeristische wijken gereden, waar het ons weer duidelijk wordt dat de locals van maar weinig geld rond moeten zien te komen. Tijdens de tour bezoeken we het atelier van de familie Santander, zij maken allerlei kunstwerken van klei. De demonstratie wordt vol enthousiasme gegeven en voor onze ogen wordt er zo een kommetje van klei in elkaar gedraaid.

Kleurrijk Trinidad; een feestje om doorheen te lopen

De voetjes van de vloer: we dansen de salsa!

Na de tour staat een salsaworkshop op het programma. Deze dans is een belangrijke uitingsvorm in Cuba: als je geen salsa kunt dansen, dan ben je geen echte Cubaan. De docente leert ons de basisstappen en hoe we met een partner kunnen dansen. Met zulke swingende muziek kunnen we niet anders dan vol overgave meedoen. Onze geleerde passen kunnen we die avond meteen in de praktijk brengen als we Rincon de la Salsa bezoeken, een plek waar elke avond muziek wordt gemaakt.

Na Trinidad wachten alleen de prachtige zandstranden en helderblauwe zee van Varadero nog op ons. Onze reis door Cuba is voorbijgevlogen! Wat een bijzondere bestemming. Muchas graçias Cuba!

Ben jij na het lezen van het reisverslag over Cuba van Anouk ook benieuw naar deze locatie? Bekijk dan onze rondreizen over dit bijzondere eiland.

Wilt u reisinspiratie ontvangen en geen enkele tip missen?

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.