Culturele topper: Peru

Reisspecialist Hiske Kruiter heeft al meerdere reizen door Peru gemaakt en heeft het land in zijn hart gesloten. Met zijn kleurrijke markten, geweldige bergwereld en indrukwekkende ruïnes is Peru een pareltje voor iedere cultuurliefhebber. Hiske vertelt je graag over een aantal van de hoogtepunten die je niet mag missen.

Hiske Kruiter
27-07-2016
Latijns-Amerika
Peru
Reistip
Activiteiten, Natuur

Machu Picchu

De Machu Picchu bezichtigen is een droom van velen, en de Inca-ruïnes prijken dan ook op menig bucketlist. Niet zo gek, want de spectaculaire ligging van de ruïnestad (bovenop een berg in een groene, jungle-achtige omgeving) spreekt tot ieders verbeelding. Het feit dat deze ruïnes zolang verborgen zijn geweest voor de westerse wereld draagt ook bij aan de roem én de mystiek van het complex.

 

Wanneer je de Machu Picchu wilt bezoeken, vertrek je vanuit Ollantaytambo per trein naar Aguas Calientes. De trein gaat door een weelderig groen dal, dat zo smal is dat er geen ander verkeer mogelijk is. Per bus of auto kom je er dus niet. Door de grote panoramaramen van de trein zie je gelukkig best veel van de omgeving. Eenmaal aangekomen in Aguas Calientes stap je over van de trein naar shuttle busjes, die je via vele haarspeldbochten naar boven brengen. De spanning stijgt, want zelfs als je daar de entree voorbij bent, zie je nog niets van het enorme complex. Je loopt nog even door en dan is het moment daar: de magische Machu Picchu is in zicht, de stad ligt aan je voeten!

Reisspecialist Hiske bij de Machu Picchu
Reisspecialist Hiske bij de Machu Picchu

Wil je liever een authentieke trekking naar de Machu Picchu maken? Dat kan. Er zijn trekkings die je individueel kunt lopen en trekkings die met een begeleider plaatsvinden. Een goede conditie is een vereiste, want de tocht is vanwege de hoogte zwaar. Spectaculaire uitzichten die je onderweg in je opneemt maken de tocht echter meer dan goed.

 

Tip: er is een maximaal aantal bezoekers dat de Machu Picchu per dag mag bezoeken. Wil je er zeker van zijn dat je dit nieuwe wereldwonder kunt aanschouwen, reserveer dan vooraf een entreekaartje.


Prachtig Cuzco

Cuzco vind ik de mooiste stad van Peru, en één van de mooiste koloniale steden van Zuid-Amerika. Tijdens de Spaanse verovering werd de hoofdstad van de Inca’s compleet vernield. Op de resten van de Inca-stad is later een nieuwe koloniale stad gebouwd. Je ziet dan ook overal gebouwen waarvan de fundamenten en ondermuren uit dikke basaltstenen bestaan (restanten van de Inca-periode) en waarop witte muren zijn geplaatst (de ‘nieuwbouw’). Hierdoor doet de stad anders aan dan andere Spaans-koloniale stadscentra in Peru. Al met al een fijne, harmonieuze en sfeervolle stad.

 

Highlight van Cuzco is de Kanchakora: een katholieke, barokke kerk (en tevens klooster) dat is gebouwd in een ruïne van een voormalige tempel. Ook hier zie je de typische combinatie van basaltstenen en witte muren terug. Erg bijzonder!

Cuzco
Cuzco

Manu Nationaal Park

De meeste mensen besluiten om vanaf Cuzco naar het Manu Nationaal Park te vliegen. Zonde, want wanneer je de afdaling van Cuzco (ca. 3200 meter hoogte) naar Manu (ca. 300 meter hoogte) per busje en kano aflegt, zie je zoveel moois. Ik kan eerlijk zeggen dat dit in Peru één van mijn meest favoriete ervaringen is geweest. Omdat je van de hooglanden naar het Amazonebekken afdaalt, reis je door verschillende klimaat- en vegatiezones heen. Al die verschillende landschappen, planten, bloemen en dieren maken deze reis een cadeautje.


"Al die verschillende landschappen, planten, bloemen en dieren maken deze reis een cadeautje!"


 

Niet alleen de reis ernaartoe is fantastisch, het natuurreservaat is dat ook. Het is de beste plek in de Amazone om wildlife te spotten. De kleurenpracht van de groene papegaaien en rode ara’s vergeet je nooit meer, net zomin als je nachtelijk zoektocht naar een tapir of die leuke reuzenotters die zich in de Amazone helemaal thuis voelen.

 

Ben je net zo enthousiast als Hiske over dit bijzondere land? Bekijk dan onze reizen naar Peru.

Manu Natuurreservaat
Manu Natuurreservaat
Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika